Türkiye’de adı sürekli skandallar ile anılan bir bankanın kullanıcılarına gönderdiği mesaj herkesi şoke etti. Banka, gönderdiği mesajında kullanıcının telefonunda korsan maç izlemek için bir uygulamanın yüklü olduğunu ve banka şifrelerinin çalınmasını önlemek için bu uygulamanın kaldırması gerektiğini söylüyordu.
DOLANDIRICILARA DİKKAT!
Bu mesajı gören kullanıcılar ufak çaplı şok geçirdi. Bunun bir dolandırıcı yöntemi olabileceğini ve insanları “oltalamak” içi yapılan bir şey olduğu düşünüldü. Konuyla alakalı Siber Güvenlik Teşkilatı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Pehlivan açıklamalarda bulundu. Pehlivan mesajla alakalı, “Genelde dolandırıcılar insanları ‘oltalama’ dediğimiz bir yöntem ile dolandırmaya çalışıyor. Bu oltama dediğimiz yöntem şöyle; dolandırıcılar size bazı mesajlar gönderiyor. ‘Bilgileriniz çalındı’ ya da ‘telefonunuzda zararlı yazılımlar var’ gibi… Bu mesajların içine bir de bağlantı ekliyorlar. Sizler eğer bu ‘otlamaya’ kanıp, o bağlantıya tıklarsanız bütün banka şifreleriniz ve hesaplarınız bu dolandırıcıların eline geçiyor” dedi.
“HEMEN ŞİFRELERİ DEĞİŞTİRİN “
Dolandırıcıların baka hesaplarınızı ve şifrelerinizi ele geçirmesi halinde yapılması gerekenleri anlatan Pehlivan, “Böyle bir durumda ilk olarak hemen şifreleriniz değiştirmeniz gerekiyor. Fakat böyle bir durum yaşanmasa bile ikili doğrulama değindiğimiz telefonunuza gelen bir kod ile giriş yaptığınız bir güvenlik önlemini aktive etmenizde yarar var. Vatandaşlar gelen her bağlantıya şüphe ile yaklaşmalı ve güvenmediği bağlantılara kesinlikle tıklamaması gerekiyor” diye konuştu.
BU MESAJ BANKADAN MI GELDİ?
Peki bu mesaj cidden bankadan mı geldi. Bankanın müşteri hizmetlerini aradığımız zaman yapılan açıklamada, “Eğer telefonunuzda yurtdışı kaynaklı, zararlı bir yazılım varsa mobil bankacılık uygulamasına erişiminiz durduruluyor. Güvenlik nedeniyle bir bildirim gönderiyoruz. Uygulamalar birbiri ile bağlantılı olduğu için yurtdışı işlemlerde finansal bilgilerinizin ele geçirilmemesi için uygulama tarıyor onları. Böylece uygulamaya erişimiz belirleniyor sonra da görüntüleme sağlanıyor. Bu mesaj bankamız tarafından koruma amaçlı bazı müşterilerimize gönderilebiliyor” ifadeleri kullanıldı.
“BU BİR SUÇTUR”
Yapılan bu konuşmanın ardından bankacılık uygulamalarının diğer uygulamalarla veri akışı sağladığı ve bankanın vatandaşların telefonunda olan bitenden haberdar oldukları ortaya çıktı. Bu yapılan işlemin yasal olup olmadığı hakkında yorum yapan İbrahim Pehlivan, “Eğer bu mesaj bir banka tarafından gönderilmişse bu bir suçtur. Daha da derine inmek gerekirse, karakolda bilişim suçları diye bir bölüm var. Oraya gidecekseniz, bir dilekçe dolduracaksınız, ‘benim telefonuma böyle böyle bir mesaj geldi. Bunun araştırılmasını incelenmesini istiyorum’ diye yazacaksınız. Fakat bu süreç 8-10 ay sürebilir acil bir durum değil çünkü! Siber Suçlar bu mesajı araştıracak, ‘nereden gelmiş, neden gelmiş’ diye bir rapor tutacak. ‘Bu mesaj bankadan gelmiştir. Teyit ediyoruz. Şu sebepten dolayı’ diyerek, takip edip, rapor yazacaklar. O raporu alıp, savcılığa suç duyurusunda bulunacaksınız sonrasında da mahkeme başlayacak” dedi.
KAÇAK MAÇ İZLEMEK BİR SUÇTUR
Kaçak maç izlemek Türkiye’de en yaygın kaçak yayın izleme eylemlerinden biri. Dijtal platformların yayın haklarını ihlal eden bu tür eylemler, hem bireysel kullanıcılar hem de toplu gösterim yapan işletmeler açısından ciddi suçlar kategorisinde yer alır. Bu tür eylemler, yayıncı kuruluşların telif haklarının ihlali ve karşılıksız yararlanma suçları kapsamında değerlendirilir. Bu suçtan dolayı vatandaşlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası alabilir.