Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Aytemiz akaryakıt anonim şirketine ait Aytemiz “Yanaşma Dolfeni Tesisi Kapasite Artışı Projesi”ni, TBMM Genel Kurulu’nun 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri sırasında gündeme taşıdı.
İLK PROJEDE BELİRTİLEN VAATLERİN DIŞINA ÇIKILDI
Kurulduğu günden bugüne kadar aralıksız kapasite artışına gidilen şirketin, ilk projede belirtilen vaatlerin dışına çıktığını belirten Arı, “Şirketin geliş vaatleri, proje vaatleri; Alanya ve Gazipaşa'da akaryakıt ihtiyaçlarını karşılamak, Alanya, Antalya arasındaki kamyon tanker trafiğini azaltmak olarak belirtilse de bu vaatlerin oldukça dışına çıkmıştır. Şimdiki haliyle bile Gazipaşa'nın bırakın İhtiyaçlarını karşılamayı, Fethiye'den Mersin'e Burdur, Isparta, Afyon ve Konya'ya kadar dağıtım yapmaktadır” dedi.
ALANYA TURİZMİ VE TARIMI BİTECEK
2017 yılında açılan davada, tesisin büyütülmesinin bölgeye zarar vereceğinin, olumsuz ÇED raporu ve bilirkişi raporları ile belgelendiğini hatırlatan Arı, “Aytemiz Yanaşma Dolfeni Tesisi Kapasite Artışı Projesi’nin büyütülmesi Alanya turizminin ve tarımının geleceğini bitirecek bir adımdır. Alanya Türkiye turizm gelirlerinin yüzde 10’undan fazlasını karşılamaktadır. Tesisin kapasite artış projesi turizm kenti Alanya’nın doğasına, ekonomisine ve imajına zarar verecek bir projedir. Alanya'nın turizmi, Alanya'nın coğrafyası bir yabancı şirketin sermayesi olarak kullanılamaz ve o şirkete sermaye yapılamaz ve tesisin mevcut kapasitesi zaten tartışma konusuyken, büyütülmesi de asla kabul edilemez” diye konuştu.
ALANYA’LILAR BU PROJEYE KARŞIDIR
İlgili Bakanlığa çağrıda bulunan Arı, “Bir yabancı şirket ait tesisin kapasite artış projesi konusunda Çevre Bakanlığı’nı duyarlı olmaya ve ÇED olumlu raporunun reddine karar vermeye davet ediyoruz. Alanyalı tarıma ve turizme risk oluşturan, değerlerinin yok edilmesine sebep olacak bu projeye karşıdır” ifadelerini kullandı.