Antalya’da geçen yıl ilkbaharda yağan asit yağmurlarının vurduğu üzüm bağlarını bu yıl da ilkbahar ve yaz aylarında yaşanan kuraklık vurdu. Özellikle mart ayından sonbahara kadar bölgede yağmurun düşmemesi üzüm bağlarında ciddi zarara yol açtı ve bölgedeki üreticileri zor durumda bıraktı. Özellikle üzüm üretimiyle tanınan Elmalı ve Aksei ilçeleri, kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerden biri oldu. Üzüm bağlarında su yetersizliği nedeniyle verim büyük oranda düştü. Bu durum, pekmez üretiminde de önemli bir azalmaya sebep oldu. Üreticiler, geçen yıla kıyasla bu sezon çok daha az pekmez ürettiklerini belirtti.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ ÜZÜM ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ 

Elmalı ilçesi, başta 500 dönümü aşkın üzüm bağları bulunan Likya Bağları olmak üzere hem sofralık hem de şarap ve sirke sektörlerine hammadde amaçlı Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri. Türkiye'de başka bölgelerde beyaz rengi bulunan ama sadece Elmalı'da 1100 rakımda üretilen endemik bir tür olan kırmızı tilki kuyruğu üzümü, Uluslararası Nuh'un Ambarı aday listesine alındı.  Elmalı'ya özgü kırmızı tilki kuyruğu üzümü, Evliya Çelebi'nin gezi notlarında da geçiyor.

PEKMEZ 350-400 TL

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre geçtiğimiz yıl oldukça bereketli geçen hasat döneminde üreticiler, bol miktarda pekmez üretirken bu yıl aynı başarıya ulaşamadılar. Kuraklık, üzüm tanelerinin gelişimini olumsuz etkiledi ve daha az meyve veren bağlar, üreticilerin beklediği verimi sağlayamadı. Üretimdeki bu düşüş, pekmez fiyatlarına da doğrudan yansıdı. Elmalı ilçesinde 350-400 TL'ye kadar yükselen pekmez fiyatları, adeta balla yarışır hale geldi. Artan pekmez fiyatları pazarlarda tüketicileri zor durumda bıraktı. Üreticiler, kuraklık sebebiyle yaşadıkları verim kaybının yalnızca bu yıla özgü olmasını ümit ederken, gelecekte yaşanabilecek benzer durumlar için sulama sistemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Elmalı ilçesinde üretim yapan çiftçiler bölgede kurulacak olan yeraltı sulama sistemi sayesinde bağların suya kavuşturulması durumunda verimin çok ciddi artacağı önerisinde bulundu. 

“AĞAÇ KÖKLERİNİN SUYA ERİŞİMİ ZORLAŞTI”

Müren Mahallesinde üretici Hüseyin Şallı, “Devletin bu tür afet durumlara karşı üreticilere daha fazla destek sağlamasını talep ediyoruz. İlkbaharda yeterli yağış alamadık, bu da bağlardaki üzüm verimini ciddi şekilde düşürdü. Geçen yıl da bağlarımızı ilkbahar ve yaz mevsiminde yağan asit yağmurları vurmuştu. Bu tür durumlarda zararı en aza indirmek için su kaynaklarının doğru kullanımı şart. Bölgeye özgü Tilki Kuyruğu üzümünün geleceği kuraklık tehlikesi altında. Bu üzüm türü normalde susuzluğa dayanıklıdır. Ama son yıllarda yeraltı sularının çekilmesi ile ağaçların köklerinin suya erişimi zorlaştı. Su depolama alanlarının arttırılması ve bu kaynaklardan en doğru kullanımı yaygınlaştırmak gerekir. Bölgede son yıllarda çok ciddi bir sera kurulumu gerçekleşti. Bu seralarda toplanan sular belirli bir depoda toplanabilir” sözlerine yer verdi. 

“BU FİYATLAR 1-2 AYA DEĞİŞİR”

Pekmez fiyatlarının 350-400 TL’ye kadar çıktığını ifade eden Şallı, “Bu sene sanırım balla bir yarışı olacak. Çünkü Antalya’nın üzüm üretimi son derece sınırlıdır. Antalya kendi talebini karşılayamıyor. Talebin artması ile birlikte kışa doğru fiyat artışı olabilir. Bu fiyatlar 1-2 aya değişir. Pekmez kışın özellikle tatil merkezlerinde ve evlerde olmazsa olmazlar arasında yer alıyor” dedi. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN