Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ve yönetim kurulu üyeleri gazeteciler ile bir araya gelerek 2024 yılının ihracat rakamlarını değerlendirdi. Ümit Mirza Çavuşoğlu batı Akdeniz’i kapsayan Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 2024 yılında 180 ülke ve bölgeye 2599 firma tarafından 2 milyar 638 milyon 365 bin 790 dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

BAİB BAŞKANI AÇIKLAMADA BULUNDU 

Çok ciddi projelere imza attıklarını ifade eden Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Her sektör olarak ülkemizin tanıtımı için projelerden özellikle maden ve yaş meyve sebze alanında katkı sunuyoruz.  Halihazırda Ticaret Bakanlığımızın desteği ile yürütmekte olduğumuz firmalarımızı ihracata yönlendirmek hedefine yönelik üç adet URGE projemiz mevcut. Bunlar, gıda, yaş meyve sebze ve mermer sektörüne yöneliktir. AB’nin Yeşil Mutabakat Kararlarını dikkate alarak çalışmalar gerçekleştiren projelerimiz 2024 yılında 5 adet heyet düzenledi” dedi. 

İHRACATTA DÜŞÜŞ

İhracatta 2024 yılının kendileri için zor bir yıl olduğuna dikkat çeken Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Bölgemizde çok zorlandık yüzde ihracatımızda geçen yıla göre 1,28 oranında bir düşüş oldu. BAİB olarak 2024 yılında 18 ülkeye Ticaret ve Alım Heyetleri ile Fuar katılımları gerçekleştirdik. Yurt dışı etkinliklerimiz için 206 bin kilometre yol kat ettik. Bir başka ifade ile dünyanın etrafını 5 defa dolaştık. 2024 yılı etkinliklerimizin açılımı şu şekildedir; 10 ülkeye 9 ticaret heyeti, 2 adet alım heyeti 11 yurt dışı fuar katılımı 2 yurt içi fuar katılımı alım ve ticaret heyetlerimizde 150 Türk katılımcı firmamız, 305 yabancı firma ile 1500’e yakın görüşme yapıldı” sözlerine yer verildi. 

ZOR BİR YIL BİZİ BEKLİYOR

Amerika ile ihracat görüşmelerinin yukarı doğru bir ivme kazandığını ifade eden Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırmak istiyoruz. 2024 yılının üzerinde ihracat gerçekleştirmek istiyoruz. Ciddi problemlerimiz var. Problemlerin aşılmasıyla daha iyi noktalara geleceğiz. Özellikle geçen yıl finansman erişmekte zorlandık. Geçen yıl biraz kolaylaştı bu kez de faiz baskısı ile karşılaştık. İhracatçılar çok bunaldı. Zorlu bir süreçten geçtik. Dövizin çok ciddi baskılanması bizi zor durumda bıraktı. Döviz rekabet edilebilir düzeylerin çok altında kaldı. İhracatçılarımız rekabet avantajımızı kaybettik. Kaybedilen müşterileri kazanmak çok zor. Zaman kaybetmeden toparlanmamız gerekir. Diğer önemli bir nokta ise maliyet sorunudur. Maliyetler inanılmaz boyutlara ulaştı. Bazı sektörlerde yurtdışına kaçışlar ve fabrika taşımalar hızlandı. Bundan sonra ciddi tedbirler alınmalıdır. Zor bir yıl bizi bekliyor. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Ciddi bir umutsuzluk var biz mücadelemize devam edeceğiz. Olumlu bakacağız” dedi. 

BURADA YALAN SÖYLEMEYİZ

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre son günlerde Bulgaristan’dan pestisit tespiti ile dönen ürünler olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Bir tane tır bile geri dönse problemdir. Şunu da çok iyi biliyoruz ki yüzde 99,7’nin üzerinde kalıntısız ürün gönderiyoruz. 2023 yılında 152 tane bildirim almışken 2024 yılında bu rakam 137 düştü. 2022 yılında ise 340 tane bildirim gelmiş. Bunlar 1-2 yılda olacak şey değil. Bölgemiz bu pestisit ile ciddi mücadele ediyoruz. İki sebepten dolayı dönüyor. Bulgaristan’ın keyfi uygulamalarından geri dönen tırlarımız var. Diğeri de kalıntı miktarı yüksek dönen tırlarımız var. Bu tırlar iç piyasaya veriliyor mu? Şundan emin olun ki dönen tırlarda bir kalıntı varsa mümkün değil yurt içerisine girmeye. Burada yalan söylemeyiz. Dönen ihracat tırlarında sıkı bir uygulama var. Çok zaman veriliyor. Kalıntı miktarı mevzuatımıza uygun miktarsa gümrük serbest bırakılıyor. Bunun iç piyasaya sürülmesi maliyet açısından da mümkün değil. Bizim mevzuatımıza uygun değilse orada imha ediliyor” sözlerine yer verildi.

KEYFİ UYGULAMALAR 

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Bize ya ürünü imha edin ya da mevzuata uygun ülkeye gönderin deniliyor. Bulgaristan’ın keyfi süren uygulamalarında bile tırlarımız günlerce bekliyor. İhracatçı birçok analiz yapıyor. Daha tırlarımız gitmeden tırlar burada analize sokuluyor. Biz kalıntı ile uğraşmak istemiyoruz. Bekleyen tırlarımızın gitti ülkeler de bizden ürün almamaya başladı” sözlerine yer verdi. Yurt dışına giden firmalar bazında konfeksiyonda ciddi problemler olduğuna dikkat çene Çavuşoğlu, “Özellikle Mısır’a bir göç var. Almanya’dan fabrikalar sökülerek bize gelmişti, şimdi bizden sökülerek Mısır’a gidiyor. Almanya’da fabrika gitti, makinesi kaldı. Biz de makine de kalmadı. Ülke anlamında ciddi kaybımız var. Tarımda da Mısır’a ciddi bir kayıp var. Depo ve bahçe yatırımlarının Mısır’a kaydığını biliyoruz. Bizden işi öğrenen insanlarla örneğin Mısır ile rekabet edemez hale geldik. Yeni yıla yönelik güzel umutlarım var. Çalışmalarda kur artışına yönelik bir beklenti yok” dedi. 

KURUN 50 TL OLMASI GEREKİR

Doların 45’lerde kalmasını konuşurken 35’lerde kaldığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Rekabet gücümüzü elde tutabilmek için en az 50 TL olması gerekir. Devletimizin ihracatta çok ciddi teşvikleri yok. Burada en büyük eksikliğimiz beklediğimiz ilgiyle karşılaşmıyoruz. 10’un üzerinde ciddi sektörümüz var. Firmalar katılımdan uzak duruyorlar. Bizim diğer ülkelere yönelik arayışlarımız devam ediyor. Uzak ülke hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Projelerimiz durmayacak. Firmaların ilgisini biraz daha artırırsak ihracatımız da artacak” açıklamasına yer verdi. 

DAHA ÇOK FİRMA BATACAK

Antalya’da 157 tane şirket konkordato talebinde bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, “Isparta’da 57 Burdur’da 8 tane firma talepte bulundu.  Bankalardan da yavaş yavaş sinyaller gelmeye başladı. Bu sene batakların artacağına inanıyorum. Bu yıl bankaların gayrimenkul satışı dönemi olacak. Bu insanlar ayakta kalamadığı için konkordato talebinde bulunuyorlar. Konkordato talep eden firmaların da korunması gerekir. Bunlara tedbir alamazsak onlarda da sıkını başlayacak. Bu firmalara en az biraz destek sağlanması gerekir” sözlerine yer verdi. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN