Antalya’da düzenlenen Kepez Kitap Fuarı, ikinci gününde bilgi ve kültür dolu etkinliklerle kitapseverleri buluşturdu. Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Kaplan, fuar kapsamında “Alt Yazılarıyla İnsanı Okumak” konulu söyleşiyle okurlarıyla bir araya geldi. Mimar Sinan Kongre Merkezi’nin Düden Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, akademisyenler, öğrenciler ve fuar ziyaretçileri yoğun ilgi gösterdi.

"KENDİMİZİ MAKYAJLIYORUZ"

Söyleşisine "Biz kendimiz dahil diğer insanları da tanımıyoruz" diyerek başlayan Kaplan, iş hayatındaki tepkilerin genellikle imajı koruma odaklı ve süslenmiş olduğunu belirtti. "Kendimizi süslüyor, püslüyor, makyajlıyor ve kendimizi yastık kabartır gibi kabartıp bir imaj sergiliyoruz. Bu insan doğasıdır, biz kendimize göre bir imaj oluşturmak durumundayız. Oluşturulan imajla bir yerlere tutunuyoruz" ifadelerini kullandı.

"SÖZSÜZ VERİLER TEK BAŞINA YETMİYOR"

Sosyal hayatta insanların birbirini tam olarak tanımadığına vurgu yapan Kaplan, insanların varlığının ardında yapay bir arayış olduğunu dile getirdi. Sözsüz iletişimin iletişimin bütününü oluşturduğunu kaydeden Kaplan, "Söz tek başına yetmediği gibi sözsüz veriler de tek başına yetmiyor" şeklinde konuştu.

"BEYİN, GÜVENLİĞİ TEMİNAT ALTINA ALIR"

Haz odaklı yaşamın önemine değinen Dr. Kaplan, haz ve acının aynı kaynaktan beslendiğini söyledi. İletişim ve davranışlarda beynin önceliğinin güvenlik olduğunu ve tarafsızlığın bilimsel olarak mümkün olmadığını vurgulayan Kaplan, "Beyin taraflıdır. İhtiyaç duyduğu, arzu ettiğinin, beklentilerinin tarafıdır. Nörologlara göre beyin müthiş bir tahmin makinesidir. Tahmin ederek kendi güvenliğini teminat altına alır" dedi. İlişkilerdeki temel sorunun birbirini anlamamak olduğunu ve anlamak için uygun bir ortamın yaratılamadığını ifade eden Murat Kaplan, söyleşi sonrasında okurlarıyla buluşarak kitaplarını imzaladı.

Kaynak: BÜLTEN