Antalya'daki özel okul zamları velileri kara kara düşündürüyor. Zamlar karşısında devlet okullarına yönlenen veliler adeta fahiş fiyatlar karşısında arkasına bakmadan kaçıyor. 

"ÖZEL OKULLAR TİCARETHANE GİBİ ÇALIŞIYOR"

 Eğitimi ticarethaneye benzeten  Veli Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Özel okullar artık bir ticarethane gibi çalışıyor. Her şey ticarete döktüler. Kitapları dışarıda alamıyoruz. Bu şekilde bir hizmet politikası kabul edilemez. Bu fiyat farkından sonra birçok velinin devlet okuluna doğru yönelimde olduğunu biliyoruz” dedi. 

Sınav Öğrenci 1

VELİLER PİYASANIN İNİSİYATİFİNE BIRAKILDI

Derinleşen ekonomik krizle birlikte özel okullarda yeni eğitim ve öğretim yılının kayıt ücretlerine fahiş fiyat artışları uygulanmaya başlandığnı söyleyen Koç, "Yüzde 200’e varan zam oranları uygulayan özel okulların bu kararı ise velilerin mevcut ekonomik ortamda yaşadığı mağduriyeti daha da derinleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın fiyat artışları ile ilgili açıklamaları belirsizliğe neden olmaktadır" ifadelerini kullandı. 

"NİTELİKLİ BİR AKADEMİK EĞİTİM İÇİN ÖZEL OKULLARA BAŞVURDULAR" 

İmam Hatip okullarının sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Koç, "Her okulun imam hatibe dönüştürülmesi, akademik eğitim alabilecek okul sayılarının her geçen gün azalması, müfredat değişiklikleri ve okullarda uygulanan ÇEDES cemaat ve vakıflarla yapılan protokollere karşı veliler çocuklarına laik bilimsel, nitelikli bir akademik eğitim için özel okullara başvurmak zorunda kaldı. Bu süreçte veliler piyasanın inisiyatifine bırakıldı” sözlerine yer verdi. 

"HER ÇOCUK EN İYİ EĞİTİMİ HAK EDER" 

Okul ücretlerine yapılan yüksek zamların yanı sıra yemek, kırtasiye, kıyafet ve ulaşım gibi yan ödemelerde de artış olacağını belirten Tülin Koç, "Özel okullar bu ücretler üzerinden büyük paralar kazanıyor. Bunlara da bir sınırlama getirilmesi gerekiyor. Yoksulluğun arttığı ve toplumun genel olarak ekonomik olarak gerilediği bir dönemde özel okul sahipleri piyasa mantığı ile çalışarak eğitim-öğretim ücretlerini belirlemekte ve velileri zor bir sistemle karşı karşıya bırakmaktadırlar. Özel okullar artık bir ticarethane gibi çalışıyor. Her şey ticarete döktüler. Kitapları dışarıda alamıyoruz. Bu şekilde bir hizmet politikası kabul edilemez. Eğitim bir haktır. Her çocuk en iyi eğitimi hak eder. Bu fiyat farkından sonra birçok velinin devlet okuluna doğru yönelimde olduğunu biliyoruz. Öncede velilerimiz kredi çekerek çocuğunu okula gönderirdi, ama bu ortamda böyle bir şey de mümkün değil” dedi. 



 
 
 

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN