Antalya’da kırmızı etin kilogram fiyatı 500 ile 600 lira arasında değişirken, sucuğun kilogram fiyatı ise 420 ile 1000 lira arasında satışa sunuluyor. Diğer yandan semt pazarları ile bazı mahalle bakkallarında satışa sunulan markasız et sucuklarının bir kangalı 60 ile 150 lira arasında satışa sunuluyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, hileli et ürünlerine yönelik tüketicileri uyardı. 

MANAVOĞLU; “BİR KANGAL SUCUK NASIL 60 LİRA OLUR?”

Kırımızı etin kilogram fiyatının Antalya’da bugün itibariyle 500 ile 600 lira arasında değişirken, sucuğun ise 420 ile 1000 lira arasında değiştiğine dikkat çeken Manavoğlu, “Antalya’da semt pazarları ile bazı mahalle bakkallarında Tarım Bakanlığı'ndan izin alınmadan üretilmiş sucuğu satışını görüyoruz. Bir kangalı 60 ile 150 lira arasında değişen sucuğun sağlık açısından ne kadar olumsuz olduğu ortada. Bu sucuğunun yapımından kullanılan et ve diğer ürünlerin nelerden oluştuğu belli değil. Bu nedenle tüketicilerimiz bu tür ürünlerden uzak durmalılar” diye konuştu. 

“RENGİ, GÖRÜNTÜSÜ VE FİYATINA DİKKAT EDİLMELİ”

Sucukta yapılan maliyet oyunlarına karşı Manavoğlu, uyarılarda bulundu. Vatandaşın renginden ve görüntüsünden anlayamayacağı hileleri anlatan Manavoğlu sucukta kemik tozu, sakatat ve bitkisel proteinlerin kullanıldığını, bunların da halk sağlığını tehdit ettiğini dile getirdi. Manavoğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
"Sucuk içerisinde kıyma ve baharat karışımından başka bir şey olamaz. Ancak tağşiş dediğimiz yani aldatmaca yapılan işler var. Merdiven altı üretim yerlerinde bunlar yapılabiliyor. Temel olarak aslında iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Et mezbahadan çıkıyor ve çıktıktan sonra kemikler kalıyor. Bu kemikler ya hayvan yemi olarak gönderiliyor ya da mama olarak yapılması için fabrikalara gönderiliyor. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak onu da kullanıyorlar, böylece maliyetleri hem düşürmüş oluyorlar kendilerince ama bunların hepsi yasak. Sağlık açısından da problemli şeyler.”


 

Muhabir: BÜLENT ÖNER