Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Ali Fuat Canbolat liderliğindeki ekip, Belek ve Kızılot kumsallarında caretta carettaların yuvalama sürecini yakından takip ediyor. Her gün kilometrelerce yürüyerek 3.600 yuva tespit eden akademisyen ve gönüllüler, yavruların doğumunu sabırsızlıkla bekliyor.

ZORLU BİR YOLCULUK: TEHDİTLER VE ENGELLER

Caretta carettaların mayıstan itibaren yumurtalarını kumun altına gömdüğü ve yavruların mavi sulara kavuştuğu bu dönem, pek çok tehlike ile dolu. Yavruların bu yolculuğu tilki, köpek, martı ve yengeç gibi avcıların yanı sıra, insanların sahile bıraktığı çöpler ve plastiklerle daha da zorlaşıyor. Ekipler, sabahları çöpler arasında kalan yavruları sıkıştıkları yerden kurtarıyor.

"Her sabah kilometrelerce yürüyüp yuvaları tespit ediyoruz. Belek'te 2 bin, Kızılot'ta ise 1600 yuva tespit edildi. Geçen yıllara oranla yuva sayımızda artış yaşadık." - EKAD Proje Asistanı Kerem Yekta Atatunç

İNSANLARIN ETKİSİ: SORUMLULUK VE TEHLİKE

Sahildeki ışıkların, yavruların yanlış yöne gitmelerine neden olabileceğini belirten EKAD Kızılot Bölgesi Proje Sorumlusu biyolog Fatih Polat, sahile arazi araçlarıyla gelen vatandaşların yuvalara zarar verebildiğini aktardı. Plastik çöplerin yavrular için büyük bir tehlike oluşturduğunu vurgulayan Polat, bu konuda insanların daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade etti.

"Yavruyu çıkartıp mavi ile buluşturduk. O anların da video ve fotoğraflarını çektik. Sosyal medya hesaplarından görselleri paylaşarak insanların durumun ciddiyetini anlamalarını sağlayacağız." - Biyolog Fatih Polat

İnsanların çevre bilincinin artması, yavruların bu zorlu yolculuğunda onlara yardımcı olacak en önemli faktör olarak gözüküyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bu eşsiz canlılar, hepimizin ortak sorumluluğunda.

Kaynak: AA