Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Ekonomik gelişmelerin yanı sıra yerel ve sektörel sorunların da ele alındığı toplantıda son günlerde ekonomide yaşanan dalgalanmalar ele alındı.
TİCARET SAVAŞLARININ ETKİLERİ
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ATSO’nun 143. kuruluş yıl dönümünü anarak, odayı kuran ve bugüne getiren tüm kurucu ve emek veren isimlere teşekkür etti. Konuşmasında küresel ticaretin seyrine de değinen Hacısüleyman, Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasında süren ticaret savaşlarının dünya ekonomisine olan etkilerini değerlendirdi.
HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ
Hacısüleyman, Trump döneminde başlayan gümrük vergileri savaşının halen etkilerini sürdürdüğünü belirterek, “Amerika birçok ülkeye yüksek vergi uygularken, kendisi daha düşük vergi ödüyor. Bize de yüzde 10 vergi getirdiler. Çin ise buna karşılık vergi tutarlarını artırdı. Şu an 90 günlük bir bekleme süresi var. Bu sürecin Türkiye’ye nasıl yansıyacağını hep birlikte göreceğiz” dedi.
YÜZDE 6 BİR KAYIP VAR
Amerika’nın vergi çıkışının sadece pazarlama sektörünü etkilemediğini ifade eden Hacısüleyman, “Bu tutum turizmi de etkiledi. Ocak ayından bugüne kadar Amerika’yı ziyaret edenlerin sayısı yüzde 17 azalmış. Ülkelerin imajları çok önemlidir. Bizde de yüzde 6 bir kayıp var. Yaklaşık 150 bin kişiye tekabül ediyor. Korkulacak bir durum yok. Biz bunu Rusya ve Ukrayna barışında anında toparlarız. Hatta daha üzerine çıkarız” dedi.
300 MİLYAR DOLAR AKTARDI
Üretimde ciddi sorunlar yaşandığını, firmaların finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Hacısüleyman, “Çin ürettiğini satamıyor. Amerika üretimi kendi içinde karşılayamıyor. Amerikan şirketlerinin çoğu Çin’de üretim yapıyor. Dünya genelinde üretilen ürünlerin çoğu Çin’den çıkıyor. Ancak Çin’in elinde biriken büyük bir stok var. Amerika’nın Çin’e her yıl 300 milyar dolar aktardığını görüyoruz. Bizim ABD’ye yaptığımız ihracat ise 16 milyar dolar” ifadelerini kullandı.
ÜRETİM YAPMAK OLDUKÇA ZOR
Ticaret savaşlarının Türkiye açısından belirsizlikler taşıdığını dile getiren ATSO Başkanı, Türkiye’nin bu süreçte üretim ve ihracat gücünü artırması gerektiğini belirtti. Yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmalarının en önemli koşulunun hukuk üstünlüğü ve demokrasi olduğunu belirten Hacısüleyman, “Yabancı yatırımcılar ülkelerin hukuk sistemlerini araştırıyor. Bu noktada çıtamızı daha yukarı çekmeliyiz. Şu anda yüzde 62’ye varan kredi faiz oranlarıyla üretim yapmak oldukça zor” diye konuştu.
30 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE PARA ÇIKIŞI
Ekonomide yaşanan dalgalanmalara da değinen Hacısüleyman, “Enflasyon gerçekten yüzde 38.10 ise politika faizi neden yüzde 46 ve kredi faizi neden yüzde 60? Burada bir çelişki yok mu? 19 Mart’ta başlayan İBB sürecinden sonra 30 milyar doların üzerinde bir para çıkışı oldu. Bu durum döviz kuru ve altın fiyatlarını etkiledi. Dün akşam baktığım rakamlarla bugün sabah baktığım rakamlar arasında ciddi farklar var. Kur, enflasyon ve faiz ihracatçıları en çok ilgilendiren gelişmeler. Dolarda artışı daha az hissediyoruz. Doların düşük kalması Türkiye’nin lehine görünürken, Euro'daki artış turizm sektörüne fayda sağlıyor. Ancak her gün değişen fiyatlar iş dünyasını ciddi şekilde etkiliyor” dedi.