Antalya’da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sokakta yaşayan madde bağımlısı kişilerin tercih ettiği eski yapılar, yakılan ateşlerin büyümesiyle kül olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Kışlar Mahallesi’nde metruk bir yapıda yakılan ateş, çevrede korku ve paniğe neden olmuştu. Antalya’da restore edilmedikleri için bir bir yok olan eski yapılar gelecek nesillere ışık olmaktan çıkıyor.
BİRÇOK MAHALLEDE SORUN AYNI!
Antalya’nın Muratpaşa İlçesinde Balbey, Haşimişcan, Kışla, Gençlik gibi birçok bölgesinde yer alan eski yapıların günümüze kazandırılması isteniyor. Yıllardır devam eden bu istek karşısında yetkililer harekete geçmezken, eski yapılar önce metruk hale geliyor ardından ise içerisinde ısınmak için yakılan ateşin büyümesiyle bir bir yok oluyor. Antalya’da tarihi Kaleiçi’ne yakın noktada yer alan bu mahallelerde yer alan eski yapıların restore edilerek kullanılır hale getirilmesi isteniyor.
MAHALLE MUHTARINDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Balbey Mahallesi Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, bölgede yer alan tarihi yapıların ilgisizlikten yok olma noktasına geldiğini anlattı. Birçok eski yapının madde bağımlılarının meskeni haline geldiğine dikkat çeken Uyaroğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Mahallemizde tescilli yapıların dışında çok sayıda eski yapı bulunuyor. Bu yapıların günümüze kazandırılması gerekiyor. Yıllardır madde bağımlılarına ev sahipliği yapan eski yapıların restore edilmesi artık kaçınılmaz oldu. Soğuk günlerde girdikleri bu evlerde ısınmak için ateş yakan kişiler tarihimizin yok olmasına neden oluyor. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın en büyük isteği bir an önce restorasyon çalışmalarına başlanılması yönünde.”
TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Antalya’nın ilk mahallelerinden olan, Muratpaşa ilçesindeki Balbey’in SİT korumasına alınması isteniyor. Otoparka dönen ve tarihi binaları harabe olan Balbey Mahallesi’nin muhtarı Abdullah Uyaroğlu, “Tarihimize sahip çıkın. Uyuşturucuya karşı ortak mücadele başlatalım” diyerek yetkilileri göreve çağırdı. Muratpaşa’nın tarihi bölgeleri arasında yer alan Balbey Mahallesi’nde 43 tescilli yapının yer aldığına dikkat çeken Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, 1990 yılında mahallenin Kaleiçi ve Kale Kapısı Projeleri kapsamında SİT alanı olarak kabul adiliğini söyledi. Uyaroğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Antalya’nın merkezinde tarihiyle geçmişe ışık tutan mahallemizde 43 tescilli yapı bulunuyor. 1990 yılında Kaleiçi ve Kale Kapısı projelerine dahil edilen mahallemizde o günden bu yana hiçbir şey yapılmadı. Mahallemizin aslına uygun şekilde proje kapsamında restore edilmesini istiyoruz. Mahallemizin her bir sokağı geçmişe tanıklık ediyor. Kaleiçi ve Kale Kapısı projeleri kapsamında mahallemizde bir an önce çalışmalara başlanılmasını istiyoruz. Bunların yapılması halinde bölgemiz uyuşturucu illetinden kurtulacaktır.”