2019 yılında Coronavirus salgınından sonra insanlar hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelmiştir. Yakın zamanda çıkan maymun çiçeği ile beraber diğer hastalıklara karşı alınan tedbirler de artmıştır. Bu hastalıklardan biri de Batı Nil Virüsü’dür.
Batı Nil Virüsü bir süredir ülkemizde tespit edilmektedir. Bu sebeple vatandaşlar Batı Nil Virüsü nedir diye araştırmaktadır. Biz de sizler için Batı Nil Virüsü hakkındaki sorularınızı cevapladık. İşte detaylar...
Batı Nil Virüsü Nedir?
2019 yılında yaşanan pandemiden bu yana insanlar hastalıklara karşı daha hassas bir tutum sergilemektedir. Bu sebeple ismi duyulan çeşitli hastalıklar araştırılmaktadır. Batı Nil Virüsü de bu hastalıklardan biri olmuştur. Bir süredir ülkemizde vakaları görülen Batı Nil Virüsü nedir sizler için araştırdık. Gelin, Batı Nil Virüsü’ne yakından bakalım...
Batı Nil Virüsü insanlara sıklıkla enfekte sivrisineklerin sokması ile bulaşan viral bir hastalıktır. Batı Nil Virüsü Flaviviridae ailesinin Flavivirus cinsinde yer alan bir RNA virüsüdür. Batı Nil Virüsü’nün ana konağı yabani kuşlardır.
Yabani kuşlarda bulunan Batı Nil Virüsü sineklerin kuşların kanını emmesi ile sinekler tarafından taşınmakta ve başta insan olmak üzere diğer memeli türlere ve canlılara aktarılmaktadır. Ancak insanlarda ve memeli türlerinden biri olan atlarda enfeksiyon düşük viremi ile seyrettiğinden bunlar diğer sivrisinekleri enfekte edemezler.
Bundan ötürü sivrisinekler ile taşınan Batı Nil Virüsü insan ve at gibi memelilerde kazara döngüye girer ve bu canlılar hastalık için son konak olurlar.
Batı Nil Virüsü Belirtileri
Batı Nil Virüs’ü nedir sorusu ile birlikte hastalığın belirtilerinden de bahsetmek gerekir.
Batı Nil Virüsü’nün tespit edilen belirtileri şu şekildedir:
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Kas ağrıları
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karın ağrısı
- İshal
- Ciltte dökülmeler
- Kas titremeleri
- Kas kasılmaları
- Uyku hali
- Sersemlik
- Koma
Batı Nil Virüsü’nün inkübasyon (kuluçka) dönemi 3 ile 14 gün arasında değişmektedir. Hastalığın belirtileri kuluçka dönemi sonrası ortaya çıkmaktadır.
Batı Nil Virüsü Hangi Sivrisinek ile Bulaşır?
Virüs kırkın üzerinde sivrisinek türünden izole edilmiştir. Ancak buna rağmen daha sık görülen bir cins olan “Culex cinci” cinsi sivrisinekler tarafından taşınmaktadırlar. Bu sivrisinekler gündüzleri bodrum katları, kiler, mağara ve bina eklentileri gibi ıssız alanlarda saklanmakta geceleri ortaya çıkmaktadırlar.
Batı Nil Virüsü Tedavisi
Batı Nil Virüsü nedir sorusunu araştıran okuyucular hastalığın tedavisini de merak etmektedir.
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonunun günümüzde doğrudan bir tedavisi bulunmamaktadır. Aşısı da olmayan hastalık için destek tedavisi verilmekte ve hastalığın belirtilerini hafifletmek için bir tedavi uygulanmaktadır.
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonunun bir tedavisi olmadığı için bir salgın veya hastalığa yakalanmaya karşı alınabilen en iyi önlem şu anlık farkındalık sağlamak ve eğitim vermektir.
Batı Nil Virüsü’ne Karşı Önlemler
Batı Nil Virüsü insanlara genellikle sineklerden bulaştığı için sinekler önlem almada önceliklidir.
Batı Nil Virüsü için alınabilecek önlemler şu şekildedir:
- Sivrisinek sokmalarına karşı önlem almak.
- Sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde (Genellikle güneş battıktan sonra) açık alanda fazla kalmamak. Kalınacak olunursa kapalı giysiler giymek.
- Pencerelere ve kapılara sineklik takmak.
- Özellikle sineklerin çok olduğu dönemlerde cibinlik kullanmayı tercih etmek.
- Kapalı ortamlarda, hava dolaşımı yaratacak vantilatör, klima gibi cihazlar kullanmak.
- Sivrisineklerin yoğun olduğu bölge ve sivrisinek üreme alanlarını temizlemek.
- Suyu biriktiren kap ve oyuncaklardaki suları boşaltmak, kullanılmadığı zaman ters çevirmek.
- Hayvan sulukları ve yalaklarını düzenli olarak temizlemek. En az üç haftada bir suların yenilenmesi gerekmektedir.
- Açık foseptik çukurlarını kapatmak.
- Evlerin yakınındaki küçük su birikintilerini kurutmak
Sivrisineklerin, lastik tekerlek içlerinde, teneke kutularda, boş saksılarda, su varillerinde üredikleri tespit edilmiştir. Bunların temiz olması ve bakımlarının yapılması hastalığa karşı alınabilecek önlemlerden biridir.
Batı Nil Virüsü Ölüm Oranları
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonunun yarattığı komplikasyonlar sebebiyle ortaya çıkan ölüm oranları %10 civarındadır. Batı Nil Virüsü gerekli önlemlerin sağlanması ile atlatılabilecek bir hastalıktır.
Batı Nil Virüsü Tarihçesi
Batı Nil Virüsü nedir sorusu ile birlikte tarihinden de bahsetmek gerekmektedir.
Batı Nil Virüsü ilk olarak 1937 yılında Uganda’da Batı Nil bölgesinde bir kadında tespit edilmiştir. Kuşlarda ise ilk defa 1953 yılında, Nil Deltası’nın bulunduğu havzada tanımlanmıştır.
İnsanlara yönelik olan Batı Nil Hastalığı ise 50 yılı aşkın süredir görünmektedir. Hastalık büyük çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülmektedir. 2018 yılında Avrupa ve çevresinde vaka sayılarında artık görüldüğü bilinmektedir.
Batı Nil Virüsü enfeksiyonu 2010 yılından beri Türkiye’de görülmektedir. 2024 yılı Ağustos ayında 6 kişide tespit edilmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Batı Nil Virüsü nedir sorusu dışında merak edilen ve araştırılan diğer konular ve bu konuların cevapları aşağıdaki gibidir:
Batı Nil Virüsü Türkiye’de Var Mı?
Batı Nil Virüsü Türkiye’de ilk defa 2010 yılında görülmüştür. 2024’te Ağustos ayında 6 vaka Türkiye’de tespit edildiği ve gerekli önlemlerin alındığı sağlık profesyonelleri tarafından bildirilmiştir.
Batı Nil Virüsü Nasıl Bulaşır?
Batı Nil Virüsü sivrisnekler aracılığıyla insanlara bulaşmaktadır. İnsandan insana temas veya hava yoluyla bulaştığına dair henüz bir vaka yaşanmamıştır.
Batı Nil Virüsü Öldürür Mü?
Batı Nil Virüsü çok ölümcül olmasa da yarattığı nörolojik komplikasyonlar sebebiyle ölümlere sebebiyet verebilmektedir. Bu oran %10’dur. Ancak tansiyon, şeker gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalar için virüs daha tehlikeli bir boyuttadır.