Sayıştay’ın Kasım 2024’te yayımladığı Antalya Büyükşehir belediyesi ile ilgili denetim raporunda mal alımlarında teknik şartnameye aykırı ürünlerin muayene kabulünün yapıldığı bulgusuna yer veriliyor. 

‘ALINAN ÇADIRLARIN YARISI KULLANILAMAZ HALDE’

Sayıştay’ın Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2023 yılında yapılan mal alımlarına ilişkin yürütülen fiili ve fiziki denetimlerde teknik şartnamelere aykırı şekilde alımı yapılan malların muayene ve kabul komisyonlarınca kabul işlemlerinin yapıldığı bulgusuna yer verilen raporda, “Deprem bölgesinde kullanılmak üzere doğrudan teminle  gerçekleştirilen, 1.876.200,00 TL tutarlı ‘Çadır-Dayanıklı Ağıl Çadırı Alımı’ işi kapsamında 30 adet çadır alındığı; 18.04.2023 tarihinde düzenlenen tutanakta, deprem bölgesine gönderilen çadırlardan 15 adedinin kullanılamaz halde olduğu, geriye kalan 15 adedinin ise kullanılabilir durumda olduğunun belirtildiği ve bu çadırların29.08.2023 tarihinde Belediyeye ait ambara tekrar girişinin yapıldığı” tespitine yer verildi. 

3 KAT OLMASI GEREKEN ÇADIRLAR TEK KAT ÇIKTI

Alımı yapılan ancak 15 tanesi kullanılamaz durumda olan çadırların işin teknik şartnamesine de uygun olmadığı belirtilen Sayıştay raporunda, üç katmandan oluşması gerek çadırların tek katmanlı olduğu, astar ve izolasyon katmanlarının bulunmadığı kaydedildi. 

4,5 MİLYONLUK ALIM ŞARTNAMEYE AYKIRI

Sayıştay denetim raporunda, deprem bölgesinde kullanılmak üzere yine Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından doğrudan teminle gerçekleştirilen, 4.513.320,00 TL tutarlı ‘Afet Bölgesindeki Çiftçilere Destek Amacıyla Sulama Malzemeleri Alımı’ işi kapsamında alınan malların da teknik şartnameye aykırı olduğu tespitine de yer verildi. 

‘ŞİRKETE GECİKME CEZASI UYGULANMAMIŞ’

Söz konusu alımla ilgili 11 Mayıs 2023 tarihinde yapılan muayene ve kabul işleminin akabinde; 6 Haziran 2023 tarihinde yine aynı komisyon tarafından kabulü yapılan malların yeniden incelendiği belirtilen Sayıştay Denetim Raporunda, “İş kapsamında alınan 320.000  metre Ø16 mm damla sulama borularının teknik şartnameye göre et kalınlığının 1 mm olması gerekirken 1 mm’den az olduğunu belirten bir tutanak  düzenlendiği, yine  06.06.2023 tarihinde şartnameye uymayan  malların yükleniciye tutanakla iade edildiği, 13.09.2023 tarihinde ise teknik şartnameye uygun olmaması nedeniyle iade edilen malların yüklenici tarafından teknik  şartnameye uygun mallarla değiştirildiği ve yaşanan gecikmeden dolayı işin teknik şartnamesinde belirtilen gecikme cezasının uygulanmadığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

‘ZARAR, SORUMLULARDAN TAZMİN EDİLMELİ’

İlgili mevzuata göre yüklenici tarafından idareye teslim edilen malın veya yapılan işin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun  olup olmadığını incelemenin muayene ve kabul komisyonunun görevi olduğu vurgulanan Sayıştay raporunda, “…muayene ve kabul komisyonlarının başkan ve üyeleri, görevlerini kanunî gereklere uygun veya tarafsızlıkla yapmadıklarının, taraflardan birinin zararına yol açacak ihmalde veya kusurlu hareketlerde bulunduklarının tespiti halinde, haklarında ilgili mevzuatları gereğince disiplin cezası uygulanacağı; ayrıca, fiil veya davranışlarının özelliğine göre haklarında ceza kovuşturulması da yapılacağı ve hükmolunacak ceza ile birlikte tarafların uğradıkları zarar ve ziyan genel hükümlere göre kendilerine tazmin ettireceği belirtilmiştir” denildi. 

BELEDİYEDEN ‘ÜRÜNLERİ DEĞİŞTİRDİK’ AÇIKLAMASI

Antalya Büyükşehir Belediyesi ise Sayıştay denetiminde ortaya çıkan bulgularla ilgili cevabında, “yüklenici firmalarla irtibata geçilerek şartnameye uygun olmadığı belirtilen ürünlerin teknik şartnamelerde  belirtilen özelliklerdeki ürünlerle birebir  değişimi yapılmak suretiyle düzeltme  işlemlerinin gerçekleştirildiğini” savundu. 

‘YAPTIRIM UYGULANMASI GEREKİYOR’

Belediyenin cevabını değerlendiren Sayıştay denetçileri, raporda şu görüşlere yer verdi:  “2023 yılı içersinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan mal alımlarda, sistematik şekilde şartnamelere uygun olmayan malların kabul işlemleri yapılmıştır. Sonuç olarak, Belediye tarafından yapılacak alımlarda teknik şartnamelere aykırı mal ve işlerin kabulünün yapılmaması; böyle bir  durumun gerçekleşmesi halindeyse 4735 sayılı Kanun’un 28’inci maddesinde belirtilen yaptırımların uygulanması gerekmektedir.”

DEPREM İÇİN ALINAN DORSE BÖLGEYE GÖNDERİLMEDİ

Sayıştay raporunda ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem bölgesinde kullanılmak üzere 4.150.000 TL'ye mobil afet koordinasyon dorsesi satın alındığını, idarenin bu aracı deprem bölgesine göndermediği tespitine de yer verildi. Trafik tescil tarihi depremden yaklaşık 5 ay sonra 21 Haziran 2023 tarihinde yapılan afet koordinasyon dorsesinin, deprem felaketi nedeniyle ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik 6787 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile arttırılan doğrudan temin limiti kapsamında alındığı ortaya çıktı. Sayıştay, deprem bölgesi için alınan dorsenin, idarenin kendi faaliyetlerinde kullanıldığını tespitine yer verdi.

DEPREMDEN 5 AY SONRA TRAFİK TESCİLİ YAPILMIŞ

Belediyenin cevabında ise dorsenin yüklenici tarafından 22 Mart 2023 tarihinde teslim edildiği, trafik tescil işlemlerinin 21.06.2023 tarihinde yapılabildiği ve arama kurtarma ekiplerinin faaliyetlerini 24.03.2023 tarihinde tamamlayarak geri dönüş yapmasından dolayı deprem bölgesinde aktif bir şekilde kullanılamadığı belirtildi. 

TARIMSAL EĞİTİM VE ÖRGÜTLÜ ÜRETİME SIFIR BÜTÇE 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı için hazırlanan Performans Programı Raporu’na göre, kurumda en çok bütçe kullanan birimler arasında yer alan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 2025 yılı tahmini bütçesinin 334,4 milyon TL olarak belirtiliyor. Bu bütçenin 23 milyon TL’lik kısmı afet işleri için ayrılırken, 160 milyonu güneş enerjisi, 101 milyonluk kısmı ise sulama projelerine ayrılacak. Performans programına göre tarımsal eğitim ve kooperatifler için ayrılan bütçeler ise sıfır olarak belirtiliyor. Özellikle kırsalda tarımı desteklemek ve geliştirmek için yapılması gerek çalışmalar arasında tarımsal eğitim ve örgütlü üretime yer yok. 

AFET İŞLERİNİN İKİ KATI AFET BÜTÇESİ

Kentin henüz tamamlanmayan Deprem Master Planını hazırlamakla da görevli olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nın 2025 yılı tahmini bütçesi ise 11 milyon 625 bin TL. Tarımsal Hizmetler için ayrılan afet bütçesinin yarısı kadar bir bütçenin, doğrudan afetle ilgili sorumluluğu bulunan bir birime ayrılması, kurumdaki kaynak kullanımı ve birimler arası koordinasyon konusunda sorunlar olduğuna işaret ediyor. 

SAYIŞTAY: ‘ALIMLARDA SİSTEMATİK HATA VAR’

Büyükşehir bünyesinde en çok ihale yapan birimler arasında bulunan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın alımlarda, sistematik şekilde şartnamelere uygun olmayan malların kabul işlemleri yaptığını tespit eden Sayıştay, yapılan desteklemelerin de plansız ve programsız şekilde olduğunu belirtiyor.

BÜTÇEDE ASLAN PAYLARI İHALECİ BİRİMLERE

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin erişime açık olan 2025 yılı Performans Programına göre Fen İşleri için 1,2 milyar, Çevre Koruma’ya 855 milyon, Tarımsal Hizmetler’e 334 milyon, Park Bahçeler için 173 milyon bütçe ayrılırken; İmar ve Şehircilik için 5,7 milyon, İklim Değişikliği’ne 7,6 milyon, Kültür Daire’ye 5 milyon TL civarında bütçe ayrıldığı görülüyor. 

YALAMA TAŞLARI "BÖCEK’E SEÇİM KAZANDIRDI" DİYE SUNULDU

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in 31 Mart seçimlerini yeniden kazanmasının ardından yerel basına servis edilen haberlerde, kırsalda Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan desteklemeler “Başkan Böcek’e seçim kazandırdığı” şeklinde kamuoyuna sunulmuş, çobanlara dağıtılan yalama taşlarının görselleri  de belediye sayfasında paylaşılmıştı. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ