Antalya’da üreticinin serada ürettiği domatesin toptancı halinde 10 TL’ye kadar düşmesinin ardından CHP İl örgütü ve milletvekilleri sabah gözlerini çiftçinin yanında açtı. Artan maliyetler karşısında kazanç sağlayamayan çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar üzerine CHP Antalya İl Örgütü ve milletvekilleri, sabahın erken saatlerinde toptancı haline giderek üreticilerle buluştu. CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, milletvekilleri ve Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Nevzat Akcan’ın katıldığı ziyarette çiftçilerin sorunları dinlendi. Üreticiler, girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığını ancak satış fiyatlarının bu artışa paralel yükselmediğini dile getirdi. Gübre, ilaç, mazot ve işçilik maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle zarar ettiklerini belirten çiftçiler, ürünlerinin değer görmemesinden şikâyet etti.

DERT DİNLEYİP, ÇÖZÜM SUNDULAR

CHP heyeti, çiftçilerin sıkıntılarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getirdiklerini ve çözüm yolları için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Sabah saatlerinde gerçekleşen ziyarette, üreticilerle birlikte bereket duasına katılan heyet, çiftçilere moral verdi. Ziyaret sırasında soğuk hava nedeniyle soba başında üreticilerle sohbet eden CHP’liler, hale gelen ürünler hakkında da bilgi aldı. Çiftçiler, devletin üreticiyi koruyacak politikalar geliştirmesi gerektiğini vurgularken, desteklemelerin artırılmasını talep etti. CHP İl Başkanı Nail Kamacı, üreticinin emeğinin karşılığını alması için mücadele edeceklerini belirtti. 

YERLİ MALI YURDUN MALI FELSEFİ ÖLDÜ

Ziyaretin ardından CHP İl başkanı Kamacı ve milletvekilleri Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Nevzat Akcan tarafından dernek binasında ağırlandı. Türkiye’de hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığından şikâyet eden Akcan, esnaf ve üreticinin mutlu olmadığından şikâyet etti. Çok büyük sıkıntılarının olduğuna dikkat çeken Akcan, seslerini meclis kürsüsünden duyuran vekillere teşekkür etti. Ülkenin şuan ki gidişatı kaldırmayacağını ifade eden Akcan, “Çok ciddi sıkıntı var, yüzde 50 faizin olduğu ülkede ticaret yapmanın anlamı yok. Kur korumalı mevduatın faturasını da millet ödedi. Biz şuan adeta bir ithalat ülkesi olduk. Kurun düşük olması bunu tetikledi. Marul, soğan, lahana bu ülkeye dışarıdan girdi. Yerli malı yurdun malı felsefi öldü. İthalat ile bu ülkeyi kalkındıramayız. Ülkemizi seviyorsak lütfen bunu görmezden gelmeyelim. Tarım ülkesiyiz ama biz isyandayız. Bizim yeşil soğanı marulu ithal etmemiz gerekir. İthalat kartı bize sürekli gösterilmesin. İthalat kurtuluş değil batış olur” dedi. 

ÇİFTÇİ BATIYOR

Antalya Toptancı Hali’nin Antalya’da her zaman tarımda öne çıktığını belirten CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, kentin tarım başkenti olduğuna dikkat çekti. Halde gözlemlerini anlatan Kamacı, hali boş gördüklerini ifade etti. Alışverişin ve ihracat yapan kişilerin sayısının azaldığına dikkat çeken Kamacı, “Bunun başlıca sebepleri var. Öncelikle olarak fiyatlar çok düşük. Üretici ürün toplamıyor. Çünkü 20 TL üretilen domates 10 TL’ye satıyor. Bu da üreticinin zarar etmesine neden oluyor. Girdi fiyatlarında yaşanan artış, çiftçinin yükünü arttırdı. Bu fiyatları karşılamak kolay değil. O yüzden çiftçi her zaman geriye doğru gidiyor, batmaya gidiyor. Bunu önlemenin yolu basit, öncelikle ithal sorununu çözmek gerekir. Tohum, gübrede ve ilaçta gümrük vergisi azaltılmalıdır. Pazar ülkelerimizi kaybediyoruz. Bu konuda İran çok büyük atılım gösteriyor. Mısır da dahil olmak üzere Orta Asya pazarını etkilemeye başladılar. Neden etkiliyorlar. İran’da girdi fiyatları çok düşük. Çiftçiye burada büyük destek var. Çiftçi rahat, üretim yapıyor” dedi.

BU FİYATLARLA BU BİR HAYAL

Ülke genelinde üretim yapan çiftçilere destek verilmesi yönünde bir çağrıda bulunan Kamacı, “Devletin ziraat bankasını harekete geçirmesi gerekir. Başka ülkeler ile rekabet etme olasılığı azaldı. Biz her zaman üreticinin yanında yer alıyoruz. Ne alan ne satan memnun. Alan alamıyor, satan satamıyorlar. Yaş sebze ve meyvede geriye doğru bir gidiş var. Bugün dekar başına üretimin maliyeti 150-200 bin TL arasında değişiyor. Çiftçinin kazanması için 350 bin TL kazanması gerekir. Bu fiyatlarla bu bir hayaldir. Çiftçi batmaya doğru gidiyor. Bizim hedef kitlemiz her zaman üreten ve sosyal adalete inanan insanlardır. Biz de sizlerin sesini daha iyi duyurmak için elimizden geleni yapacağız. Bugüne kadar yaptık, bundan sonrada yapacağız. Bu konuda en ufak bir şüpheniz olmasın. Milletvekillerimiz zaman zaman mecliste dile getiriyor. İktidarın bu sesleri duymasını istiyoruz” açıklamasında bulundu. Toplantıda üreticiler çiftçilerin kredilerinin 1 yıl ertelenmesini talep ederek, ziraat odaları harekete geçmesini istedi. 

ÇİFTÇİ PAZAR İSTİYOR

Siyasetçilerin temel görevinin vatandaşı dinlemek ve mecliste duyurmak olduğunu ifade eden CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, “Geçen günlerde bir video kayda aldık. 200 binden fazla kişi izledi. Bunun ardından AK Partili vekiller çiftçinin ayağına gitti. Fotoğraf kareleri verdi. Bizim görevimiz iktidarı harekete geçirmektir. İktidar bazen geçiyor bazen geçmiyor. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz, bazen bizim de gücümüz yetmiyor. Kamuoyu baskısı olacak, bunlar sihirli değnek gibi de olmuyor. Çiftçilerimiz pazar istiyor. Rusya pazarını İran nerede ise kaptı. Bir tırın gümrükleme maliyeti ton başına İran’dan 115 dolar, Türkiye’den ise 335 dolar. Nerede ise 3 kat fark var. Burada birçok bakanlığın harekete geçmesi gerekir. 3 bakanlık bu işi çözecek, çiftçi pazar istiyor. Bürün girdiler yüzde 100 artmış durumda. Domates üreticisi 2-3 yıl önceki fiyata şuan domates satıyor. Ziraat bankası ve kredilerin destek vermesi gerekir. Bizim Pazar yaratmamız gerekir, sebze ve meyve ihracatımız yüzde 7 geriye gitmiş. Bunun olmaması gerekir, tam tersi yüzde 30 arttıralım” dedi. 

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER OLMALI

Tarımda planlama olmadığından şikâyet eden Kaya, “İran’da girdi maliyetleri çok düşük. Bizim Mısır ve İran ile rekabet etmeliyiz. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Mustafa Erdem ise, “İktidarın hem tarım hem de ekonomi politikasının bittiğini görüyoruz. Hal yasasına ihtiyacımız var. Bizim birinci önceliğimiz üretim olmalıdır. Üretim olmadan ithal etmenin anlamı yok. Ülkenin cari açığı bir türlü kapanmadı. İhracat ve üretime yüzde 1 destek veriliyordu, ihracatta yüzde 5 oldu üretimde kaldı. Köklü değişiklikler olmalıdır. Tarım politikaları çiftçileri yok ediyor. Üretime destek olmalıdır. Tohumu ithal ediyoruz, yerli tohum nerede ise yok. Üretimde devlet desteği artmalıdır, bu da bu iktidar ile olacak mesele değil” açıklamasında bulundu.

SERMAYE YOK

Milletvekili Sururi Çorabatır ise, “Geçen sene de biz buraya geldik. Sorunların aynı olduğunu hatta daha da büyüdüğünü gördük. Biz sadece burada değil başka yerlerde de bu sorun yok. Ben sizlerden birisiyim. Ben aynı zamanda domates üretiyorum. Bu ülkede bir tarım politikası yok. Sanırım yeni bir değişiklik olacak. Her bakanda yeni bir dönem başlıyor. Maliyet işçilik ve enerji girdileri çok fazla. Artık alan da satan da memnun değil. Bu ülkenin her tarafında var. Köylü artık köyünde kalmak istemiyor. Ben sabah karayolunda hale gelen bir tane çifti göremedim. Çifti üretmek istemiyor. Fasulye 180 TL oldu. Domates gelmiş kasanın içerisine girdi, ama çiftçi kazanmıyor. Mısır, susam, pamuk bitti, şimdi de domatesi bitirmek istiyorlar. Sermaye yok. Ben geçen yıl kazandığım paranın bu yıl -25’i ile başladım. Bakanlığın harekete geçmesi gerekir” sözlerine yer verdi. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN