Ramazan Bayram öncesi haftada, basında çıkan, "Yargıtay Tüketici Kredileri Nedeniyle Emeklilerin Banka Hesaplarına Haciz Konulması Halinde İçtihadı Birleştirme Kararı Aldı" haberi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bazı varlık şirketlerinin, emeklileri icra tehdidi ile aradıkları ortaya çıktı.

MAAŞLARA BLOKE KARARI

Karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, "Söz konusu karar, 'Tüketici kredisi nedeniyle verilen hapis, takas, mahsup ve benzeri onay ve rıza talimatları nedeniyle bankanın emekli maaşına doğrudan bloke konulabileceği yönünde karar verilmiştir" şeklinde açıklanmıştır. Daha önceki bir Yargıtay Kararı nedeniyle halen uygulanmaktadır. 5510 Sayılı SGK Yasası’nın 93. Maddesi gereği; emekli maaşlarından, SGK Prim alacakları ve Nafaka Alacakları dışında haciz kesintisi yapılamaz" dedi.

Hüseyin Ölmez

HACİZ KESİNTİSİ DETAYI! 

Yargıtay'ın İçtihadı Birleştirme kararı incelendiğinde emeklinin maaşından, emeklinin onay ve rızası olmadan kesinti yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığını hatırlatan Ölmez, "Ancak bu kararla; sayıları azda olsa bazı emeklilerin, hesaplarından kredi taksitlerinin kesilmesine itiraz ederek yasa hükmünü kötüye kullanmasının önüne geçilecektir.  Bankaların verdikleri kredileri zamanında tahsil etmeleri, öncelikle ekonomimiz ve sosyal yaşamımız için önemlidir. Bu nedenle, Yargıtay'ın bu kararını olumlu karşılamaktayız. Ancak bu düzenleme; emekli kredi borçlusunun icra takibinde olan borcu için, onay ve rıza vermeden maaşından haciz kesintisi yapılmasını içermemektedir" diye konuştu.

Asgari Ücret Para

YAPILANDIRILMA TALEBİ 

Emekli kişilerin, İcra Dairesine usulüne uygun onay ve rıza bildiriminde bulunmazsa, uzun zamandır icra dairesinde bekleyen borcu için emekli maaşına haciz uygulanamayacağının bilgisini veren Ölmez, "Bunun dışındaki varlıklarına zaten haciz uygulanmaktadır. Örneğin, Bayram ikramiyelerine haciz uygulanan çok sayıda emekli vardır. 21 Mart 2025 itibariyle; 74.298.000.000 T'ye ulaşan Takipteki Tüketici Kredisi Borcu; 74.375.000.000 TL na ulaşan Takipteki Kredi Kartı borcu, (Varlık Şirketlerine devredilenler hariç) toplumsal ve sosyal yaşamımız için tehlike arz etmektedir" ifadelerini kaydetti. Ölmez, tüketici finansmanındaki borçlar için ivedi olarak, tarafların uyma zorunluluğu olacak bir yapılanma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: DUYGU TEKİN