Filistin’in bir devlet olarak uluslararası alanda tanınması, daha çok İsrail ile yıllardır devam eden savaş ve çatışmanın getirdiği siyasi meselelerden biridir. Bu çatışma hali ise Filistin’in devlet olarak tanınmasında olumsuz rol oynayan en büyük faktördür.

Bazı ülkeler ise İsrail ile yakın siyasi ilişkisiyle birlikte ticaret de gerçekleştirdiği için Filistin’i devlet olarak tanımamayı tercih eder. Son aylarda iki devlet arasındaki savaş dozunun artması ile beraber birçok ülkede çeşitli protestolar, boykotlar ve destekler gündeme geldi. Bu doğrultuda da Filistin’i tanıyan ülkeler ile tanımayan ülkelerin hangileri olduğu merak edildi.

Filistin’i devlet olarak tanıdığını açıklayan son ülkeler İspanya, İrlanda ve Norveç oldu. Bu hareketleri ise Ortadoğu’da yıllardır devam eden İsrail ve Filistin savaşının sona ermesi konusunda bir atılım yerine geçti. Peki, Filistin’i tanıyan ülkeler hangileri? İşte, detaylar…

Filistini Taniyan Ulkeler 2

Filistin’i Tanıyan Ülkeler Hangileri?

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı 193 ülke bulunuyor. Bu ülkelerin 139’u Filistin’i devlet olarak resmen tanımaktadır. Yapılan son açıklamalar sonucunda Filistin’i tanıyan devlet sayısı da BM tarafında 142’ye yükselmiş oldu.

Avustralya’nın bildirdiği üzere ‘’iki devletli çözüme ön ayak olmak üzere’’ Filistin’i devlet olarak tanımaları gündemdeydi. Avustralya’nın açıklamasının ardından İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya liderleri de uygun koşulların sağlanması halinde Filistin’i devlet olarak tanıyabileceklerini açıkladı.

Avrupa ülkelerinin Filistin’i tanımaya yönelik ibarelerinden önce sadece 9 Avrupa ülkesinin devlet olarak Filistin’i kabul ettiği bilinmektedir.

Filistin’i tanıyan ülkeler genel olarak aşağıdaki gibidir sıralanmıştır:

  • Arap Birliği Üyeleri (Çoğunluk)
  • Çin
  • Rusya
  • Güney Afrika
  • Hindistan
  • Brezilya
  • Arjantin
  • Endonezya
  • Malezya
  • Bolivya
  • Şili
  • Venezuella
  • Küba
  • Meksika
  • İspanya
  • Norveç
  • İrlanda

Filistin’i tanıyan ülkeleri listeledik. Şimdi de Mayıs 2024 itibariyle Filistin’i bir devlet olarak tanımayan devletlere bakalım…,

Filistini Taniyan Ulkeler 4

Filistin’i Tanımayan Ülkeler Hangileri?

Birleşmiş Milletler üyeleri olan ülkeler arasında 145’i Filistin’i devlet olarak tanımaktadır. Böylelikle Filistin’de hem diplomatik temsilcilik bulundurur hem de diplomatik ilişkiler kurmuşlardır.

Filistin’i devlet olarak tanımayan ülkeler ise şu şekildedir:

Almanya

Amerika Birleşik Devletleri

Avusturya

Belçika

Birleşik Krallık

Danimarka

Ermenistan

Estonya

Fiji

Finlandiya

Fransa

Güney Kore

Hırvatistan

Hollanda

İsrail

İsviçre

İtalya

Japonya

Kamerun

Kanada

Kuzey Makedonya

Letonya

Lihtentştayn

Litvanta

Lüksemburg

Meksika

Monako

Myanmar

Panama

Portekiz

San Marino

Singapur

Slovenya

Yeni Zelenda

Yunanistan

Filistin’i tanıyan ülkeler ile tanımayan ülkeleri listeledik. Peki, Türkiye bu tarafların neresinde?

Türkiye Filistin’i Ülke Olarak Tanıyor Mu?

Türkiye, Ortadoğu bölgesinde yer aldığı için Ortadoğu ülkeleri ile ilgili diplomatik ilişkiler konusunda etkilenmektedir. Filistin ile olan ilişkisi ise yüzyıllar öncesine dayanan bir tarihe ve yakın kültürel/sosyal ilişkilere sahiptir.

Türkiye 1975 yılından itibaren Filistin Kurtuluş Örgütü ile resmi ilişkiler sürdürmektedir. FKÖ lideri Yaser Arafat’n 15 Kasım 1988 yılında Filistin Devleti’nin başkenti Kudüs olmak üzere kurulduğunu ilan etmesinin ardından Türkiye, Cezayir ile birlikte devleti tanıyan ilk ülkelerden olmuştur.

Filistini Taniyan Ulkeler 5

Filistin’in Devlet Olarak Tanınması Ne Anlama Geliyor?

Ülkelerin Filistin’i tanımak üzerine yaptığı açıklamalar sebebiyle vatandaşlar da Filistin’i tanımak ne demek diye merak ediyor.

Öncelikle Filistin’in BM üye ülkeleri tarafından tanınması için BM üyesi bir ülke olması gerekmiyor. Bu tanınma uluslararası alanda devlet olarak tanınmasını içermektedir. Böylelikle ekonomik ve diplomatik ilişkiler gerçekleştirmek üzere de adım atılmış olur.

Ayrıca Filistin’in devlet olarak tanınması, uluslararası toplumun İsrail ile birlikte onu destekleyen ülkeler üzerinde de bir baskı yapmasına yardımcı olma amacı taşımaktadır.

Filistin Birleşmiş Milletler’e Neden Üye Olamıyor?

Birleşmiş Milletler’e üye bir ülke olabilmek için BMGK’da yer alan 15 üyenin en az 9’ununun onayı gerekir. Ayrıca bu konseyin beş daimi üyesinden birinin dahi talebi veto etmesi, ilgili ülkenin BM’ye üye olamaması anlamına gelir. Bu beş daimi üye ise ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’dir.

Örneğin; son olarak nisan ayında ABD’nin Filistin devletinin tanınmasına yönelik öneriyi Güvenlik Konseyi’nde reddetmiştir.

Filistini Taniyan Ulkeler 6

Filistin’in Birleşmiş Milletler’e Üye Olması Ne Anlama Gelir?

Filistin güncel olarak Birleşmiş Milletler’de gözlemci devlet statüsündedir. Bu sebeple de Genel Kurul’daki oylamalarda söz hakkına sahip değildir. Üye olması durumunda ise İsrail-Hamas savaşı ile ilgili yapılan oturumlarda söz sahibi olabilirdi.

Filistin’i tanıyan ülkeler ve tanımayan ülkelerin hangilerini olduğunu derledik

Muhabir: Duygu Tekin