TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, TBMM Genel Kurulu’nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeler sırasında, son zamanlarda sayısı giderek artan adliye personeli intih*rlarını ve adliye personelin sorunlarını, beklentilerini dile getirdi. Arı, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesiyle adliye personelinin sorunlarını gündeme taşıdı.
YARGI ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİDİR
Adalet teşkilatında önemli bir yere sahip olan adliye çalışanlarının bugüne kadar görülmezden gelindiğini belirten Arı, “Adliye çalışanlarımızın sorunları her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu nedenle adalet teşkilatının en önemli parçalarından olan Adliye çalışanlarının sorunlarının çözülmesi daha rahat koşullarda ve ekonomik olarak istenilen düzeyde çalışılması yargı çalışmalarının kalitesini artıracaktır” dedi.
SOSYAL TALEPLER VE KRONİKLEŞMİŞ SORUNLAR
Son dönemde artan sorunların adliye çalışanlarını intih*ra kadar sürükler duruma geldiğine dikkat çeken Arı, “Son günlerde vakalar artmış durumdadır. Yargı emekçilerimizin yaşadığı ekonomik zorluklar, aşırı iş yükü, mobbing, sosyal yaşamdan kopukluk, özlük hakları, ekonomik-sosyal talepler ve kronikleşmiş sorunlar adliye çalışanlarımızı etkilemesi nedeniyle çalışanlarımızın motivasyonunu ve ruh sağlığını da tehdit etmektedir” diye konuştu.
SIKINTILAR ORTAYA ÇIKACAKTIR
Adliye çalışanlarının adalet yükünün büyük kısmını çeken görünmeyen kahramanlar olduğunu kaydeden Arı, “Adalet sistemimiz bütününde hakim, savcı ve tüm adliye emekçilerimizden oluşmaktadır. Çalışanlarımızın sesi duyulmazsa, adalet hizmetinin sürdürülebilirliği noktasında da sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Yetkililerin bu sorunlara çare olmak yerine, yetersiz veya duyarsız kalması adliye çalışanlarımızı çaresizliğe ve umutsuzluğa itmektedir. Bu iktidar tarafından 22 yıl boyunca adliye çalışanlarımız iyileştirme sözleriyle sadece kandırılmıştır” şeklinde konuştu.
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ’A SORU ÖNERGESİ
Adalet personelinin yaşadığı olumsuz süreci ve beklentileri, Meclis gündemine taşıyan Arı, cevaplaması istemiyle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a ve TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt aradı:
-
Bugüne kadar intih*r eden ve intih*r girişiminde bulunarak kayıtlara geçen adliye çalışanı sayısı kaçtır?
-
İntih*rların önlenmesi için çalışmanız var mıdır?
-
Adliye çalışanlarımızın sorunları ve bu sorunlara çözüm önerileri doğrultusunda; çalışanlarımızın içinde bulunduğu koşulların araştırılıp, iyileştirmesi amacıyla bugüne kadar ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
-
Bu konuların düzenlemesi ve oluşan mağduriyetlerin ortadan kalkmasına dönük bir plan veya çalışmanız bulunmakta mıdır?