Gölhisar'ın İbecik köyünde yüzde 100 pamuk ipliği ile el dokuma tezgahlarında üretilen İbecik bezi, benzersiz dokusu sayesinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillendi. Bu tescil, bölgenin geleneksel sanatını koruyacak ve tanıtımına destek sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor.
BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMALAR
Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş, "Gölhisar kavurmasından sonra İbecik bezinin de patentini almış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yüzyıllar öncesine dayanan bezin dokumasının geleceğe taşınması adına çalışma yürüttük." dedi.
Başkan Sertbaş, köydeki kadınların ev ekonomisine katkı sağlamak için bezin üretimini yaptığını ve bu sanatı öğrenmek isteyen kadınlar için eğitimler düzenleneceğini belirtti.
İBECİK BEZİNİN ÖZELLİKLERİ
İbecik bezi, pamuk çözgü ve atkı ile bezayağı dokuma örgüsü tekniğinde üretiliyor. Dokuma sırasında beyaz ya da renkli desen atkıları kullanılarak desenleme yapılıyor. Kumaşı dokumacılığında kullanılan "düven" adı verilen tezgahlar ise yöredeki marangozlar tarafından genellikle ceviz ağacından yapılıyor.
KÖY MUHTARINDAN YORUM
Kuşkonmaz, "Ülkemizin çeşitli yörelerinde bu tür dokuma ürünler var ama bu kadar ince dokunan ve orijinalliğini korumuş bir ürün yok." dedi.
Bu özgün dokuma, köyde asırlardır kadınlar tarafından dokunmaktadır ve şimdi bu özel sanat, resmi olarak korunacak ve tanıtılacak.
İbecik bezinin tescillenmesi, Türk kültürünün önemli bir parçasının korunmasına yardımcı olacak ve bölgedeki kadınlara ekonomik fırsatlar sunmaya devam edecek. Bu geleneksel sanatın, gelecek kuşaklara aktarılması ve dünya çapında tanınması için önemli bir adım atıldığı belirtildi.