Tatlısından çorbasına, yemeğinden çekirdeğine kadar birçok formuyla çok yönlü olarak tüketilebilen balkabağı hem tatlı hem de tuzlu tatlarla çok iyi bir uyuma sahip. Lezzetinin yanı sıra balkabağının besin değeri de oldukça yüksek. Doğada turuncu, sarı kırmızı renkler ile kendini gösteren A vitamini öncüllerini bol miktarda içermesi nedeniyle havuçla birlikte ikinci bir göz dostu olarak nitelendirilebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı balkabağının özellikle de taze olarak bulunabildiği kış aylarında düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor.
ENERJİ DEPOSU
Balkabağı yediden yetmişe tüm insanların tüketebileceği ve oldukça değerli bir besin kaynağı olarak karışımıza çıkıyor. Düşük kalorili olması ve çok zengin bir besin öğesi içeriğine sahip olması ile de dikkat çekiyor. Balkabağının besin değerlerine bakılacak olursa, bir kase (250 gram) pişmiş halinde yaklaşık olarak; 50 kkal enerji, 0,2 gram yağ, 2 gram protein, 12 gram karbonhidrat, 3 gram diyet lifi (posa) yer alıyor.
BOL VİTAMİNİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Bunların yanı sıra balkabağı az miktarda da olsa magnezyum, folik asit, fosfor, çinko ve B grubu vitaminlerini içerir. Geniş ve zengin besin öğesi yelpazesine göre balkabağının kalorisine baktığınızda oldukça düşük kalorili olduğunu görebilirsiniz. Bunun nedeni balkabağının çok yüksek miktarda su içermesidir. Yüzde 94’ü sudan oluşan balkabağı yüksek hacmine karşın vücuda çok düşük miktarda enerji sağladığından kilo kontrolüne de yardımcı oluyor.
BAŞKA NELERE İYİ GELİYOR
Vitamin ve mineral içeriği oldukça zengin olan balkabağı, her meyve ve sebze türünde olduğu gibi pişirme ile belirli oranlarda besin değeri kaybına uğrayabilir. Özellikle C vitamini ısıl işlemle birlikte en yüksek oranda hasar gören vitamin türünü oluşturur. Bu kayıplardan korunabilmek adına balkabağının çiğ haliyle tüketimi tercih edilebilse de oldukça lifli olan sert yapısından dolayı bu şekilde tüketmek mümkün olmayabilir. Bu nedenle balkabağı suyu tüketmeyi tercih edilebilir. Balkabağı suyu faydaları balkabağının vitamin ve minerallerinden daha yüksek oranda yararlanmanızı sağlayabileceğinden yukarıdaki yararların tümünü fazlasıyla içerebilir. Katı meyve sıkacağı kullanarak veya mutfak robotu yardımıyla balkabağını içecek formunda hazırlayabilirsiniz. Ancak katı meyve sıkacağı kullanımı ile kabağın posasının ayrıştırılması halinde lif içeriğinden kaynaklı olumlu etkilerden faydalanmanız mümkün olmayacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa balkabağının tüm bu faydalarından yararlanabilmek adına kış aylarında beslenme planınızda balkabağına düzenli olarak yer verebilirsiniz. Eğer herhangi bir hastalığınız var ise, özel bir diyet uygulamanız ya da ilaç kullanmanız gerekiyorsa balkabağı tüketimi konusunda hekiminize danışabilir, hekiminiz ve diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda beslenme planınızı şekillendirebilirsiniz.
BALKABAĞI TATLISI NASIL YAPILIR?
Kabakların sert kabuğunu ve yeşil kısımlarını bıçakla keserek temizleyip dilimleyin. Yıkayıp suyunu süzün. Geniş bir tencereye kabak dilimlerini yan yana dizin (üst üste gelmemelerine dikkat edin). Üzerine toz şekeri serpiştirin. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat bekletin. Suyunu bırakan kabakları çok kısık ateşte 20 dakika pişirin. Tencerenin kapağını açıp 25 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Üzerlerine ceviz veya antep fıstığı serpiştirerek servis yapın.