2022 ve 2023 yıllarında meslekte 10, 20 ve 30 yıllarını tamamlayan çevre mühendislerine meslekte onur yılı plaketlerininin sunulduğu törende konuşan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şube başkanı Derya Ünver,  törende emeği geçen yönetim kurulu üyelerine, sponsorlara, müzik dinletileri ve çevre sergisi ile etkinliğe renk katan ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci ve öğretmelerine teşekkürler etti. ÇMO Antalya Şubesi olarak mesleki bilgi birikimlerimleri ile faydalı olmak adına birçok seminer, çalıştay ve sempozyumun paydaşı ya da düzenleyicisi olduklarını, çok değerli çalışmalarla Antalya’ya katkı sağladıklarını belirten Derya Ünver, konuşması içinde bu çalışma ve katkılar konusunda bilgiler aktardı.

MESLEĞE KATKILARI VURGULAMAKTAYIZ

Çevre Mühendisleri Odası’nın Meslekte Onur Yılı Plaket Töreni’nin, üyelerin uzun soluklu ve özverili hizmetlerini kutlamak, mesleki başarılarını vurgulamak ve çevre mühendisliği alanında yıllar boyunca biriktirdikleri deneyimleri onurlandırmak amacıyla düzenlenen anlamlı bir etkinlik olduğunu vurgulayan ÇMO Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, “Bu törenle, meslekte geçirdikleri 10, 20 ve 30 yıl gibi önemli dönemleri tamamlayan üyelerimizin emekleri ve katkılarına odaklanarak, mesleğin gelişimine yapmış oldukları değerli katkıları vurgulamaktayız. Aynı zamanda, çevre mühendislerinin gelecekteki sorumluluğunu pekiştirmek, birlikte daha sürdürülebilir bir çevre için çalışma azimlerini güçlendirmek açısından da büyük bir öneme sahiptir. Çevre mühendisliği, günümüzde giderek artan bir öneme sahip olan bir meslek dalıdır. Küresel çapta yaşanan çevresel sorunlar, iklim değişiklikleri, su kirliliği, hava kirliliği gibi faktörler, çevre mühendislerini daha da kritik hale getirmiştir. Bizler, uzun yıllardır bu sorunlarla mücadele ederek, çevremizin sürdürülebilirliği için önemli çözümler üretmekteyiz” dedi.

DÜNYA ÇEVRESEL RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA

Dünyanın giderek karmaşıklaşan bir dizi çevresel riskle karşı karşıya olduğunu belirten Derya Ünver, “İklim değişikliği, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin bozulması gibi konular, doğrudan yaşadığımız dünya üzerinde etkiler yaratmaktadır. Ancak, bu zorluklarla baş etmek ve çözümler üretmek için çevre mühendisleri olarak sahip olduğunuz bilgi ve birikim, bu sorunların üstesinden gelmede kritik bir rol oynamaktadır. Antalya gibi özellikle iklim değişikliğinin etkilerine açık bölgelerde, çevre mühendisliği daha da önem kazanmaktadır. Sıcaklık artışları, yeşil alanların tahribatı, su kaynaklarının kirlenmesi ve azalması, olağan dışı hava olayları gibi sorunlarla başa çıkabilmek için yerel çözümler geliştirmek büyük bir öneme sahiptir. İklim değişikliğinden etkilenen bölgelerde, atık yönetimi, su yönetimi ve altyapı planlaması, iklim değişikliğine dirençli kentler oluşturma gibi konularda çevre mühendislerinin liderliği vazgeçilmezdir” ifadelerini kullandı.

,

ANTALYA'YA KATKIMIZ BÜYÜK

ÇMO Antalya Şubesi olarak mesleki bilgi birikimlerimleri ile faydalı olmak adına birçok seminer, çalıştay ve sempozyumun paydaşı ya da düzenleyicisi olduklarını, çok değerli çalışmalarla Antalya’ya katkı sağladıklarını belirten Derya Ünver bu çalışma ve katkılar konusunda şu örnekleri verdi:

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve TMMOB’a bağlı 6 odamızla birlikte “Akdeniz Mühendislik Günleri” çatısı altında Akdeniz Su Havzası ve Suyun Geleceği Çalıştayını Kasım 2022’de, Binalarda Enerji Verimliliği ve Sıfır Enerji Konsepti Panelini Ekim 2023’te gerçekleştirdik.

Şubemiz ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan eğitim protokolü kapsamında ATSO üyelerine yönelik Uluslararası Yeşil Anahtar Programı, Sıfır Atık Bilgi Sistemi ve Gekap, Bütüncül Su Yönetimi, Geleceğin Antalya’sında Çevre Turizm İlişkisi, Tarımda Verimli Kaynak Kullanımı konularında düzenlediğimiz eğitimlerle, iş dünyasının çevresel yükümlülükleri konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunarak sürdürülebilir bir iş ortamının oluşturulmasına yönelik adımları güçlendirilmesinde fayda sağladık.

Anfaş Hoteltech Antalya Otel teknik Ekipman ve Malzemeleri Fuarı’nda gerçekleştirdiğimiz stant ile çevre mühendisleri ile turizm sektörünü bir araya getirme hedefimiz, başarılı bir etkinlikle taçlandı. Ayrıca, Sürdürülebilir Turizm ve Çevre Yönetim Uygulamaları paneli düzenleyerek sektör profesyonellerine önemli bilgiler sunma fırsatı yarattık. Bu etkinlik, sürdürülebilir turizmin önemini vurgulamak ve sektördeki paydaşları bilinçlendirmek adına önemli bir platform sağladı.

TMMOB’a bağlı meslek odaları, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda hayata geçirilen Çevre Dönüşüm Çalıştayına 22 üyemizle katkı sağladık. Çalıştay sonucunda Afet Risk Yönetimi, Atık Yönetimi, Biyoçeşitlilik, Çevre eğitim ve Bilinçlendirme, Çevreci Kentleşme, Döngüsel Ekonomi, Enerji Yönetimi, Hava Kirliliği, İklim değişikliğine dirençli Tarım, İklim Değişikliği İle Uyumlu turizm, Sanayide İklim değişikliğine Uyum, Antalya İli Su Kaynakları Yönetimi ve Ulaşım Yönetimi konularını içeren rehber niteliğinde Antalya Çevreci Dönüşüm El Kitabı hazırlandı.

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu tarafından “göç, ulaşım, çevre ve deprem” temalarının incelendiği Cumhuriyetin 100. Yaşında Hayalimizdeki Antalya Kent Sempozyumunun 2 farklı oturumunda uzman akademisyenlerimizin katılımlarıyla Odamız temsil edilmiştir.

,

HAYALİMİZDEKİ ANTALYA SEMPOZYUMU REHBER NİTELİĞİNDE

“Bu kıymetli çalışmalarda bilgi ve tecrübelerini paylaşan, emeklerini ortaya koymakta bir an olsun tereddüt etmeyen değerli akademisyenlerimize ve meslektaşlarımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkürlerimizi sunarım” diyen Derya Ünver, şöyle devam etti: “Şubemiz mesleki eğitimler açarak çevre mühendisliği alanında güncel bilgileri de paylaşmaya devam etmiştir. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz protokol uyarınca 2 yıl boyunca 434 vektör mücadele personeline Biyosidal uygulayıcı eğitimi vermiştir. Boğaçayı Bilim Kurulu, Konyaaltı Sahili Alan Yönetim Kurulu ve Çevre Kurullarının toplantılarına katılım sağlayarak mesleki bilgi birikimlerimizle görüş ve önerilerimiz belirttik. TMMOB’a 20 Meslek Odamızdan oluşan Antalya İl Koordinasyon Kurulunun yaklaşık 4 yıldır sekreteryasını yürütmekteyiz. Her ay yapılan düzenli toplantılarla kentin gündemini değerlendirerek ilgili odaların yapmış olduğu çalışmalar neticesinde ortak kararla alınan görüşlerimizi zaman zaman basın yoluyla, zaman zamanda resmi yazı ve ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan toplantılarla bildirdik. 6 Şubatta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem unutulmaz acılara sebep olmuşken üyelerimizle birlikle canla başla yaraları sarmaya özen gösterdik. Yaşadığımız şehre sorumluluğumuz olarak gördüğümüz Cumhuriyetin 100. Yaşında Hayalimizdeki Antalya Kent Sempozyumunu Aralık Ayında gerçekleştirdik. Sempozyumda Antalya’nın çözülmesi gereken sorunları ele alınarak kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel yönetimlere, iş insanlara, meslektaşlarımıza ve öğrencilerimize çalışmalarında rehber niteliğinde olmuştur.”

GÜZEL GÜNLERE BİRLİKTE YÜRÜYELİM

Sempozyum kitapçığının kısa zamanda çıkacağını belirten Derya Ünver,  sözlerine şöyle son verdi: “TMMOB'a bağlı meslek odalarımızın özverili Başkanları ve Temsilcileri, bu dönem süresince kentimizin ve meslektaşlarımızın sorunlarına karşı ortaya koyduğunuz birlik ruhu ve çabalar; meslek odalarımızın, toplumsal bir dayanışma ve değişim örneği sunmasını sağlamıştır. Sizlerle çalışmak benim için bir onurdu. Her birinize derin teşekkürlerimi sunar ve güzel çalışmalarınızın devamını dilerim. Acısıyla tatlısıyla hem ülke olarak hem kent olarak hem de oda olarak iki yılı geride bıraktık. Güzel anları çoğaltıp, zor zamanlardan da gerekli dersleri alıp umutla azimle güzel günlere birlikte yürümeyi temenni ediyorum. Onur yıllarını kutladığımız meslektaşlarımı bir kez daha tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Hepinizi sevgi saygı ve dostlukla selamlıyorum.”

,

Muhabir: BÜLENT ÖNER