Eğirdir ilçesinde yaşayan Ahmet Güleryüz, Eğirdir Gölü'ne yönelik yaptığı çalışmalarda, sürdürülebilir bir enerji çözümü bulmayı başardı. Güleryüz'ün geliştirdiği bu sistem sayesinde, 1 birim şebeke elektriği, 2 birim olarak depolanabiliyor.

 

ÇEVRECİ BİR FİKRİN DOĞUŞU

Ahmet Güleryüz, karbon salınımını durdurma ve yeşil bir dünya vizyonuyla yaklaşık 2 yıl önce bu projeye başladı. Güleryüz, bir gün sabaha karşı aklına gelen bu fikir üzerine çalışmalara başladı ve şebeke elektriğinden elde edilen 1 birimi, 2 birim olarak depolama başarısını göstererek,

"Bu proje için 26 ay önce, 18 saat düşünerek mücadele verdim. En sonunda geliştirmiş olduğum bir devre ile elektrik enerjisini, alternatif akımda aynı manyetik alanda olduğu gibi N ve S kutbu olduğunu fark ettik. Buna uygun bir devre geliştirerek, 1 birim enerji harcayıp, 2 birim enerji ürettik" dedi.

PROJEYE İSİM VE VİZYON

Güleryüz, projeye 'elektron, enerji ve elektrik' üçlüsünden esinlenerek 'White 3 Enerji' adını vermek istediğini belirtti. Geliştirdiği bu proje ile Türkiye'de kamu kuruluşları ve Türk şirketleri için ilk kullanım hakkını talep ediyor.

Ahmet Güleryüz’ün bu projedeki hedefi, bölgedeki akar suların Eğirdir Gölü'ne akıtılarak gölün kurtarılabilmesi; ulusal hedefi ise fosil yakıtların kullanımının bitirilmesi.

PATENT VE UYGULAMA

Ahmet Güleryüz, projenin patentini henüz almadığını, ancak projenin çeşitli alanlarda geliştirilebilir olduğunu sözlerine ekledi. Güleryüz, projenin bir birimini kendi enerji ihtiyaçları için kullanabileceğini, diğer birimiyle de elektrikli araba ya da herhangi bir şey çalıştırılabileceğini ifade etti.

Kaynak: DHA