Antalya’nın Elmalı ilçesinde yer alan ve bölgenin en önemli su kaynağı konumunda bulunan Avlan Gölü, 1970’lerde tarım amaçlı kurutulmasıyla birlikte uzun yıllar kuraklığa mahkum edilmişti. 1990 yılında tekrar su tutmaya başlayan göl son zamanlarda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Su seviyesinin iyice düşmesiyle gölde yaşayan binlerce balık telef oldu.

 

BİLİNÇSİZ YERALTI SUYU KULLANIMI DA ETKEN

Antalya, bu yıl Temmuz ayında son yılların en sıcak ayını yaşadı. Bu sıcaklık bir çok göl gibi Avlan Gölü için de büyük tehdit oluşturdu. Gölün kuruma tehlikesinin tek sebebi yağışların azlığı değil. Tarım amaçlı bilinçsiz yeraltı suyu kullanımı da büyük etken. Sosyal medya hesabında gölün son halini görüntüleyen yaban hayatı ve kuş gözlemcisi Ömer Harpcı,“ Birkaç su öbeği elde kalan” diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

BİNLERCE BALIK ARTIK HAYATTA DEĞİL

Su seviyesinin düşmesiyle birlikte gölde yaşan binlerce balık oksijensiz kalarak telef oldu. Harpcı, su seviyesinin azaldığı gölde yaşama tutunmaya çalışan diğer canlıların bilinmezlik içinde sonlarını beklediklerini ifade etti.

 

“BEN BEN YİNE DE BEN DİYEN ZAVALLILAR”

Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve yer altı suyunun bilinçsiz kullanımının gölün kurumasında büyük etken olmasının yanı sıra göl etrafında bulunan çöpler de Harpcı’nın dikkatinden kaçmadı. Etrafta bulunan çöpleri kadrajına alan Harpçı, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla insanlara, “Hayatta kalmak için yaşam mücadelesinde ki canlıları geçtim, ya biz iki ayaklı soluk alıp veren kendinden başka, ben ben yine de ben diyen zavallılar, dünya sizin etrafınızda dönmüyor. Geldiniz gördünüz; pisliklerinizi de alıp gidin” diyerek tepki gösterdi.

AVLAN GÖLÜNE NE OLMUŞTU ?

Jeolog Dr. Hans Stark'ın 1951'deki raporuna dayanarak 1970 yılında göl kurutulmaya karar verilmiştir. 1975-80 yılları arasında bir kanal açılarak sular Başgöz çayına akıtılmış ve göl kurumuştur. Gölün kurutulması pek çok alanda zararlı olmuştur.

 

 

 

 

Kaynak: DHA