Antalya'nın gözde plajlarından Konyaaltı Sahili, yaz aylarında artan ziyaretçi sayısıyla birlikte çevre kirliliği sorununu derinleştiriyor. Sahile gelen vatandaşlar ve turistlerin bıraktığı izmaritler, kuru yemiş kabukları ve plastik atıklar, çakıl taşları arasında tehlikeli bir birikime neden oluyor. Bu durum sadece görsel kirlilik değil, aynı zamanda çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİNDEN MİKROPLASTİK UYARISI 

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, bu konuda endişelerini dile getirdi. Şube yönetimi, sahillerde tek kullanımlık plastiklerin ve sigara izmaritlerinin yasaklanması çağrısında bulundu. Plastik atıkların doğada uzun süre kalması ve parçalanarak mikroplastiklere dönüşmesi, deniz ekosistemi için büyük tehlike oluşturduğu ifade edilen açıklamada sigara izmaritleri içerdikleri toksik kimyasallarla toprağa ve suya zarar verirken, yangın riskini de artırabileceği ifade edildi.

Konyaaltı Sahili (1)-1

Antalya'nın kalbi Konyaaltı Sahili istilaya uğradı! Çakıl taşlarının arasında büyük tehlike Antalya'nın kalbi Konyaaltı Sahili istilaya uğradı! Çakıl taşlarının arasında büyük tehlike

BARCELONA ÖRNEĞİNİ VERDİLER... KONYAALTI SAHİLİ'NDE DE YASAKLANSIN 

Barcelona gibi örneklerde olduğu gibi, benzer yasakların Antalya sahillerinde de uygulanması gerektiğini belirten Çevre Mühendisleri Odası, bu adımın sahil bölgelerinin korunmasına büyük katkı sağlayacağını vurguluyor. Halkı bu konuda duyarlı olmaya ve destek vermeye davet eden şube, temiz ve sağlıklı sahiller için atılacak bu adımın önemine dikkat çekiyor.

Konyaaltı Sahili Çöp

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Antalya'nın eşsiz sahilleri ve doğal güzellikleri, maalesef tek kullanımlık plastikler ve sigara izmaritleri nedeniyle ciddi çevresel tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, bu sorunların çözümüne yönelik olarak sahillerde tek kullanımlık plastiklerin ve sigara kullanımının yasaklanmasını öneriyor ve kamuoyunu bu konuda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Tek kullanımlık plastikler ve ambalaj atıkları doğada uzun süre çözünmeden kalır. Sahillerimizde biriken plastik atıklar, deniz canlıları tarafından yutulabilir ve bu durum onların sağlığına ciddi zararlar verebilir. Plastik atıkların parçalanmasıyla oluşan mikroplastikler ve nanoplastikler, deniz ekosistemine ve dolaylı olarak insan sağlığına zarar verir. Sigara izmaritleri, toksik kimyasallar içerir ve toprağa ve suya sızarak kirliliğe neden olur. Bu kimyasallar, deniz ve kara ekosistemlerine zarar verir. Ayrıca, sigara izmaritlerindeki selüloz asetat bir tür plastik olup doğada yok olma süreci on yıllar mertebesindedir. Bu süreçte selüloz asetat, hem balıkların sindirim sistemlerine girerek onların ölümüne sebep olur hem de çözünerek mikroplastik oluşturarak deniz ekosisteme zarar verir. Ayrıca izmaritler, yaz aylarında ormanla iç içe olan koylarımızda yangın riskini artırır. Barcelona'da uygulanan benzer yasakların, Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin sahillerinde de belediyelerin ve ilgili bakanlıkların inisiyatif alarak uygulanması mümkündür. Tek kullanımlık plastiklerin ve sigara tüketiminin sahil bandında yasaklanması, sahillerimizin korunmasına büyük katkı sağlayacaktır. Daha temiz ve sağlıklı sahiller ve denizler için tek kullanımlık plastiklerin ve sigara tüketiminin sahil bandında yasaklanması, atılması gereken önemli bir adımdır. Tüm halkımızı bu konuda duyarlı olmaya ve destek vermeye davet ediyoruz.”

Muhabir: HANDE TURAN KUMAŞ