Antalya'nın Muratpaşa ilçesine bağlı Kızılarık Mahallesi’nde yıllardır devam eden sorun karşısında Vakıflar Bölge Müdürlüğü, mahalle sakinlerinin huzurunu bozan yeni bir tebligat gönderdi. Tebligata göre mahallede, 500 metrekarelik bir arsa için 2023 ve 2024 yılları toplamında 307 bin 424 lira, 90 metrekarelik bir işyeri için ise 295 bin 124 lira ecrimisil isteniyor. Bir gayrimenkulün sahibinin izni olmadan kullanımını işaret eden ecrimisil nedeniyle Kızılarık Mahallesi’nde işgalci olarak nitelendirilen hak sahiplerinin yerlerinden çıkması isteniyor.
DEVLET CİDDİYETİYLE BAĞDAŞMIYOR!
Kızılarık Mahallesi’nde yıllardır yaşanan sorunun çözümü için tüm girişimlerde bulunan Muratpaşa Belediyesi’nin Vakıflar Bölge Müdürlüğüyle gerçekleştirdiği görüşmelerde bir netice çıkmadı. Konuya ilişkin açıklama yapan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Kızılarık Mahallemiz, bugün devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan, adaletten uzak bir yaklaşımın mağduriyetini yaşamaktadır. Mahalle sakinlerimiz, evlerinde huzurla yaşama hakkından mahrum bırakılmıştır” dedi.
ADALETLİ VE EŞİT HİZMET
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün aldığı karara karşı tepki gösteren Uysal, "Devlet, vatandaşına adaletli ve eşit şekilde hizmet etmesi gerekir. Ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Antalya’da birçok emsali olmasına rağmen bu mahallemizi, siyasi ve sosyolojik saiklerle lif lif ayrıştırıp mahalle sakinlerimizi 'işgalci' olarak sınıflandırmıştır. Bu kabul edilemez. Bugün Kızılarık’ta 666 metrekare bir işyerine 2023 yılı için, aylık, 78 bin 795 lira, 2024 için ise yine aylık 121 bin 234 lira ecrimisil istenmektedir. Bu astronomik rakamlar, 2 milyon 400 bin liraya ulaşmaktadır! Mahalledeki diğer örnekler de bundan farklı değil, 500 metrekarelik bir arsa için 2023 ve 2024 yılları toplamında 307 bin 424 lira, 90 metrekarelik bir işyeri için ise 295 bin 124 lira ecrimisil istenmektedir” şeklinde konuştu.
15 GÜN İÇERİSİNDE TAHLİYE!
Vakıflar'ın aldığı kararda 15 gün içerisinde bölge sakinlerinin tahliyesini istedi. Bunun üzerine vatandaşın çaresiz bırakıldığını söyleyen Uysal, “Dahası, 15 gün içinde tahliye dayatması yapılmaktadır. Bu, hakkaniyetin, adaletin ve vicdanın tamamen yok sayıldığı bir tablodur. Daha önce 10-15 bin lira aralığında olan bedellerin yerel seçimler öncesinde gündeme dahi getirilmemesi ve seçim sonrası vatandaşın sırtına yük olarak binmesi tesadüf değildir. Bu zulmün adı açıktır. Vatandaşı çaresiz bırakmaktır. Çok bilinen bir ifadeyle ‘kendi yurdunda parya’ muamelesi yapmaktır. Ancak unutmamalıdır ki 'Zulümle abad olanın akıbeti her daim hüsran olmuştur” dedi.
KIZILARIK MAHALLESİ İÇİN ÇÖZÜM BELLİ
"Adil ve eşit bir şekilde çözüm üretilmelidir" diyen Uysal açıklamasını şöyle devam etti: “Kızılarık için çözüm bellidir. Hazineye ait taşınmazların ekonomiye kazandırılmasını düzenleyen 4706 sayılı yasa uygulanmalıdır. Vatandaşlarımızın hak sahibi olduğu bu yerlerde, eşit ve adil bir devlet anlayışıyla çözüm üretilmelidir. Aksi halde, bu adaletsizliği sürdürenler tarih ve millet önünde hesap vermekten kurtulamayacaktır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bir taraftan belediyemize mahallede imar artışı teklifinde bulunurken bir taraftan vatandaşa yönelik tahkir edici girişimde bulunuyor. Muratpaşa Belediyesi olarak, mahalle sakinlerimizin istemediği hiçbir çözümün içinde olmayacağız. Bu haksızlığı dayatanlara ise bir kez daha sesleniyoruz. Zulmetmeyin. Devlet dediğiniz, adaletiyle yücelir. Aksi takdirde kendi altınızı oyarsınız.”
ECRİMİSİL NEDİR?
Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkına ecrimisil denir. Ecrimisil davası açılabilmesi için gayrimenkul sahibinin mülkün kullanımına izin vermemiş yani haksız işgal yapılmış olması gerekir. Ayrıca davalı tarafın kötü niyetli olması şartı aranır. Ecrimisil davasında gayrimenkulün zarara uğrayıp uğramadığına bakılmaz. Haksız işgalden önce gayrimenkulden elde edilebilecek gelir miktarı hesaplanarak tazmin edilir. Kullanımın haksız işgal sayılıp ecrimisil davasının açılması için de bazı durumların mevcudiyeti gerekir. Kira sözleşmesi sona erdiği halde sözleşmeyi yenilemeden mülkü kullanmaya devam etmek, izinsiz inşaat yapmak ve kamu hizmetinde kullanılmak üzere kiralanmış bir binayı işgal etmek ecrimisil şartları arasındadır. Ecrimisil davası açmak için öncelikle taşınmazın işgali eylemini gerçekleştiren kişiye ihtarname çekilir. İhtarname ile gayrimenkulün kullanımına rıza gösterilmediği ve ecrimisil davası açılacağı bildirilir. Gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açılır. Gayrimenkulün imar durumu, konumu, aylık kira bedeli gibi konular göz önünde bulundurularak bilirkişi tarafından ecrimisil bedeli belirlenir. Beş yıllık geriye dönük olarak ecrimisil istenebilir. Davanın başladığı tarihe gerçekleşen zarar tazmin edilir, ancak söz konusu dava başladıktan sonra ortaya çıkabilecek maddi kayıplar talep edilemez.