Pandemiye neden olan virüsün değişken yapısı nedeniyle varyantlarla varlığını sürdürdüğünü söyleyen Okyay,
“Eris varyantı çok bulaşıcı, hızla yayılıyor. İnsanlar COVID-19 hastalığındaki belirtileri aynı biçimde geçiriyorlar. Ama ilk veriler, kırılgan gruplar dışında insanların birçoğunda hastalığın daha hafif seyrettiğini gösteriyor” dedi.
VİRÜSE KARŞI EN ETKİLİ YÖNTEM AŞI
Virüse karşı en etkili mücadele aracı olarak aşıyı işaret eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Pınar Okyay, dünya genelinde etkili ve güvenli aşıların yaklaşık 14 milyar doz uygulandığını ve bu sayede on milyonlarca insanın hayatının kurtulduğunu anımsattı. Yeni varyantlara karşı koruyuculuk sağlayan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve birçok ülkede uygulamaya başlanan yeni COVID-19 aşısı olduğunu aktaran Okyay, “Bu aşı henüz bizde yok. Hızla temin edilmesini ve risk grubu yaklaşımıyla aşılamaya başlanmasını temenni ediyoruz” diye ekledi. Okyay, yeni aşının temin edilememesi durumunda, her ne kadar etkisi yeni varyantlar ile biraz düşse de koruyuculuğu halen süren mevcut aşıların üç dozunun tamamlanması gerektiğini de vurguladı.
HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ
Halk sağlığının korunması için aşı dışında alınması gereken önlemler olduğuna da dikkat çeken Okyay, bu önerileri şöyle sıraladı:
“El yıkama alışkanlığının korunması, kamusal alanların temizliğinin sağlanması, kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanılması, havalandırma tedbirlerinin alınması, sağlık otoritesinin risk gruplarına kit dağıtımı ve atık sulardan takip gibi yeni varyantları izleme sorumluluğunu yerine getirmesi, doğru bilgilerin şeffaf bir biçimde halk ile paylaşılması.”