Antalya’da 1972 yılında “SİT bölgesi” ilan edilen tarihi ve kültürel miras Kaleiçi hem doğal hem de insan kaynaklı sorunlarla karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz günlerde kenti 10 gün süre ile etkisi altına alana sağanak yağmura dayanamayan asırlık bahçe duvarının taşları döküldü. Duvarın çökme tehlikesine rağmen çevrede herhangi bir güvenlik önlemi alınmaması dikkat çekti. 

ÇÖKME TEHLİKESİ 

Antalya’nın tarihi ve kültürel mirası Kaleiçi hem doğal hem de insan kaynaklı sorunlarla karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz günlerde şehri etkisi altına alan sağanak yağışlar, bölgede bir bahçenin asırlık taş duvarını olumsuz etkiledi. Tarihi duvar, yoğun yağışlara dayanamayarak çökme sürecine girdi. Ancak çökme tehlikesine rağmen çevrede herhangi bir güvenlik önlemi alınmaması dikkat çekti. Vatandaşlar ve turistler tehlikeli bölgeden geçmeye devam ederken, duvarın yıkılan kısmının üzerine beton döküldüğü ve bu betonun da çatladığı görüldü. Dökülen taşlar, herhangi bir düzenleme yapılmadan duvarın yanına bırakıldı.

SPREY BOYA TALANI

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; adım adım tarih kokan Kaleiçi, ne yazık ki bu tür altyapı sorunlarının yanı sıra insan kaynaklı görsel kirlilikle de boğuşuyor. Bölgenin dar sokaklarındaki duvarlarda küfürlü yazılar, aşk ilanları, şekiller ve sprey boyalarla yapılmış karalamalar göze çarptı. Tarihi bir bölgeye yakışmayan bu görüntüler hem turistleri hem de esnafı rahatsız etti. Bölge esnafı, duvarlara yazı yazanların genellikle gençler olduğunu belirterek, alkol alıp taşkınlık yapan kişiler nedeniyle uyarı sırasında tatsız olaylar yaşandığını ifade etti. Yazıların temizlenmesi ve tekrar yazılmaması için önlem alınması gerektiğini belirten esnaf, yetkililere çağrıda bulundu. Ayrıca, sokaklarda bırakılan içki şişeleri ve çöpler de bölgenin tarihi dokusunu gölgelerken, turistik bir destinasyon olan Kaleiçi’nin imajına zarar verdi. 

80 BURCU BULUNUYOR

Kaleiçi’nin tarihi önemi ve korunması gerektiği konusunda uzmanlar da uyarılarda bulundu. Antik Pamphylia döneminde kurulan, ardından Bergama İmparatorluğu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini görerek günümüze kadar ulaşan Kaleiçi, önemli bir kültürel miras olarak değerlendiriliyor. Uzman Tarihçi Çağrı Yılmaz, bölgenin hem tarihi hem de mimari açıdan büyük bir zenginlik barındırdığına dikkat çekerek, “Kaleiçi, medeniyetlere başkentlik yapmış bir bölge. Büyük ölçüde yıkılmış olsa da Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan surlarıyla tarihi bir dokuya sahip. Surlar, geçmişin farklı medeniyetlerinden kalan ortak bir eser niteliğindedir ve 80 burcu bulunmaktadır. Ayrıca Kaleiçi’nde bulunan 3000 kadar kiremit çatılı ev, Antalya’nın mimari tarihini ve bölgedeki yaşam tarzını yansıtır. Bu tarihi mirasın korunması, şehrin kültürel zenginliğini gelecek nesillere aktarmak için büyük önem taşıyor” dedi. 

GELECEĞE MİRAS

Yılmaz, “Turizm Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği restorasyon çalışmaları nedeniyle 1984 yılında FİJET tarafından Altın Elma Turizm Ödülü’ne layık görülen Kaleiçi, günümüzde otelleri, pansiyonları, restoranları ve barlarıyla bir eğlence merkezi haline geldi.  1972 yılında “SİT bölgesi” ilan edilen Kaleiçi, tarihi dokusuyla koruma altına alınmış bir alan olmasına rağmen, bu statüsünün gerektirdiği hassasiyetin uygulanmaması eleştirilere yol açıyor. Gerek duvarları sprey boyalarla karalanarak gerekse tarihi duvarlarına betonla zarar verildiğini zaman zaman duyuyoruz. Bu tür eylemlere kesinlikle izin verilmemelidir. Bu yapılar bizim geleceğe aktaracağımız en güzel mirastır. Korumak için herkes üzerine düşenden daha fazlasını yapması gerekir” sözlerine yer verdi. 

Uzman Tarihçi Çağrı Yılmaz

İZİN ALINMASI GEREKİR

Selçuk Mahalle Muhtarı Güray Esel, yıkılan duvarla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu duvarın özel mülke ait olduğunu belirterek, “Bu asırlık duvar geçtiğimiz günlerdeki sağanak yağışa dayanamadı ve köşesinden yıkıldı. Sahibini bilgilendirdik. Ancak burası sit alanı olduğu için herhangi bir işlem yapılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden izin alınması gerekiyor. İzin alınmasının ardından gereken çalışmaların yapılacağına inanıyorum” dedi.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN