Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Ocak 2022’de yayınlanan Sayıştay Plastik Atık Yönetim Raporu’na göre ithal edilen plastik atığın 2017 yılında 277 bin ton, 2018 yılında 437 bin ton, 2019 yılında 547 bin ton, 2020 yılında 775 bin 342 ton ve 2021 yılında 685 bin 443 ton olduğunu hatırlatan Arı, Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in son araştırmasına göre, Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinden plastik atık ithalatında son 5 yıldır ilk sırada yer aldığını belirtti.
“KENDİ PLASTİĞİNİ BU KADAR TOPLAYAMIYOR”
Greenpeace Türkiye'nin verilerine göre, Türkiye'de, plastik atık ithalatının son 17 yılda 155 kat arttığına dikkat çeken Arı, “AB ülkeleri ve İngiltere, Türkiye'ye 2023 yılında 456 bin 507 ton plastik atık gönderilirken Türkiye'ye en çok atık gönderen ülkeler ise İngiltere (140.907 ton), Almanya (87.109 ton), Belçika (74.141 ton), İtalya (41.580 ton) ve Hollanda (27.564 ton) olarak ifade edilmektedir. Türkiye neredeyse yıllık 600-700 bin ton plastik ithal eden ülke konumuna gelirken kendi plastiğini bu kadar toplayamıyor. Plastik atık ithalatı bir kirlilik transferidir. Burada bir ham madde transferi ya da ekonomik faaliyet olduğu iddia edilse de aslında başka ülkelerden kirlilik ithal edilmektedir” ifadelerini kullandı.
“PLASTİK ATIKTA İLK SIRAYA YÜKSELDİK”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurumun daha önce, “Hedefimiz, tüm dünyada yapılan atık ithalatını, bitirmiş ve ihtiyaç duyduğu ham maddenin yüzde 100'ünü iç piyasadan karşılayan bir milli sanayi ve tertemiz bir Türkiye. Bu anlamda sıfır atık projemiz çok önemli. Her projemizi sıfır atık projesi çatısı altında yapıyoruz. Bu kapsamda da inşallah atacağımız adımlarla birlikte geri dönüşüm oranlarımızı arttırarak, ülkemizdeki ham madde ihtiyacını da tamamen yerli bir şekilde karşılayacağız” şeklindeki konuşmasını anımsatan Arı, “Bakan Kurum, atık ithalatının bitirileceğini söylerken bugün yaşanan süreçte Türkiye, Ocak 2018'de Çin'in plastik atık ithalatını yasaklamasıyla birlikte atık ithalatında hızla ilerleyerek ilk sıraya yükselmiştir” açıklamasında bulundu.
“PLASTİKLER İÇİN GİBİ ÖNLEMLER ALIYORSUNUZ?”
Milletvekili Arı, Bakan Kurum’a cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu başlıklara yer ver verdi:
• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a “2020-2024 yılları arasında yurtdışından kaç ton plastik atık ithal edilmiştir?
• Türkiye’nin yıllık plastik atık ihtiyacı ne kadardır? Türkiye plastik atık ihtiyacının yüzde kaçını ülke içinden karşılamaktadır?
• İthal edilen plastiklerin yüzde 40 ila yüzde 60’ı “atığın atığı” haline geliyor. Bu plastikler ne geri dönüştürülebiliyor ne de başka bir şekilde değerlendirilebiliyor. Dönüştürülemeyen plastikler için ne gibi ne gibi önlemler almaktasınız?
• Atık ithalatını önlemek ve durdurmak için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?”