Türkiye'nin en popüler analiz platformu "Ne Dedi Ne Yaptı", bu kez büyükşehir belediyelerinin itfaiye teşkilatlarının hizmet kapasitesini mercek altına aldı. Belediye başkanlarının vaatlerinden yola çıkarak hayata geçirdiği çalışmaları ve performanslarını objektif olarak değerlendiren platform, son olarak büyükşehirlerdeki itfaiye istasyonu sayılarını analiz etti. Büyükşehir belediyelerinin faaliyet raporları ve yayınladıkları en güncel veriler incelenerek hazırlanan kapsamlı çalışmada Antalya Büyükşehir Belediyesi dikkat çekici bir şekilde ön plana çıktı.

BOLU KARTALKAYA YANGINI

Son dönemlerde yaşanan otel yangınları, itfaiye ekiplerinin yeterliliği konusundaki tartışmaları alevlendirmişti. Bolu Kartalkaya'daki yangının ardından kısa bir süre sonra Uludağ'da meydana gelen ve iki kişinin hayatını kaybettiği elim olay, bu konudaki hassasiyeti artırdı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in otelde yapılan denetimlerde ciddi eksiklikler tespit edildiği yönündeki açıklamaları, denetim mekanizmalarının ve itfaiye teşkilatlarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. "Ne Dedi Ne Yaptı" platformu, bu gelişmelerin ardından büyükşehirlerdeki itfaiye istasyonu sayılarını, nüfusa oranla düşen istasyon sayısını ve itfaiye teşkilatlarının insan ve araç kaynaklarını detaylı bir şekilde araştırdı. 30 büyükşehir belediyesinin verileri incelenerek hazırlanan analizde, Aydın Büyükşehir Belediyesi güncel veri eksikliği nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldı.

ANTALYA LİSTENİN ÜST KISIMLARINDA

Yapılan incelemeye göre, büyükşehir belediyelerindeki itfaiye istasyonu sayıları şu şekilde sıralandı: İstanbul (133), İzmir (62), Denizli (51), Ankara (48), Antalya (48), Manisa (56), Konya (80) gibi şehirler öne çıktı. Nüfusa oranla itfaiye istasyonu sayısının incelendiği kısımda ise dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da 118.057 kişiye bir itfaiye istasyonu düşerken, Ankara'da bu oran 122.067, İzmir'de ise 72.471 olarak belirlendi. Bursa'da 107.953 kişiye bir itfaiye istasyonu düşerken, Antalya'da ise 56.710 kişiye bir itfaiye istasyonu hizmet veriyor. Konya, nüfusa oranla 29.493 kişiye düşen istasyon sayısı ile bu alanda ilk sırada yer aldı. Trabzon'da 39.155 kişiye, Erzurum'da ise 33.863 kişiye bir itfaiye istasyonu düşüyor.

ANTALYA İTFAİYE TEŞKİLATININ GÜCÜ

"Ne Dedi Ne Yaptı" analizine göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi 48 itfaiye istasyonu ve 668 itfaiye personeli ile hizmet veriyor. Nüfusa oranla düşen istasyon sayısı bakımından önde gelen büyükşehirlerden biri olan Antalya'nın bu performansı, olası yangın ve diğer acil durumlara müdahale kapasitesi açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirildi. Analiz, büyükşehir belediyelerinin itfaiye teşkilatlarının güçlendirilmesinin ve istasyon sayılarının artırılmasının, vatandaşların güvenliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Muhabir: DUYGU TEKİN