Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in seçim vaatleri arasında yer alan ve Antalya’yı ilk kez metro ile tanıştıracak olan 4. Aşama Konyaaltı-Varsak Raylı Sistem Hattı’nın ihalesi 30 Nisan 2024 tarihinde yapılmıştı. Yaklaşık maliyeti 12 milyar 449 milyon 604 bin lira olarak açıklanan projeye 5 firma teklif sundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen e-ihaleye 5 firma katıldı. Bir firmanın dosyası yetersiz olduğu için dört firmanın teklifi geçerli sayıldı. 4. Aşama Raylı Sistem Hattı İhalesi, ihale komisyonunun teklif dosyalarını detaylı incelemesi ve değerlendirmesinden sonra açıklanacağı duyuruldu.
BÖCEK: ÇOK YAKINDA BAŞLIYORUZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, “Genişlettiğimiz yollar, yaptığımız köprüler, akıllı kavşaklar, ilave toplu taşım araçları, tamamladığımız 3. Etap raylı sistem ile kent içi ulaşımına önemli katkılar sağladık. Şimdi de 18 kilometrelik 4. Etap Konyaaltı-Varsak raylı sistem hattının yapımına çok yakında başlıyoruz. Hattın 5.5 km’si 30 metre yeraltından geçecek ve trafiğe engel olmayacaktır. 22 km’lik 5. Etap Konyaaltı-Lara-Kundu raylı sistem hattı için de çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.
ÇALI’DAN ÇOK KONUŞULACAK AÇIKLAMA
Antalya’yı ilk kez metro ile tanıştıracak olan 4. Aşama Konyaaltı-Varsak Raylı Sistem Hattı’nın ihalesinin üzerinden 9 ay gibi bir süre geçmesine rağmen bir ilerleme kaydedilmemesi hem kamuoyunun hem de vatandaşların tepkisini çekti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından 2020 Ocak’ta Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirilen ve İnşaat Mühendisi Recep Çalı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in en büyük hayali projeleri arasında yer alan 4.Etap Raylı Sistem Projesi ile ilgili çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.
2030 YILINDA BELKİ BİTER
Gazete Grafiti sitesinde konuyu köşesine taşıyan Recep Çalı, okuyucularına, “Antalya metroya kavuşacak mı? diye sordu. Ardından ise, “4. Etap Raylı Sistem Projesi ile ilgili olarak geçen hafta ki yazımda “maalesef bu seçim dönemi içinde ve bu bedelin tamamı harcanmasına rağmen tam olarak devreye alınabilecek duruma getirilemeyecektir” dedi. Bana emin misiniz diye sordunuz, eminim dostlar. Proje yaklaşık 3,5 yılda tamamlanmak üzere ihale edildi ve ihale edileli 10 ay doldu. Başlayan bir şey maalesef hala yok. Benim iddiam projenin ihale edildiği şekilde tamamlanıp, tüm ihale bedeli harcansa da bitirilip işletmeye alınamayacak. 40-50 Milyar toplam bedel harcaması ile iyimser bir tahmin olarak 2030 yılında belki biter. Geçen hafta da söylemiştim. Değerli bir teknik (Belediye başkanımıza yakın) arkadaş yanılıyorsun, bitecek diye aradı. Tamam, bitirin ben yalancı olayayım, yeter ki Antalya’m kazansın” ifadelerine yer verdi.
OLMAZSA OLMAZLARI SIRALADI
Projenin uygulama problemleri hakkında bilgi vererek neden olamayacağı sorusuna da cevap veren Çalı, “Sarısu’da yüzeysel suların uzaklaştırma projesini yapıp uygulamadan olmaz! Boğaçay, Arı Deresi, Arapsuyu Dereleri gibi akarsu yataklarının ıslahını tamamlayıp, bu dereleri geçebilmek için her bir akarsu üzerindeki köprü sorunlarını çözmeden olmaz. Atatürk Bulvarı ve 100. Yıl Bulvarında yağmur suyu ana hattını kalıcı bir şekilde projelendirilip yapmadan olmaz. Boğaçay, Çandır çayı havzasındaki kuyulardan elde edilen içme suyunu 600-800 mm çaplı çelik burularla Muratpaşa’daki terfi merkezine ileten ana isale hattı gibi raylı sistem güzergâhları ile çakışan içme suyu ana iletim hatlarının eksikleri ve deplasesini tamamlayıp korumaya almadan olmaz. Konyaaltı’ndaki Atıksu terfi istasyonu ve oradan çıkan büyük çaplı kanalizasyon hatları başta olmak üzere bu güzergâhın keseceği belli olan tüm atıksu kanalizasyon iletim hatları deplase edilmeden veya yenileyip korumaya alınmadan olmaz” dedi.
NEREDEN BAKSANIZ TUTARSIZLIK
Çalı, “Tramvay nasıl yapılacak? Bu söz ettiğim eksikleri kim yapacak? Projeleri hazır mı? Hazırsa onaylı mı? Onaylı ise, hemen başlanması gerekmez miydi? Çünkü tramvayın sadece ASAT'ı etkileyen yatırım ihtiyacı milyar TL’yi aşar. Parasını bulsa bile ASAT’ın bu saydıklarımı yapabilmek için 2-3 yıla ihtiyacı olacak. Bunları okuyan pek çok dostumun, “tam yerine denk geldi, manzara koyduk” gibi bir şey gelecek aklına, bense Yusuf Hayaloğlu’nun bir şiirinde dediği gibi “Nereden baksanız tutarsızlık, Ner’den baksan ahmakça” dizelerini hatırladım. Bu kadar çok problem arasında kaybolunca aklıma Kör Nuri amcamın “Bunların işi gücü, asma sakal, takma bıyık” sözü geldi” sözlerine yer verdi.
PROJE NASIL OLACAK?
4. Aşama Raylı Sistem Hattı’nın ilk etabı, Konyaaltı ilçesinde Akdeniz Bulvarı’ndan (Serbest bölge) başlayacak. Akdeniz Bulvarı üzerinden Atatürk Bulvarı’nı takip edecek 4. Aşama Raylı Sistem Hattı, Antalyaspor Kavşağı’ndan sonra yerin 30 metre altına girecek. Yer altından Meltem’e dönerek, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Defterdarlık önüne ulaşacak. Yine yer altından Güllük-100. Yıl’ı keserek Muratpaşa Cami’ne uzanan hat, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünden geçtikten sonra Kızılırmak Caddesi üzerinde yerin üstüne çıkarak Kepez Belediyesi önünden Sakarya Bulvarı Kavşağı’nda 3. Aşama Raylı Sistem Hattı’na bağlanacak. 4. Aşama Raylı Sistem Hattı projesiyle Antalya ilk kez metro ile tanışacak.
14 ÜST GEÇİT YAPILACAK
Antalya 4. Aşama Raylı Sistem Hattı ilk etabı ihalesi ile 17 adet tramvay aracı, vagon temini de yapılacak. Proje kapsamında 6 battı çıktı kavşak, 11 hemzemin ve 5 yeraltı durağı olmak üzere 16 durak, 14 yaya üstgeçidi yer alacak. Projede Antalyaspor ile Falez Kavşağı arasındaki taşıt yolu yer altına alınarak uygulanacak 100. Yıl Yaşam Alanı projesiyle, yeni bir yeşil alan ve kültür-sanat merkezi kazandırılması planlanıyor.