Konya, Türkiye'nin en uzun bisiklet yoluna sahip şehri olup, 635 km'lik bisiklet yolu altyapısına sahip. Konya gibi bisiklet için özellikle kent içinde ve kıyı boyunca oldukça uygun düz bir yüzeye sahip Antalya’da toplam bisiklet yolu Konya’nın yüzde 10’u kadar bile değil. Sadece 31 km! Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik plan raporuna göre 2029 yılında kentte bisiklet yolunun 57 km olması hedefleniyor.

ULAŞIM ARACI ENVANTERİNDE BİSİKLET BULUNMUYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi stratejik plan raporunda ayrıca bisiklet kullanımını arttırmaya yönelik etkinlik ve eğitimlerin arttırılması maddesi bulunuyor. Halihazırda son birkaç yıldır özellikle Konyaaltı, Kepez, Muratpaşa ilçe belediyeleri ile beraber Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin de gerek yetişkinlere gerekse çocuklara yönelik bisiklet kullanma eğitimleri yılda birkaç kez düzenleniyor. Ancak bisiklet kullanmayı öğrenenlerin bisikletlerini kullanacakları yolların güvenliği ne yazık ki tam anlamıyla sağlanabilmiş değil.

Antbi̇s Bisiklet Yerleri

ANTALYA’DA BİSİKLETÇİLER YOL BULAMIYOR MEVCUT YOLLAR DA GÜVENSİZ

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde de ulaşım aracı envanterinde bisiklet bulunmuyor. Oysa ki memurlar, zabıtalar için bisiklet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ya da Avrupa kentlerinde olduğu gibi belediyenin bizzat kendisinin kullanarak özendirdiği bir ulaşım aracı olabilir. Antalya’da bisiklet kullanımını teşvik etmek, sosyalleşmek, bisiklet kültürünü geliştirmek amacıyla kurulan pek çok grup bulunuyor. Turkuaz Bisiklet, Antalya Bisiklet Sevenler Derneği, Şafak Bisikletçileri, Bike Antalya, Perşembe Akşamı Bisikletçileri, Yoldaşlar, Akdeniz Yol Bisikletçileri, Kampa Pedal üyesi, takipçisi kalabalık olan gruplardan. Bu bisiklet sürüş grupları kısacık bisiklet yollarına, bozuk bisiklet yollarına, güvensiz paylaşımlı yollara rağmen Antalya’nın güzelliğini pedallamaktan vazgeçmiyor. Kent rotalarına bakılırsa Lara ve Konyaaltı arasında sıkışmış görünüyorlar.

Antalya Bisiklet Yolu

BİSİKLET YOLLARI ÇUKURLARLA DOLU

Antalya Turkuaz Bisiklet Grubu’ndan Cengiz Enç ve Mehmet Özel ile konuyu konuşuyoruz. Söze “Antalya manzarası, düz yolu ile hem sakinleri hem turistler için tam bir bisiklet dostu kent olmaya adayken bunun çok gerisinde kalması üzücü” diye başlıyorlar ve devam şöyle ediyorlar. “Antalya’da bisiklet yolları yetersiz, mevcut bisiklet yollarına araç park ediliyor, dükkân tabelaları konuluyor, çöp konteynerleri konuluyor ya da köstebek yuvası çukurlarla dolu. Yayaların bisiklet yolu konusunda bir türlü farkındalık geliştiremediğini gözlemliyoruz. Bisiklet yolundan yürüyenlere, aniden bisiklet yoluna çıkanlara her daim rastlayabiliyoruz. Bu nedenle bisiklet yolları yerine sağ şeritten bisiklet sürmeyi tercih ediyoruz. Akşamları özellikle güvenli sürüş rotaları bulmakta zorlanıyoruz. 100. Yıl tarafları, otogar yolunun bisiklet ulaşımı için en sıkıntılı yollar olduğunu söyleyebiliriz. Toplu sürüşlerde, sıranın önünde, arkasında ve yanında güvenlik için deneyimli bisiklet sürücüsü arkadaşlarımızı konumlandırarak ve telsiz kullanarak kazalara karşı önlemlerimizi arttırıyoruz”

Antalya Bisiklet Yolu 2

TÜNEL GİRİŞLERİNDEKİ IŞIKLAR YETERLİ DEĞİL

Scooterlerin, motosikletlerin de yayalar gibi bisiklet yollarını kullanmaları ve bundan dolayı cezasız kalmaları da bisiklet kullanıcılarının bisiklet yolundan istenen faydayı ve güvenliği elde edememeleri ile sonuçlanıyor. Kent dışına çıkmak isteyen bisiklet sürücüleri çok istedikleri halde Kemer’e gidemiyorlar. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne defalarca iletmelerine rağmen bu konuda gerçekleştirilmeyen talepleri var. Tünel girişlerine yapılan ışıklandırmanın yeterli olmadığını söylüyorlar. Enç ve Özel bisiklet yarışları için özel olarak inşa edilmiş, eğimli kenarlara sahip olan, yarışlar için yüksek hızlara ulaşılmasına olanak tanıyan “Velodrom" olarak adlandırılan bisiklet pistlerinin eksikliğinin de turizm kentine, spor turizminde merkez olma iddiasında olan bir kente yakışmadığını söylüyor.

Kemer Tünel

AVRUPA’DA DURUM NE?

Avrupa'da sadece Ekim 2020'ye kadar bisikletle ilgili altyapıya 1 milyar avrodan fazla harcanırken 2 bin 300 kilometre yeni bisiklet yolu kullanıma açıldı. Dünya genelinde en çok bisiklet kullanılan 10 ülkenin 8’i Avrupa kıtasında yer alıyor. "Bisikletçiler ülkesi" olarak adlandırılan ve dünyada bisiklet kullanımında ilk sırada yer alan Hollanda'da, nüfusunun yüzde 99,1’i bisiklet kullanıyor. Hollanda'yı, yüzde 80 ile Danimarka, bu ülkeyi yüzde 76 ile Almanya takip ediyor. Danimarka'nın başkenti Kopenhag yer alıyor. 480 kilometre uzunluğunda bisiklet yoluna sahip Kopenhag'da, halkın yüzde 62’si işe ya da okula giderken bisiklet kullanıyor ve bu nedenle bisiklet dostu kent olarak biliniyor.

Bisiklet Yolu 3

Muhabir: ECE GÜNEŞ