Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Isparta'daki Eğirdir Gölü'nde su kodunun 'bir damla dahi su alınamaz' denilen seviyenin altına düştüğünü belirtti. Kesici,

"Bu durum, göl ve su ihtiyacı konusunda çok daha ciddi sorunların yaşanacağının göstergesidir." dedi.

 

TARIM VE KURAKLIK

Dr. Kesici, tarımsal faaliyetlerin hala vahşi sulama yöntemleriyle sürdüğüne dikkat çekti.

Dr. Kesici, "Havzada birçok yerde kuyularda su kalmaması ve içme suyu sıkıntısının yanı sıra tarımsal sulamada su yetersizliği nedeniyle üretimde ciddi kayıplar yaşanıyor." dedi.

 

GÖL KİRLİLİĞİ VE GELCEĞE DAİR TEHLİKELER

Dr. Kesici, "Göl, son yıllarda çok ciddi kuruma ve kirlilik tehdidi altında. Bu durum, özel hükümlere aykırı olmasının yanı sıra, çevre ve su kirliliği ve ürün kalitesi bakımından olumsuzluklara neden olmaktadır." diyerek gölün sadece şu anki durumu için değil, geleceği için de büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti.

 

SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ 

Dr. Kesici, su verimliliğinin herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti.

Dr. Kesici, "Tarımsal sulama teknolojilerinin geliştirilmesi ve yer altına döşenecek damla sulama, kapalı sistem su taşıma sistemlerine geçilmesi gerekmektedir." dedi.

 

YÖNETİMSEL SORUNLAR VE GELECEK STRATEJİLERİ

Cumhurbaşkanlığı'nın 2023-2027 Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı'nı anımsatan Dr. Kesici,

"Denetim ve uygulamadaki aksaklıkların hala sürdüğü görülüyor. Ülkemizde su kullanımı ile ilgili en önemli sorun, su kaynaklarının bütçesinin korunması ve yeni su kaynaklarının yaratılması konusunda geç kalıp, yağmuru beklemektir." dedi.

 

Kaynak: AA