Bolu’da dün sabaha karşı saat 03.30 sıralarında 12 katlı Grand Kartal Otel'de yangın çıktı. Yarıyıl tatili nedeniyle dolu olan otelde adeta can pazarı yaşandı.  76 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel'de bugün son kez arama çalışması yapılacak. Olaya tanık olan ve yangından kurtulan vatandaşların anlattıkları ise adeta tüyleri diken diken etti. Birçok kişi otelde yangın kaçış noktasının olmadığı, yangın tüplerinin bulunmadığını, uyarı sisteminin çalışmadığını ileri sürdü. Bolu’da tatilcilerin cennetini cehenneme çeviren otel yangını turizmin merkezi Antalya’da son yıllarda çıkan oteller yangınlarını, alınabilecek önlemleri ve eksiklikleri bir kez daha gündeme getirdi. 

SON YANGIN AKILLARDA KALDI

Antalya’da son otel yangını geçtiğimiz aylarda yaşandı. Yangın, Antalya’nın Kemer ilçesi Beldibi Mahallesi’nde bulunan 5 yıldızlı bir otelde meydana geldi. Otelin restoran kısmında başladığı öğrenilen yangın kısa sürede büyürken, duman otelin büyük kısmında etkili oldu. Dumanları fark eden otelde konaklayan 550 misafirin büyük bir çoğunluğu yangının ilk anlarında otelden dışarı çıktı.  Duman nedeniyle mahsur kalan 48 kişi vinç yardımıyla kurtarılırken, 8 kişinin ise dumandan etkilendiği öğrenildi. Bolu yangınında çok tartışılan perdeler yardımı ile inme görüntüsü maalesef bu yangında da fotoğraf karesine yansıdı.  Bir fotoğraf karesinde iki perdenin birleştirilerek alt kata sarkıtıldığı görüldü. 

OTELE İTFAİYE GİREMEDİ

Yangından günler sonra Antalya Valisi Hulusi Şahin’in AKTOB tarafından düzenlenen ekim ayı turizm buluşmalarına konuk oldu. Otelde çıkan yangını gündemine taşıyan Vali Şahin, turizm camiasının gözünün içerisine bakarak net bir şekilde uyardı. Vali Şahin’in otellerde yangınlarına önlenmesine ve müdahale konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, “Otellerimizde yangınlar ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. Kemer’de yaşanan son yangında otele bizim itfaiye araçlarımız giremedi, tahliyede sıkıntısı yaşadık. Allah korusun bir ölüm olsa etkisi nasıl olurdu. Otelleri kurarken dizayn ederken yangın konusunu lütfen unutmayın” sözlerine yer verdi.  Şahin, yangın güvenliğinin sadece otelin değil, aynı zamanda Antalya’nın turizm imajı açısından da hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. 

Vali Şahin Yangın Açıklaması

İTFAFİYE GİREMEDİ

Bolu’da 76 vatandaşa mezar olan otel yangının ardından Antalya’da bulunan lüks sitelerin ve 5 yıldızlı otellerin yangın güvenliği bir kez daha gündeme geldi. Nitekim geçen yıl Akdeniz Üniversitesi'nin hemen batısında yer alan bir lüks sitede de Rus bir ailenin kaldığı dairede de yangın çıkmış, itfaiye ekipleri site kapısından içeri girememişti. İtfaiye ekiplerinin yangına site duvarının üzerinden müdahale etmesi zaman kaybına ve tahliyelerde gecikmelere neden olmuştu. 

İSKANDAN SONRA DENETLEYEN YOK

Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün özel haberine göre bu tür olayların tekrarlanmaması için yangın güvenliği konusundaki düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, otellerin ve lüks sitelerin yangın güvenliği açısından gerekli standartları karşılaması gerektiğine dikkat çekti.  Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Bunlar ile ilgili yasal zorunluluk yoktu. 2007 yılında binaların yangından korunması hakkında yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelikte binanın yangın kaçış yolları, yangın merdivenleri, yangın dolapları, itfaiyeye su verme ağızlarına kadar birçok düzenleme mevcut. Birçok yapı iskân aldıktan sonra denetlenmiyor. Sokaklarımızda bile itfaiye geçemiyor.  İskanını alan sitenin içerisinde istediklerini yapıyorlar” dedi.

GİDEN CANLARI DEĞİL CEZALARI KONUŞALIM

Otel sahiplerinin daha çok kendi konforunu düşündüğünü ifadene den Akdoğan, “Bir felaket olacağı düşünülmüyor, kendi konforlarını düşünüyorlar. Daha fazla alan kazanalım diyerek hareket ediyorlar. Bolu yangını hepimize ders olsun. Burada herkese görev düşüyor. Bu acıların yaşanmaması için acilen tüm binaların turizm sezonu öncesinden denetimden geçirilmesi gerekir. En caydırıcı ceza verilsin. Yangın değil ceza ders olsun. Bize böyle uygulamalar gerekir. Yangından sonra kaybettiğimiz hayatları değil de ihmalden sonra verilen cezaları konuşalım. İşte o zaman biraz yol alabiliriz” dedi. 

2-3 AYDA DEĞİL YILDA YAPIYORLAR

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu ise yangın öncesinde alınması gereken önlemlere dikkat çekerek çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Otellerin bu tür yangınlara hazır olması gerektiğini ifade eden Saatçioğlu, “Biz özel sektör olarak her zaman resmî kurumlar tarafından denetleniyoruz. Fakat denetleme ile olmaz. Denetlemelerde sadece otellerin alt yapısı kontrol ediliyor. Otel işletmecileri her zaman ve her 2 ayda 1 bunun tatbikatını yapması gerekir. Bu zaman zaman misafirlerimiz rahatsız olmasın düşüncesiyle 2-3 ayda bir yapılmıyor 6 ayda bir yapılıyor. Ya da yılda 1 defa yapılıyor. Otellerin içerisinde yangın senaryoları var, bu olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.  Bu yangın senaryolarının bütün personel tarafından bilinmesi, hangi durumlarda devreye alınıp alınmayacağının eğitimi verilmelidir. Birlik ve beraberlik içerisine hareket edilmelidir” dedi. 

BİR FARE SİSTEMİ YOK EDER

Yangının saatinin olmadığını ifade eden Saatçioğlu, “Gece de olur gündüz de olur. En önemli konu en hızlı müdahaledir. Ne kadar hızlı müdahale olursa o kadar daha iyi olur. Bizim sürekli yaptığımız şeyleri daha ısrarcı bir şekilde yapmamız gerekir. Bu sadece otellerde değil bu evler için ve fabrikalar için de geçerlidir. Bolu’da yangın merdiveni olmadığı konuşuluyor, ben yangın merdivenin olmadığını düşünmüyorum. Bir de sistemin sürekli denetlenmesi gerekir. Dünyanın en iyi yangın uyarı sistemini de kursanız bunun devre dışı kalması bir fareye bakar. Farenin kabloyu kemirmesiyle yangın senaryosu devreye girmez. Her 2-3 ayda bir sistemin çalıştırılması gerekir” sözlerine yer verdi. 

TEKNİK ELEMAN BULAMIYORUZ

Otellerdeki teknik eleman eksikliğinden şikâyet eden Başkan Saatçioğlu, “Bunu sadece bizim sektörümüz değil bütün sektörler yaşıyor. Şuanda teknik elemanların çoğu ekstra işlere gidiyorlar. Günlük 2-3 bin TL para kazanıyorlar. Böyle bir ortam varken kimse gelip düzenli çalışmaz. Tesisatçı, kaynakçı ve elektrikçi bulamıyoruz. Kimse bu tür meslekleri yapmak istemiyor. 15 gün çalışıp aynı parayı kazanmak istiyor. 3 günde 10 bin TL para alan bir kişi gidip otelde çalışır mı çalışmaz. Ucuza işe yapan çok kişi var, merdiven altı çalışanların denetlenmesi gerekir. Yangın çıktı mı o ustayı nereden bulacaksın” dedi. 

ODADA YANGIN VAR HABERİ YOK

Yangınların birçoğunun elektrik kontağından çıktığına dikkat çeken Saatçioğlu, “Ben bizzat kendim yaşadım. Misafir odada yatıyor, elektrik pasonu tutuşmuş haberi yok. Çünkü koku üst katlara çıkıyor. Biz yukarıdan fark ediyoruz. Her şey denetleme ile de bazen olmuyor. Sürekli takip edilmesi gerekir, uygulama yapmamız gerekir. Bu herkesin başına gelebilir. Yangın anında en hızlı müdahale nasıl olacak bunun üzerinde durmamız gerekir” dedi. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN