Antalya büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Şengül, trafiğin en yoğun olduğu ve günde 100 binin üstünde aracın kullandığı 100'üncü Yıl Caddesi'nde halk otobüslerinin artık alt geçitleri kullanamayacağını açıkladı.
TRAFİK İÇİN YENİ ÇÖZÜMLER
Antalya'da en önemli sorunların başında gelen trafik, özellikle kent merkezinde bazı caddelerde iş ve okul saatlerinin başlangıcı olan 07.30-09.00 ile akşamları 17.00-19.00 saatleri arasında çekilmez hal aldı. Antalya'da trafiğin en yoğun olduğu ana caddenin 100. Yıl olduğuna dikkati çeken Nurettin Şengül, Mevlana Kavşağı'ndan başlayıp, Antalyaspor Kavşağı'na kadar olan bölgede halk otobüslerinin artık alt geçitleri kullanmayacağını açıkladı.
OTOBÜSLERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ALT GEÇİTLERİ KULLANIYOR
100'üncü Yıl Caddesi'ndeki trafik yoğunluğunu rakamlarıyla açıklayan Şengül, Antalya'da 347'si belediyeye ait, 500'e yakını da özel olan halk otobüslerinin gün içinde yüzde 70'inin 100'üncü Yıl Caddesi'ni kullandığını ve büyük trafik yoğunluğu oluşturduğunu dile getirdi. 100'üncü Yıl Caddesi'nde günde geçiş yapan araç sayısının 100- 110 bin civarında olduğunu belirten Şengül, sadece İl Sağlık Müdürlüğü kavşağından gidiş-geliş olarak 50 bini aştığını kaydetti.
OTOBÜSLER ARTIK ALT GEÇİTLERİ KULLANAMAYACAK
100'üncü Yıl trafiğinde sabah ve akşam pik saatlerde sorun yaşandığını belirten Şengül, “Zaten ara saatlerde çok sorunumuz yok. 4'er şeritli toplam 8 şerit yol var, fakat sağ şeritler otopark olarak kullanılıyor. Kimse sağ şeritleri kullanamıyor. O şeritler otobüslerin şeridi olacak. Otobüsler alt geçitlerin giriş çıkışlarında trafiği de kesiyor. Böylece mecburen sağ şeritten devam edecek. Hem alt geçitlere girmeden trafiği kesmesi engellenmiş olacak, hem de sağ şeritlerde parkı kaldırmış olacağız. Otobüsler Şarampol, Güllük ve Falez altgeçitlerini kullanmayacak ve üstten devam edecek" dedi.
DURAKLAR YENİDEN DÜZENLENECEK
100'üncü Yıl'daki trafiği rahatlatmak için Güllük kavşağından karşıya geçişlerin yeniden açılacağını da belirten Nurettin Şengül, ayrıca İl Emniyet Müdürlüğü ile entegre şekilde tüm alt geçitlere kamera konulacağını, trafik kazalarının da anlık takip edilip, anında müdahale edileceğini dile getirdi. Sarısu'dan başlayıp, 100'üncü Yıl'dan Mark Antalya'ya kadarki güzergahı kapsayan 4'üncü Etap Raylı Sistem kapsamında Sağlık Müdürlüğü Kavşağına battı çıktı yapılmasının planlandığını kaydeden Şengül, 5M Migros önünde ve karşısındaki durakların da yeniden düzenleneceğini söyledi. Şengül, “İl Sağlık Müdürlüğü kavşağında 24 saatte geçen ortalama araç sayısı toplam 73 bin. Bunlardan 18 bini Toros mahallesinden, 27 bini 100'üncü Yıl Bulvarından geliş kolundan, 23 bin araç ise 100'üncü Yıl Bulvarına gidiş istikametine, 5 bin araç ise sahilden geliş yönünden kavşağa katılmakta. Yıllık ortalama 26 milyon 645 bin araç geçişi sağlanmakta" dedi.
TOPLU ULAŞIMIN YÜZDE 70’İ RAYLI SİSTEME GEÇECEK
4'üncü Etap Raylı Sistem hattının tamamlanmasıyla toplu ulaşımın yüzde 70'inin raylı sisteme geçeceğini belirten Şengül, otobüslerin de böylelikle şehir içi trafiğinden çıkartılacağını, raylı sistemin geçiş yaptığı hatlarla mahalleler arasında ring görevi göreceğini ifade etti. Şengül, “Büyük otobüsler trafikteki en büyük handikapımız. Ana trafiğimizin olduğu yerde artık otobüs kullanılmayacak. Zaten 100'üncü Yıl'da raylı sistemi koyduğunuz zaman birçok kimse normal araç kullanmayacak, otobüslere de zaten gerek kalmayacak" dedi.
“KAZA VARSA DİĞER ALTERNATİF YOLLARA YÖNLENDİRECEK”
Değişken Mesaj ve Trafik İşaretleri VMS tabela sistemlerinin Türkiye'de bazı şehirlerde uygulandığını anlatan Şengül, "Biz Antalya'da daha gelişmişini uygulayacağız. Bu sistemle tabelalar gitmek istediğinizi yere göre güzergahları, trafik yoğunluğuna göre veya örneğin 100'üncü Yıl'da kaza varsa sizi diğer alternatif yollara yönlendirecek. Güzergahları gidilebilecek sürelere göre tabelalardan takip edebileceksiniz. 'Havalimanına gitmek için 100'üncü Yıl'ı kullanırsanız 20 dakika, Gazi Bulvarı'nı kullanırsanız kaza var orada' gibi olacak" diye konuştu.