Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde seçim gecesinin sabahında 1 Nisan günü yazılan yazıyla boşaltılmak istenen Deniz Biyolojisi Müzesi koleksiyonuyla ilgili tahliye kararını mahkeme bir gün içinde durdurmuştu. Mahkemenin 3 Nisan tarihli durdurma kararı ve kamuoyundan gelen tepkilerin ardından 500’e yakın deniz canlısı örneğinden oluşan koleksiyonun sahibi ve belediye personeli Dr. Elif Özgür, 4 Nisan tarihli görevlendirme yazısıyla uzun süredir uzak kaldığı müzedeki görevine iade edildi.
6 YIL BOYUNCA BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTI
Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2014 yılında hizmete açılan Deniz Biyolojisi Müzesi, müzenin kurucusu olan Dr. Elif Özgür’ün Antalya Körfezi ve çevresindeki bilimsel araştırmalara dayalı doktora tezi örneklerinin sergilendiği bir merkez. Özgür, 2013 yılında belediye ile yapılan bir protokol ile yaklaşık 500 parçadan oluşan kişisel deniz canlıları koleksiyonunu kamu yararı gözeterek sergilenmesi için müzeye devretti. Aynı yıl büyükşehir belediyesinde göreve başlayan Özgür, yaklaşık 6 yıl boyunca kurucusu olduğu müzede çok sayıda projeye imza attı. Ancak 2019 yılından itibaren kurum içindeki çekişmeler yüzünden farklı birimlerde görevlendirilen ve mobinge maruz kalan Özgür, iddiaya göre uzmanlığı olduğu alanda işini yapamaz hale getirildi.
SEÇİM GECESİNİN SABAHINDA ‘MÜZEYİ 3 GÜN İÇİNDE BOŞALTIN’ YAZISI
31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin hemen ertesinde 1 Nisan sabahı Balbey Mahallesi’ndeki iş yerine giden Dr. Elif Özgür’e ulaştırılan tebligatta, kurucusu olduğu müzedeki koleksiyonun artık değerlendirilmeyeceği belirtilerek 500’e yakın deniz canlısı örneğinden oluşan müze koleksiyonunun 3 gün içinde tahliye edilmesi istendi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen tebligatta, müze koleksiyonunun 3 gün içinde boşaltılmaması halinde belediye tarafından kaldırılacağı belirtildi.
ENSTİTÜLER, ÜNİVERSİTELER VE BELEDİYELER KOLEKSİYONA TALİP OLDU
Bu gelişme üzerine yılların birikimi ve emeğiyle oluşturduğu ve vatandaş bilimine katkı sunmak amacıyla 10 yıl önce kurucusu olduğu müzeye devrettiği koleksiyonun 3 gün içinde taşınmasının mümkün olmayacağını düşünen Dr. Elif Özgür, sosyal medyadan almak isteyen ilgili kişi ve kurumlara bu koleksiyonu verebileceğini duyurdu. Özgür’ün bu duyurusu üzerine, kurulduğu dönemde Türkiye’nin ilk örneklerinden biri olan müzenin koleksiyonunu bünyesine katmak isteyen çok sayıda üniversite, belediye ve araştırma enstitülerinin de bulunduğu kamu kurumlarından talep geldi.
MAHKEME BİR GÜN İÇİNDE İŞLEMİ DURDURDU
Öte yandan müze koleksiyonunun 3 gün içinde tahliye edilmesiyle ilgili tebligata 2 Nisan’da açılan davayı gören Antalya 5. İdare Mahkemesi, 3 Nisan 2024 tarihli kararında söz konusu idari işlemin yürütmesini durdurdu. Mahkeme, büyükşehir belediyesinden söz konusu tahliye yazısının gerekçesini de içeren evrakları bir ay içinde iletilmesini istedi.
MOBİNG İTİRAFI: "TEBLİGAT MÜZEDEN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN GÖNDERİLDİ"
Tahliye kararının gündeme gelmesinin ardından konuyla ilgili bir açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Cem Oğuz ise söz konusu tebligatın Dr. Elif Oğuz’un müzeden uzaklaştırılması amacıyla gönderildiğini dile getirerek kurumdaki kişisel husumet ve çekişmelerin hem kamu zararına hem de kurumsal işleyişin aksamasına neden olduğunu ortaya koydu.
ÖZGÜR, YENİDEN MÜZEDE GÖREVLENDİRİLDİ
Mahkemenin, idari işlemin uygulanması durumunda doğabilecek telafisi mümkün olmayan zararları önlemek amacıyla bir gün içinde yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi 4 Nisan 2024 tarihinde kurum personeli Dr. Elif Özgür’e bir başka tebligat yazarak koleksiyonun sergilendiği müzedeki görevine devam edeceğini bildirdi.
1 NİSAN’DA TAHLİYESİ İSTENEN KOLEKSİYON 4 NİSAN’DA BAKIMA ALINDI
Belediye tarafından Dr. Elif Özgür’e gönderilen tebligatta, yeni adı Deniz Bilimleri Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde görevine devam etmesi gerektiği bildirilerek, “Şahsınıza ait deniz canlıları koleksiyonunun bakımlarının tam olarak yapılması ve Deniz Bilimleri Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde koleksiyonunuzu görmek ve incelemek amacıyla gelen ziyaretçilere tam olarak ve zamanında hizmet verilebilmesi amacıyla 05.04.2024 tarihinden itibaren Deniz Bilimleri ve Araştırma Merkezi’nde görev yapmanızı ve mesainizi burada devam etmeniz hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” ifadelerine yer verildi.
88 METREKARELİK MEKÂNDA ‘DENİZDEKİ ANTALYA’ ANLATILIYOR
Kaleiçi-Yat Limanı’nda, 88 metrekarelik eski PTT binasında oluşturulan müzede sergilenen örnekler, Antalya Körfezi’nin derinliklerindeki ve falezlerin devamı niteliğindeki sualtı kayalıklarının biyolojik zenginliğine ışık tutuyor. Ziyaretçilerine denizdeki Antalya’yı, Antalya’daki deniz meraklılarına anlatan koleksiyonda yer alan 500’e yakın deniz canlısı örneği arasında, Akdeniz’de ilk kaydı verilen horozbina (Parablennius thysanius) türüne ait Akdeniz’de bulunan tek birey de bulunuyor.