Azerbaycan'dan gelen üst düzey heyet, Türkiye'nin Niğde, Konya ve Antalya bölgelerinde gerçekleştirdiği incelemelerle, benzer şekilde üretim yapmayı planlıyor. Niğde'de patates yetiştiriciliği, Konya'da tarım ekipmanları ve Antalya'da çilek ile turunçgiller konularında detaylı bilgi aldılar.
BATEM'İN YENİLİKÇİ AR-GE ÇALIŞMALARI DİKKAT ÇEKİYOR
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), Ar-Ge çalışmaları ile Türkiye'de ürün çeşitliliği ve verimliliği konularında öne çıkıyor. Azerbaycanlı heyet de bu çalışmaları yakından inceleyerek, Lenkeran-Astara Ekonomik Bölgesi'ndeki tarımı nasıl ileri taşıyabilecekleri konusunda fikir edindi.
BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, "Azerbaycan ile karşılıklı çalışmalar kapsamında sık sık bir araya geldiklerini belirtti. Azerbaycan, Rusya'ya çok ürün ihraç eden bir ülke. Bizim de Azerbaycan üzerinden Rusya ve Türki Cumhuriyetlere açılmamız için önemli bir çalışma" dedi.
İKİ ÜLKE ARASINDA KARŞILIKLI YARARLAR
Azerbaycan ve Türkiye arasındaki bu işbirliği, her iki ülkenin de faydalanabileceği bir ortam yaratıyor. Azerbaycan'ın Rusya'ya olan ihracatı ve Türkiye'nin teknolojik tarım ekipmanları, birleşerek bölgesel bir tarım gücü oluşturmayı hedefliyor.
AZERBAYCAN'DA TARIMIN GELCEĞİ İÇİN NELER PLANLANIYOR?
Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'den alınacak bilgilerle Lenkeran-Astara Ekonomik Bölgesi'nde patates, çilek ve turunçgillerin yetiştirilmesi planlarını hızlandırmayı ve bölge halkının geçimini sağlamayı amaçlıyor.
Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği Sektörü Daire Başkanı Shovgi Lalashov, "Türkiye'den öğreneceğimiz daha çok şey var. İklimi de uygun. Yeni çeşitlerin daha çok Azerbaycan'da yetiştirilmesi ve hastalık ile zararlılara karşı alınacak önlemlerle ilgili de bilgi aldık." diye konuştu.