Antalya’nın Konyaaltı ilçesi, Hacısekililer Mahallesi’nde Anka Botanik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma-eleme-yıkama tesisi projesi, ilgili kurumların olumsuz görüşleri nedeniyle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde reddedildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT) ve Konyaaltı Belediyesi projenin ÇED katılım sürecinde olumsuz görüş bildirdi. Kurumlardan gelen görüşü değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü aynı firmaya ait iki farklı projenin iptal edildiğini duyurdu.
10 YILLIĞINA RUHSAT
Proje kapsamında II-A Grubu Maden (Kalker) Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi kurulması planlanıyordu. Şirket, bölgede 1 milyon ton/yıl kalker üretmeyi hedefliyordu. 399.000 ton/yıl malzemenin kırma-eleme-yıkama tesisinde işlenmesi, geri kalan 601.000 ton/yıllık malzemenin ise tüvenan olarak satılması öngörülüyordu. Proje 9,37 hektarlık bir alanı kapsıyordu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 23 Mayıs 2024 itibarıyla 10 yıllık işletme ruhsatı verilmişti.
8 MİLYON TL DEĞERİNDE
Yapılacak olan faaliyetin proje bedeli, gerekli olan makine-ekipman göz önünde bulundurularak hesaplandı. II-A Grubu Maden (Kalker) Ocağı ve Kırma-Eleme tesisi olarak işletme yapacak olan firma tarafından, makine ekipman, yapılacak harcama ve ruhsatlandırma giderlerine göre hesaplamalar yapıldığı ifade edildi. Buna göre proje bedelinin 8 milyon 786 bin 912 TL olarak tespit edildi.
ORMAN VARLIĞI YOK EDİLECEKTİ
Şirket başvuru dosyasında faaliyet alanı olarak belirlenen 8,85 hektarlık saha kalker niteliğinde bir malzemeden oluştuğunu ve tarıma elverişsiz olduğunu kaydetti. Sahanın ise tamamının orman alanı olduğu, II-A Grubu Maden (Kalker) Ocağında, ağaçların mümkün olduğu müddette taşınması ve taşınmasının mümkün olmaması halinde kesimi Orman Genel Müdürlüğü, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve alt birimleri tarafından yapılacak ve kesilen ağaçlar Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından değerlendirileceği belirtildi.
İPTAL EDİLDİ
Projeye yönelik tarım alanı bulunmasa da bölgedeki doğal yaşamın zarar görebileceği endişesi dile getirilmişti. Yer altı su kaynaklarına zarar verme riski nedeniyle ASAT projeye karşı çıktı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesi, bölgedeki turizm ve ekolojik dengeye zarar verebileceği gerekçesiyle olumlu görüş bildirmedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kurumlardan gelen olumsuz görüşler doğrultusunda ÇED sürecini sonlandırdı. Şirket tarafından hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası iade edildi.