Her geçen gün artan hayat pahalığı vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Artan enflasyon nedeniyle ürünlerin fiyatları sürekli artarken, vatandaş ise kredi kartlarına yüklenerek hayatını idame ettirmeye çalışıyor. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, vatandaşların kredi kartı borçlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
KREDİ KARTI BORÇLARI ARTIYOR
Zeybek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada vatandaşların kredi kartı borçlarının 4 buçuk trilyon TL’yi aştığına dikkat çekti. Kredi kartı borçlarının nisan ayında artığına değinen Zeybek, “Vatandaşın kredi ve kredi kartı borçları, 4 - 11 Nisan günleri arasındaki haftada, artan kredi faizlerine rağmen 56,2 milyar lira artarak 4 trilyon 386 milyar liraya kadar yükseldi” dedi.
3 MİLYON YENİ İCRA DOSYASI AÇILDI
Zeybek, artan hayat pahalığı nedeniyle vatandaşların kredi kartını kullanarak bankalara borçlandığını ve 2025’in Ocak ile Nisan ayında 3,1 milyon yeni dosya geldiğini belirterek, “İcra dairelerine 1 Ocak – 18 Nisan günleri arasında gelen yeni dosya sayısı 2024 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,4 oranında artarak 3 milyon 85 bin oldu. İcra dairelerine 2024 yılında bu dönemde 2 milyon 926 bin yeni dosya gelmişti diye konuştu.
“KIYMANIN KİLOSU 2 BİN TL’YE YÜKSELECEK”
Üreticiye destek verilmemesi ve artan mazot ile gübre fiyatlarından dolayı et üretiminde yaşanan zorluklardan ötürü yıl sonunda kıymanın kilosunun 2 bin TL’ye kadar yükselebileceğini vurgulayan Zeybek, “Birçok ilde dana kıymanın kilosu 700-900 lira bandına çıkarken, artış hızında azalma olmazsa yıl sonunda fiyatların 2 bin TL’ye çıkması bekleniyor. Etin bu kadar pahalı olması yıllardır üreticinin desteklenmemesi, hayvancılığın sahipsiz kalması, mazot, yem, ilaç ve elektrik gibi üretim maliyetlerinin artmasına dayanıyor” ifadelerini kullandı.
MEYVE FİYATLARI ARTACAK ÇİFTÇİLER İŞSİZ KALACAK
Sadece etin değil, yaşanan don felaketi nedeniyle çiftçilerin mahsullerinin zarar gördüğün ve bu yüzden yaz ayında meyve faylarında dikkat çeken yükselişler olacağını iddia eden Gökhan Zeybek, “Don nedeniyle 65 ilde tarım arazileri zarar gördü. Kayısı, ceviz, kiraz, elma, üzüm ve şeftali neredeyse yok gibi, ürünlerin bir kısmında zararın boyutu yüzde 100’lere ulaşmış durumda. Öte yandan her 5 tarım alanından 4’ü sigortasız olarak görünüyor. Bu yıl 100 bin tarım işçisinin de işsiz kalacağı tahmin ediliyor” sözlerini kaydetti.