Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Sacittin Hancıoğlu, düzenlediği basın toplantısında beyanname verme süresinin 15 gün uzatılmasını istedi. Yoğun mesai yükü altında mali müşavirlerin ezildiğine dikkat çeken Hancıoğlu, “Kurumlar Vergisi beyanname süresi, derhal 15 gün uzatılmalıdır. Depremden etkilenen İstanbul ve çevre iller için ek süre verilmelidir” dedi.
MALİ MÜŞAVİRLERİN İŞ YÜKÜ ARTIYOR
ASMO Başkanı Sacittin Hancıoğlu, Gelir İdaresi'nin beyanname sürelerini uzatmaması üzerine açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya çok sayıda muhasebeci ve mali müşavir katıldı. ASMO Başkanı Sacittin Hancıoğlu, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kayıtsızlığı, vergi sistemini çökme noktasına getirmiştir. 18 Nisan 2025’te resmi yazıyla ilettiğimiz, defalarca uyardığımız acil sorunlar göz ardı edilmiş, meslektaşlarımız insanüstü bir tempoya mahkûm bırakılmıştır. Ramazan Bayramı, idari izinler ve 23 Nisan tatili, Nisan ayının fiilen 10 iş günü kaybına yol açmıştır. 23 Nisan’daki İstanbul depremi, Türkiye’nin ekonomik merkezini vurmuş, binlerce işletmenin ve mali müşavirin çalışma düzenini alt üst etmiştir. Bakanlık, bu olağanüstü durumu görmezden gelerek, meslek erbabını “sihirbaz” gibi çalışmaya zorlamaktadır! Gelir Vergisi beyanları ve e-defter berat işlemleri, Nisan’ın ilk haftasını tamamen tüketmiş, Kurumlar Vergisi için zaman bırakmamıştır. "Süre uzatıldı” denilerek yapılan açıklamalar, gerçekleri yansıtmamaktadır” diye konuştu.
BU TEMPO İNSAN SAĞLIĞINA AYKIRI
Başkan Hancıoğlu, "50 milyon TL altındaki firmalar dahil tüm mükelleflere enflasyon düzeltmesi zorunluluğu getirilmesi, beyanname hazırlama sürecini 3-4 kat zorlaştırmıştır. Devletin enflasyonla baş edememesi, mali müşavirlerin ömrünü çalmaktadır. Bir yandan Kurumlar Vergisi, diğer yandan Mart ayı KDV, stopaj ve SGK beyannameleri yetiştirilmeye çalışılıyor. Bu tempo, insan sağlığına aykırıdır. Uykusuzluk, aşırı stres ve tükenmişlik sendromu, mesleğimizde yaygınlaşmıştır. Nitekim daha geçen hafta bir, dünde bir kadın meslektaşımız beyin kanaması riskiyle hastanede entübe edilmiştir. Bunun sebebi de; hükümetin vergi toplamak uğruna, mali müşavirleri “makine” gibi görmesinden kaynaklanmaktadır” dedi.
BAKANLIĞI SUÇLADI
Başkan Hancıoğlu, “Kurumlar Vergisi beyanname süresi, derhal 15 gün uzatılmalıdır. Depremden etkilenen İstanbul ve çevre iller için ek süre verilmelidir. Enflasyon düzeltmesi gibi karmaşık uygulamalar için Bakanlık teknik destek sağlamalıdır! Mesleğimizin itibarını korumak için, bu tür kaotik süreçler bir daha yaşanmamalıdır! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sesleniyoruz: “Ekonomik istikrar” iddianız varsa, önce vergi sistemini çökmekten kurtarın. Mali müşavirler olmadan, bu ülkede vergi sistemi işleyemez! Eğer bir uzatma gelmezse, yaşanacak aksaklıkların sorumlusu bakanlığın kayıtsızlığıdır” şeklinde konuştu.