Karaman'ın Göktepe beldesine bağlı Esentepe Mahallesi'nde 2021 yılında kurulan Öğretmen Haydar Gültekin Bilim Sanat Kültür Akademisi’nde kültürel ve sanatsal eğitimler aralıksız devam ediyor.

AKADEMİYE İLGİ ÇOK YÜKSEK

Akademi kurucusu ve eğitmeni Mustafa Kemal Gültekin, “Babam Haydar Gültekin’in 2021 yılında aramızdan ayrılışıyla, emaneti olan ‘gelecek nesilleri bilim, sanat, kültür meşalesiyle aydınlatmak’ misyonunu gerçekleştirebilmek için; kendisinin de doğup büyüdüğü Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesi Esentepe Mahallesi'ndeki atıl köy okulunu gönüllülerin destekleriyle işlevsellik kazandırdık. Böylelikle çocukların farklı alanlarda uzman kişilerden örgün eğitimlerini destekleyecek ve gelişimlerine katkı verecek her türlü alanda bilgi sahibi olmalarını sağlayacak bir Akademiye dönüştürdük. 2021 Mayıs ayından bugüne Akademi her yaz okullar kapanır kapanmaz açılan ve yaz dönemi boyunca öğrencilere ücretsiz hizmet veren akademi; 6-16 yaş aralığındaki onlarca yöre çocuklarında bilim, sanat, kültür alanlarında merak uyandırarak, gençlerin gelişimlerine rehberlik etmeyi amaçladık. Gönüllülerin destekleri sayesinde işleyen bir merkeze dönüştürülmüş akademideki her türlü imkandan çocuklar diledikleri gibi yararlanabilmelerinin önünü açtık” dedi.

BİRÇOK ALANDA DERS VERİLİYOR

Akademi kurucusu ve eğitmeni Mustafa Kemal Gültekin, “Bugüne kadar gerçekleşen ve 2024 yaz döneminde gerçekleştirdiğimiz atölyelerimiz: Temel 3D Yazıcı kullanımı, robotik kodlamaya giriş, etkili Türkçe, resim, model uçak yapımı, satranç, heykel tasarımı, hikaye ve roman yazma teknikleri, gitara giriş, halk müziği ve koro, yaratıcı drama, bağlama atölyesi, temel müzik aletleri eğitimi, koro, resim, heykel, yaratıcı drama, kütüphane, hikaye anlatıcılığı, etkili Türkçe okuma yazma konuşma, zeka geliştirici oyunlar ve satranç gibi sosyal kültürel alanlarda eğitim veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

TÜM ESENTEPELİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Akademi’yi hayata geçirmemiz ve yürütmemiz o kadar kolay olmadı diyen Gültekin “Akademinin kuruluş aşamasından buyana irili ufaklı epeyce eksiğimiz oldu. Bilgisayar, kütüphane, müzik aletleri, masa, sıra, Akademinin çevre düzenlemesi, Atatürk heykeli yapımı, çatı tamiratı, kamera sistemi gibi birçok eksiklerimiz oldu. Akademi hayalimizi tüm Esentepeli ve köyün gençleri konuyu sahiplendi ve eksiklerimizi gönüllülerimiz sayesinde tamamlamaya çalıştık. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

EĞİTİMCİ GÖZÜYLE AKADEMİ

Esentepeli bazı eğitimciler, Öğretmen Haydar Gültekin Bilim Sanat Kültür Akademisi’ne ilişkin duygu, düşünce ve izlenimlerinde şu ifadeler yer verdi:

Raziye Doğan: Akademi; günümüzde “Köy Enstitüsü”sü statüsünde farklı şehirlerden gelen her yaş seviyesinden çocuğun kendini özgürce ifade ettiği, kişisel gelişimini tamamlayabilmek adına etkinliklere dahil olduğu, gönüllü eğitmenlerin çocuklarımız için atölyelere açıp onların tazecik beyinlerinde bilimsel, akademik, çağdaş bir meşale yaktığı bir yuvadır.

Ufuk Canan: Akademi bilim ve sanat ışığında köy enstitülerine benzer bir eğitim yuvası. Müzik, resim, okuma, oyun atölyeleri, bilimsel çalışmalar. Türkiye'de örneği olmayan yaz aylarında çocuklarının zihinsel ve duygusal gelişimi için bilimle sanatla, kültürle, oyunla çocuklara destek olmaya çabalıyor. Bizlere de bu akademinin yaşaması hatta büyümesi için her türlü destek görevi düşüyor.

Muhammet Özer: Hayatımı şehir ortamında yaşıyor olmama rağmen çocuklarım için kültür sanat ve insani değerleri öğrenmesinde içim rahat bir şekilde tercih ettiğim, yaz aylarında il merkezinde bir atölyede öğrenebileceğinden çok daha fazlasını köyümde memleketimde akademi ile kazandığını gördüğüm yer. Sadece çocuk değil aynı zamanda yetişkinlere de hitap eden kuşaklar arası iletişimi de güçlendiren imeceyi yaşatan kurum.

Gazi Ceylan: Çölde bir vaha gibi. Başkalarına çok uzak olan yerlerde hiçbir beklenti içinde olmadan o bölgede yaşayan çocuklara gençlere bir yol gösterici meşale. Bozkırda ulaşılması görülmesi çok çok zor olan materyallerle çocuklara ve gençlere bir vizyon kazandırma merkezi. Aynı zamanda halk arasında da milli mücadele ruhu oluşturup cehaletle savaş cephelerine severek koşan bir halk oluşturdu.

Mustafa Soner İlhan: Torosların içinde yanan eğitim meşalesidir akademi. Geleceğin bilginlerinin, sanatçılarının, yazarlarının tohumlarının serpildiği yerdir akademi.

Abdullah Yüksel: Eğitim, bireye bilgi ve beceri kazandırmanın yanı sıra, toplumun hayatını devam ettirebilecek ölçüde ve nitelikte değer üretmek, var olan değerlerin dağılmasını önlemek, yeni değerlerle insanların yaşama şekillerini, kültürünü bağdaştırmak sorumluluğunu taşır. Bu sorumluluğun öncüsü olan Öğretmen Haydar Gültekin Bilim, Sanat ve Kültür Akademisi'ne sahip çıkmak, kültürlenme yolundaki oluşabilecek karanlıkları aydınlatmak hepimizin boynunun borcudur. Bu sorumluluğa sahip çıkan herkese minnettarız.

Veysel Turgut: Öğretmen Haydar Gültekin Bilim Sanat ve Kültür Akademisi Esentepe Mahallesi özelinde bölgede faaliyete geçmiş en muazzam eğitim, öğretim, sanat, bilim ve kültür yuvasıdır. En önemli özelliği insanlara dayanışmayı ve birlikte güzel şeyler başarabilme özelliğini kazandırmasıdır. Bunun yanında köyümüzün çocukları hem çağdaş hem kültürel birçok eğitim alarak yaz aylarını dolu dolu geçirmektedirler. Bu sayede çocuklarımızın bilgi birikim olarak önde başlamanın avantajını ilerleyen hayatlarında göreceklerini düşünüyorum. Şehirde yaşayıp köye gitmeyi hiç istemeyen hiç düşünmeyen çocuklarımız akademi sayesinde yazı iple çekip köye gitmek istiyorlar. Akademinin kuruluşunda ve devamlılığında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Hüseyin Cevahir Baysal: Köyümüzde bulunan bilim sanat akademisi. Dünyayı değiştirebilmek, imkanları güzelleştirebilmek için en güçlü silahın eğitim olduğunun en somut örneklerinden birisidir.

EĞİTİME ÖNEM VERİYORLAR

 Öte yandan 2019 yılında Esentepe Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurarak her yıl düzenli bir şekilde 39 üniversite öğrencisine burs sağlanıyor. Kimisi aidatlarını ödeyerek kimisi de heybesindeki kuru üzümünü, elmasını derneğine bağışlayarak katkı sağlıyor. Nerede yaşarsa yaşasın, hangi statüde olursa olsun doğup büyüdüğü coğrafyayı unutmuyor yöre insanı... Geçmişte otlattığı öküzü ve keçiyi, tarlada biçtiği ekini ve arpayı, tarladan katır ve eşeğiyle evine çektiği samanı unutmuyor... Güz gelince sürdüğü tarlayı, bahar geldiğinde kazdığı bağı ve bahçeyi unutmuyor yöre insanı. Kısacası hayatına yön veren, ona ruh katan geçmişini unutmuyor yöre insanı...

LEMOS’TA YAŞAMIN ADI: DAYANIŞMA

Şehir merkezine uzak olması ve doğal yaşam koşullarının zorluğu Lemosluları (Esentepe) yıldıramıyor… Torosların kalbinde çoban ateşi yakmaya devam ediliyor. Çocukları, kadınları, gençleri ayağa kaldırma ve aydınlatma mücadelesi sürerken öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratmadan kendi dertlerine derman buluyor. Dayanışmayı güçlü kılarak kendi aralarında topladıkları paralarla yıllardır süren sulama ve içme suyu sorununa çözüm bulmaya çalışıyor yöre insanı. Esentepe Sondaj Arama Platformu Sözcüsü Mustafa Ataseven “Gece gündüz demeden yerin 150 metre altında su arıyoruz. Dönemsel olarak köyün farkı 4-5 mevkiinde sondaj çalışmalarımız oldu. Bazı bölgelerde istediğimiz suya ulaşamasak da Çayır mevkiindeki elde ettiğimiz su tatmin edici boyutta. Elde ettiğimiz su ile birlikte köyümüzün 'öğrenilmiş çaresizlik' durumuna son verdiğimiz için çok mutluyum. Bize destek olan 7’den 70’e maddi olarak para gönderen dua eden iyi dilek ve temennide bulanan herkese canı gönülden çok teşekkür ederim" diye konuştu. 

Muhabir: DUYGU TEKİN