Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, Antalya ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.  Başkan Yardımcısı Bülbül, ülke genelinde protestolu senet tutarı yüzde 171 artarken Antalya’da yüzde 305 arttığına dikkat çekti.

"MALİYETLER MAKUL DÜZEYE GELMELİ"

Karşılıksız çek tutarının ülkemizde yüzde 222 ve kentimizde yüzde 255 arttığına dikkat çeken Bülbül, "Ticaret hareketliliğinin öncü göstergelerinden olan çek ile işlem hacmi, ülkemizde yıllık yüzde 71 ve kentimizde ise yüzde 56 oldu. Ticari kredilerdeki dönemsel artışlar ülkemizde yüzde 29, kentimizde yüzde 33 oldu. Tarımsal kredilerde kentimizde yüzde 44, ülkemizde ise yüzde 47 arttı. Yani gerek ticari hareketlilik gerek kredi büyümeleri yıllık bazda açıklanan enflasyon kadar artmamıştır. İşletmelerimizin sermaye yetersizlikleri düşünüldüğünde bu eğilimler, sağlıklı ekonomik büyüme için olumsuz göstergelerdir. İşletmelerimizin krediye erişimdeki zorlukları ve maliyetleri, bir an önce makul düzeye getirilmelidir” dedi. 

HEDEF: 600 BİN TON ZEYTİN

Ekim ayı itibariyle toplam ihracat yıllık düzeyde ülke genelinde yüzde 2.6 artarken kentte yüzde 1.5 arttığına dikkat çeken Bülbül, “Tarımsal ihracat ise aynı dönemde ülkemizde yüzde 3.8 artarken kentimizde yüzde -0.2 azaldı. Zeytin ve zeytinyağı sektörümüz, 2023/24 sezonunu dökme zeytinyağına getirilen yasak ve kotaların etkisiyle yüzde 18 gelir kaybıyla, 765 milyon dolarlık ihracat geliriyle tamamladı. Geçen yıl zeytinyağı ihracatı miktar bazında yüzde 52 azalırken, ortalama ihraç fiyatının 4,64 dolardan 7,16 dolara yükselmesiyle gelirdeki düşüş yüzde 29 olarak kaydedildi. 2024/25 sezonu için Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tahmin Heyeti, ülke genelinde 3,6 milyon ton zeytin üretimi öngörüyor. Bunun 750 bin tonu sofralık, 2 milyon 850 bin tonu yağlık olarak işlenecek ve toplamda 475 bin ton zeytinyağı üretileceği tahmin edilmektedir. Geçen sezonun stoklarıyla birlikte toplam zeytinyağı miktarının bu sezonda 600 bin ton seviyesine ulaşması bekleniyor” sözlerine yer verdi. 

Atb Kasımtoplantısı (2)

FİYATLARI DÜŞÜRMEYELİM

İspanya ve Tunus’ta verimde artış yaşandığını sözlerine ekleyen Bülbül, “Bu durum zeytinyağı fiyatlarının geçen ay litre başına 8,5 dolara düşmesine neden oldu. İspanyol ve İtalyan sektör lideri firmalar, fiyatların daha da gerileceğine dair değerlendirmelerde bulunuyor. Ancak bu açıklamalara rağmen iç piyasa için fiyatları çok düşürmemeliyiz. İspanya ve İtalya’nın yüksek iç tüketim ve ihracat potansiyeli, Türkiye için pazardaki etkisini artırma fırsatı sunmaktadır. Üyelerimiz, üreticilerin son dönemdeki toptan alım fiyatlarındaki düşüşlerinden rahatsızlık duyduğunu belirtmektedir. Özellikle ihracat yapan ve yüksek hacimli ürün tedarik eden firmaların, maliyetleri göz önünde bulundurarak fiyat politikalarını özenle belirlemeleri büyük önem taşımaktadır. Sektördeki büyümenin sürdürülebilir olması için kamu, zeytin ve zeytinyağını stratejik ürün olarak ele almalı ve ürün bazında destekleri artırmalıdır. Aksi takdirde, sektörde elde edilen mevcut ivmenin kaybedilmesi riski bulunmakta” açıklamasına yer verdi. 
 
  
 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN