Antalya’da özellikle pandemi sonrasında hızla yükselen kira fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle daha da arttı. Turistik ve göç alan bir şehir olması sebebiyle konut ve iş yeri kiraları hızla yükselirken, birçok kiracı ve mülk sahibi arasında anlaşmazlıklar yaşanmaya başladı. Artan enflasyon ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle hükümet, 2022 yılında kira artış oranlarına yüzde 25’lik bir sınır getirmişti. Ancak bu düzenleme 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Kira sınırının kalkmasıyla birlikte, özellikle ticari mülklerde kira bedellerinde büyük artışlar yaşanmaya başladı. Antalya’da bugün asgari ücret altında nerede ise kiralık ev bulmak zor hale gelirken, işletme kiralarının ise yanına dahi varılmıyor. 2022 yılında kira artış oranlarına yüzde 25’lik bir sınır getirilmesi karşısında mahkemeler adeta tahliye davaları ile doldu taştı. Birçok kişi bu süreçte ev sahiplerinin imzalattığı tahliye taahhütnamesi neticesinde evinden oldu. 

KARARA RAZI OLACAĞIM

Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün özel haberine göre mülk sahibi ile kiracı anlaşmazlıkları kaldığı yerden devam ediyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, 25 yıldır kiralık olarak kullandığı dükkânın sahibiyle anlaşamayınca mahkemelik oldu. Osman Yardımcı, yaşanan anlaşmazlığın detaylarını paylaşarak, “1,5 yıl önce dükkân sahibi bizden 20 bin TL kira istedi. Biz ise 15 bin TL teklif ettik. Ancak dükkân sahibi bu teklifi kabul etmeyerek mahkemeye başvurdu. Biz de süreci mahkemeye bıraktık ve çıkacak karara razı olacağız” dedi.

PANDEMİDE YARDIMCI OLDUK

Yardımcı, dükkânı ilk kiraladıklarında harabe halinde olduğunu ve yüksek maliyetlerle onarım yaptıklarını belirtti. Yardımcı, “25 yıldır bu dükkânda hizmet veriyorum. Girdiğimizde dükkân kullanılmaz durumdaydı, çok büyük masraf yaptım. Bugün aynı yatırımı yapmak istesek imkânsız” ifadelerini kullandı. Yardımcı, ayrıca 2026 yılında kendi mülküne taşınmayı planladığını da ekledi. Kira anlaşmazlıklarının ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Yardımcı, bir başka meslektaşının kira yüzünden yaşanan bir kavga sırasında bıçaklandığını söyledi. Yardımcı, “Bu olaylar, kiracı ve mülk sahipleri arasındaki gerilimin ne kadar büyüdüğünü gösteriyor. Kira krizinin bir an önce çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Yardımcı, pandemi döneminde kendi kiracılarından kira almadığını belirterek, “Bizim de kiracılarımız var ama kimseyi çıkarmadık. Pandemide uzun süre kira alamadım, ama kimseyi zor durumda bırakmadım” dedi.

DAR GELİRLİ AİLELER SAHİPSİZ KALDI

Antalya Kiracılar Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Kul da kira krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kul, “Dar gelirli aileler yine sahipsiz kaldı. Ev sahipleri istedikleri rakamları talep ediyor ve kiracılar büyük bir ekonomik baskı altında bulunuyor. Yüzde 25’lik sınırın kaldırılması, sorunu çözmedi, aksine daha büyük bir krize yol açtı” dedi. Kul, artan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranlarının kiracıları zor durumda bıraktığını ve devletin kira fiyatlarını dengelemek için yeni önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Cengiz Kul Kiraci 1

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN