Tarım alanlarında kimyasal yöntemlere alternatif olarak kullanılan biyolojik mücadele, çevre ve tüketici sağlığını koruma adına büyük önem taşımaya devam ediyor. Antalya'da, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) laboratuvarlarında üretilen avcı böcekler, biyolojik mücadelede kullanılarak, turunçgil, nar ve muz ağaçlarını zararlılardan koruyor. Bu yöntem hem doğaya zarar vermemekte hem de tüketiciye daha sağlıklı ürün sunmasını sağlıyor.

 

ÜRETİM SÜRECİ

Avcı böcek üretimi, BATEM laboratuvarlarında titiz bir süreçle gerçekleştiriliyor. Bu süreçte, unlu bit zararlısıyla mücadele için Cryptolaemus montrouzieri böceği, nemli ortamlarda küflendirilen patatesler üzerine bırakılarak çoğalıyor. Avcı böcekler de zararlıları tüketerek çoğalmasını engelliyor.

 

VERİMLİLİK VE ÇEVRE DOSTU

Biyolojik mücadele yöntemi, kimyasal yöntemlere göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir. Avcı böcekler sayesinde kimyasal kullanılmadan zararlılar kontrol altına alınabilmekte ve bu sayede diğer faydalı böcek türleri de korunuyor. Üretici, biyolojik mücadeleyi tercih ettiğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan zirai mücadelede yaptığı harcamanın yarısını teşvik olarak geri alabilmesi sağlanıyor.  BATEM Faydalı Böcek Üretim Sorumlusu Musa Kırışık,

Antalya BATEM'de üretilen böceklerimiz, 1200 kilometrelik sahil bandında zararlıyla mücadele ediyor. İzmir, Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da salımları gerçekleştiriliyor" ifadelerini kullandı.

 

ÇİFTÇİLERİN YORUMU

Avcı böcekleri kullanan çiftçilerden alınan geri dönüşler ise olumlu yönde. Turunçgil ve nar alanlarındaki üreticiler bu böceklerden memnun kaldı. Avcı böcekler, salındığı bahçede 51 gün boyunca 30 bin unlu bit zararlısıyla beslenerek alandaki zararlıları kontrol altına alıyor.

Kaynak: AA