Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, tarımda ekonomi modelleri hakkında bilgi verdi. Planlı üretimde arazilerin genişletilmesi gerektiğini söyleyen Özçatalbaş, tarımda "ölçek ekonomisi" konusuna da değindi. 

"ÖLÇEK EKONOMİSİ ÇALIŞMIYOR"

Avrupa ülkelerinde yapılan üretim planlamasından bahseden Prof. Dr. Özçatalbaş, “Türkiye uzun yıllardan beri tarımsal desteklerle üretim planlaması çabası içerisindeydi. Fakat küçük işletme yapısı toplamda 59 dekardan oluşuyor. Amerika'da 1700 dekarın üzerindeyken Avrupa'da 100 dekarı aşıyor. Dolayısıyla ölçek ekonomisi dediğimiz süreç aslında küçük işletmeler üzerinden çalışmıyor. Üretim planlamasını yaparken arazi toplulaştırması dediğimiz, küçük işletmelerin ve parçalı işletmelerin birleştirilmesi zorunluluğu var" ifadelerini kullandı.

"ÖLÇEK KONUSUNU ÇALIŞTIRMALIYIZ" 

Türkiye'de son 10 yılda 7 milyon hektarlık alanın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından toplulaştırıldığını aktaran Prof. Dr. Özçatalbaş, “Bu bizim beklediğimiz ya da istediğimiz büyüklükte değil. Toplulaştırmanın başlaması ve 7 milyon hektara ulaşmış olması da ciddi bir rakam. Toplumda kabul edilebilirliğini görmek açısından son derece önem arz ederken, daha da artırılması gerekiyor. Alanları genişlettiğimizde ve ölçek konusunu çalıştırdığımızda üretim planlamasının daha etkili olduğunu görebileceğiz. Üretim planlaması olmayan bir sektörün efektif ve etkinliği açısından ülkeye ekonomik katkısını net olarak göremeyiz. Bu kaynakların etkin kullanım açısından da ciddi bir handikap oluşturduğunu söyleyebiliriz. Tarımda her zaman planlı üretim olmalı" dedi. 

Kaynak: DHA