Cola Turka markası, 2003 yılında Türkiye’de piyasaya sürülmüş ve Coca Cola, Pepsi gibi markalarla rekabet edecek başarıya ulaşmıştı. Cola Turka markasının kime ait olduğu da merak ediliyor. Günümüzde bazı zincir marketler ve bakkallarda halen bulunan Cola Turka kimin malı? Tarihçesiyle birlikte paylaşıyoruz…
Cola Turka Kimin Markası?
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde Della Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretilen Cola Turka ürünleri, Pepsi ve Coca Cola gibi alternatiflerine kıyasla yerli bir seçenek olarak öne çıkıyordu.
Türkiye’de kola markaları arasında Coca Cola ve Pepsi’ye yerli bir alternatif olarak 2003 yılında piyasaya sürülen Cola Turka, kısa süreler içerisinde büyük bir başarıya imza atmış, 2005 yılında kola segmentinde ikinci marka olarak adından söz ettirmişti.
Tarihi süreç içerisinde Pepsi’den daha fazla pazar payına sahip olma başarısı gösteren Cola Turka’nın hikayesini merak eden kullanıcılar, markanın günümüzde kime ait olduğunu araştırıyor.
Markanın 2016 yılında satılmasıyla birlikte günümüzde hangi firmaya ait olduğu merak ediliyor. Peki, Cola Turka hangi ülkenin markası? İşte yanıtı…
- 2003 yılında Yıldız Holding bünyesinde kurulan Cola Turka markası, 2016 yılında Japon menşeili DyDo DRINCO’ya satılmıştır.
- Cola Turka markası, günümüzde DyDo DRINCO bünyesinde faaliyet gösterirken, üretim ise Türkiye’de Sakarya’nın Akyazı ilçesinde Japon menşeili firmaya bağlı olan Della Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretilmektedir.
Cola Turka kimin markası sorusuna yanıt arayanlar için mevcut bilgileri paylaştıktan sonra kısaca konuyla ilgili ayrıntılara yer verelim…
Cola Turka Hangi Ülkenin?
Piyasaya sürüldüğü tarihten itibaren Türkiye’de kola markaları arasında Coca Cola ve Pepsi’ye rakip olma başarısı gösteren, hatta 2005 yılında Türkiye’nin ikinci kola markası seçilen Cola Turka’nın hangi ülkeye ait olduğu da merak ediliyor.
Cola Turka kimin malı sorusuna yanıt arayanlar için markanın hikayesini sizlerle paylaşırken, aynı zamanda günümüzde hangi ülkeye ait olduğunu da inceliyoruz.
Cola Turka, Yıldız Holding bünyesinde tamamen yerli bir kola markası olarak 2003 yılında kurulsa da tarihi süreç içerisinde markanın yaşadığı problemlere daha fazla direnememesi üzerine 2016 yılında Japonya merkezli içecek firması olan DyDo DRINCO’ya satılmıştır.
2003-2006 yılları arasında yaptığı kampanyalarla, reklam filminde oynayan oyuncularla, pazarlama alanındaki başarılarıyla adından söz ettiren Cola Turka markası, daha sonra birçok sorunla karşılaşarak başka bir firmaya satılmıştır. Şimdi bu süreci inceleyelim…
Cola Turka Neden Battı?
Geçtiğimiz günlerde Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye’nin en zengin ismi Murat Ülker, Cola Turka’nın hikayesiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
Coca Cola ve Pepsi’ye önemli bir yerli alternatif olarak piyasaya sürülen Cola Turka neden battı?
2003 yılında Ülker çatısı altında piyasaya sürülen Cola Turka, ilk dönemde başarılı reklam çalışmalarıyla dikkat çekmiş, ABD’li ünlü komedyen Chevy Chase’in reklam filminde oynamasıyla adından söz ettirmişti.
Murat Ülker’in "Çok iyi lansman yaptık, malı çok iyi dağıttık ve malın kalitesi de iyiydi" açıklamasıyla tanımladığı bu dönemde Cola Turka, Pepsi’yi geçerek Türkiye’nin en çok tercih edilen ikinci kola markası olmuştu.
Şekerden başlayarak tüm ürünlerde sürecin dikey entegrasyon sistemiyle üretildiğini ifade eden Murat Ülker’in sahibi olduğu Cola Turka markası, bu dönemde 3 litrelik ambalaj, futbol topu hediyesi, reklam ve kampanyalar gibi süreçlerle dikkat çekti. Daha sonraki süreç, Murat Ülker tarafından şu şekilde açıklandı:
"Ardından konuşmalar başladı. Yabancı sermaye, Sanayi Bakanlığına 'biz de böyle dikey entegrasyon sağlayacağımız bir tesis yapmak istiyoruz' diye sormaya başladı. Halbuki Türkiye'de böyle bir mevzuat yok, Türkiye bir krallık değil. Şirketinizi kurarsınız, kanuna uygun üretime başlarsınız."
ABD merkezli üreticilerin tepkisiyle karşılaşan Cola Turka markasının sahibi Murat Ülker, daha sonra dönemin Sanayi Bakanı tarafından Ankara’ya çağrıldı. Murat Ülker bu süreci şu şekilde ifade ediyor:
"Sanayi Bakanı, babamın arkadaşı olur; ismi lazım değil. Beni Ankara'ya Başbakanlığa çağırdı. Bana, 'Murat, cebimde bir mektup var; seni ABD Büyükelçisi şikayet ediyor, bu nedenle sana küçük bir ceza vereceğiz.' dedi. Çok utandım tabii. 'Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanlığı, sen de bakansın; ne demek ABD büyükelçisi seni şikayet ediyor?' dedim. 'Böyle bir şey olabilir mi memlekette, kanunlar var!' dedim ama kimse dinlemedi."
Murat Ülker’in tabiriyle o dönemde 10 milyon TL’lik iş için Cola Turka’ya 37 milyon TL’lik ceza kesildi.
Bunun üzerine Ülker, devleti mahkemeye vererek 7 yıl süren mahkeme sürecinin sonunda cezanın geçersiz olduğunun karar verilmesiyle haklı çıktı. İşte bu ceza ve mahkeme süreci, Cola Turka neden battı sorusunun yanıtı olarak biliniyor.
Cola Turka Kime Satıldı?
Cola Turka kimin malı sorusuna yanıt arayan kişiler için markanın kime satıldığıyla ilgili ayrıntıları da paylaşalım.
2003 yılında kurulan Cola Turka markası, mahkeme süreci ve rekabet gibi olumsuz durumlarla daha faza mücadele edemedi ve 2016 yılında Japon menşeili DyDo DRINCO’ya satıldı.
DyDo Drinco, 1956 yılında kurumsallaşarak enerji içeceği odaklı bir şirket olarak içecek sektöründe yer alıyor. Uluslararası ilk adını 2013 yılında Rusya’da atan şirket, 2016 yılında Yıldız Holding bünyesindeki Cola Turka, Çamlıca, Saka, Link gibi markaları satın alarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başladı.
Cola Turka kimin malı, hangi ülkenin markası sorularına yanıt verdikten sonra kısaca markanın hikayesini özetleyelim…
Cola Turka’nın Hikayesi
Ülker’in Coca Cola ve Pepsi’ye yerli bir alternatif olarak 2003 yılında piyasaya sürdüğü Cola Turka markası, çarpıcı reklamları, uygun fiyatı, pazarlama stratejisiyle 2005 yılında en çok satılan ikinci kola markası oldu.
Markanın ilk reklam filminde ABD’li ünlü komedyen Chevy Chase’in rol almasıyla adından söz ettiren Cola Turka, süreç içerisinde çeşitli problemlerle karşılaşarak 2016 yılında Japon merkezli DyDo DRINCO’ya satıldı.
Pazar payındaki yerini kaybetmesi ve üretim maliyetlerinin artması nedeniyle gerçekleşen bu satış sonrasında Cola Turka, günümüzde bazı bakkal ve marketlerde satılıyor.
25 Haziran 2003 tarihinde kurulan marka, agresif reklam kampanyası, rekabetçi fiyat uygulaması ve kalitesiyle kısa süreler içerisinde büyük bir başarı sağladı.
3 litrelik şişelerde ürün sunan markanın ezber bozan birçok uygulaması, yerli malı konseptini kullanarak başarıya ulaşmasını sağladı.
Satış rekorları kırarak Türkiye’de en çok satılan ikinci kola markası olma başarısını gösteren Cola Turka, Coca Cola’nın %66’lık pazar payının ardından ikinci sırada yer aldı.
Markanın rekabette düşük fiyat politikası, başarısındaki kilit unsurlardan birisiydi. Ülker, düşük fiyattan kaynaklı negatif etkiyi kırmak amacıyla maliyetleri gözden geçirmeye başladı.
Bu dönemde devletin sıkıca kontrol ettiği şeker piyasasında çeşitli atılımlar yapan marka, kendi nişasta bazlı şekerini üretme yolunu seçti.
Cargill ile %50 ortaklık payıyla kurduğu Pendik Nişasta Sanayi aracılığıyla nişasta bazlı şekerin ara maddesi olan nişasta sütünü Cargill’den alarak Ülker’e satan şirket, bu yolla rekabet avantajı yarattı.
Ülker’in nişasta bazlı şeker üretimi çok fazla sürmeyerek bazı engellemelerle karşılaştı. Sonrasında 37 milyon TL ceza alması, şirketin satılmasındaki kilit gelişmelerden birisi oldu.
Cola Turka kimin sorusuna yanıt arayanlar için tüm bilgileri ayrıntılı bir şekilde aktardık. Konu hakkındaki sorularınızı yorumlar bölümüyle paylaşabilir, ayrıca görüş ve düşüncelerinizi ekleyebilirsiniz.