Antalya’nın rüya projelerinin hayata geçirilmeye çalışıldığı Altıntaş Mahallesinde yapılan lüks projelerin odaları otel odası konseptinde satılmaya başlandı. Konut sektöründe bir kriz olduğuna dikkat çeken Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Yabancıya satış zorlaştı, bedeller arttı. Yatırımcılar krizden nasıl çıkabileceğinin yolunu arıyor.” dedi. Antalya’da konut satışlarının durduğunu ifade eden Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail İltemir ise, “Fiyatlar yükseldikçe daire satamıyoruz. Faizlere düşürerek ihtiyaç sahiplerine alım fırsatı tanınması gerekir. Faiz yüksek olunca vatandaşlarımız yatırımını bankaya yapıyor, inşaata yatırım olmuyor.” sözlerine yer verdi.

YABANCILARIN GÖZÜ ANTALYA'DA 

TÜİK’in verilerine göre Türkiye genelinde Eylül ayında 140 bin 919 konut satılırken, Antalya’da 4 bin 274’ü ikinci el satış olmak üzere toplam 6 bin 468 konut satıldı. Yabancılara 548 konutun satıldığı turizmin başkenti Antalya, İstanbul’un ardından yabancılara en fazla konut satılan ikinci şehir oldu. Antalya’da ağustos ayında ise 696 konut satılmıştı. Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 21 bin 314 ile İstanbul, 13 bin 205 ile Ankara ve 7 bin 612 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 74 ile Hakkâri, 82 ile Ardahan ve 106 ile Bayburt olarak gerçekleşti.

YÜZDE 31 AZALDI

Antalya’da ise Eylül ayında 4 bin 274’ü ikinci el satış olmak üzere toplam 6 bin 468 konut, Isparta’da 542’si ikinci el satış olmak üzere 766, Burdur’da 212’si ikinci el satış olmak üzere toplam 365 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,0 oranında azalarak 2 bin 22 oldu. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,4 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 783 ile İstanbul, 548 ile Antalya ve 210 ile Mersin oldu. Antalya’da ağustos ayında ise 696 konut satılmıştı. 

OTEL ODASI KONSEPTİNDE

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğurul Gün'ün haberine göre kentte yabancılara yönelik konut satışlarının geçtiğimiz yıla oranla önemli ölçüde azalmasının ardından inşaat sektörü krize girdi. Bu krizi aşmak ve sektörü yeniden canlandırmak isteyen inşaat firmaları, yatırım dünyasında yeni bir trendi gündeme getirdi. Son yıllarda alt yapı eksikleri ile yatırımcıların rüya şehir hayalleri büyük ölçüde suya düşen Antalya’nın gözde bölgelerinden Altıntaş Mahallesi’nde hayata geçirilmekte olan lüks projelerde, daireler otel odası konseptiyle satılmaya başlandı. Yüksek kaliteli, otel konforunu sunan bu projeler, yabancı yatırımcılara daha cazip bir seçenek sunmayı amaçlıyor. 

KONFORUNDA YAŞAM

Yatırımcılar için otel hizmetleriyle desteklenen daireler hem kısa dönemli turistik kiralamalar hem de uzun vadeli yatırımlar için çekici bir fırsat olarak lanse ediliyor. Projelerde sunulan hizmetler arasında resepsiyon, temizlik, güvenlik, havuz ve spor salonu gibi olanaklar da yer alıyor. Böylece yatırımcılar, otel konforunda bir yaşam alanına sahip olurken, aynı zamanda turistik bölgelerdeki kira gelirlerinden de faydalanabiliyorlar. Bu yeni model, özellikle yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeyi hedefliyor. 

UZMANINDAN UYARI

Antalya’da konut sektöründe yaşanan bu krize dikkat çeken Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, bir yandan da konut alacak olanları uyardı. Bazı yerlerde firmalar tarafından yazılan “İster otel odası satın al ister rezidans” tarzı satış politikasını eleştiren Akdoğan, “Sadece otel odası şeklinde bir satış olamaz. Burada anlatılmak istenilen otel odası konforunda konut demek istiyor. İnşaat sektöründe bir kriz var, krizden çıkmanın bir fırsatı olarak sunuluyor. Daireleri otel odası konseptinde satmaya çalışıyor olabilirler. Yabancıya satış zorlaştı, bedeller arttı. İnşaat sektöründe bir kriz var. Yatırımcı bir yol arıyor” dedi.

KONUT ALIŞKANLIĞI DEĞİŞTİ

Günübirlik turizm amaçlı kiraya vermek için yatırım yapan kişilere de seslenen Akdoğan, “Günübirlik kiraya vermek için turizm bakanlığından sertifika alacaksın. İş bununla da bitmiyor, o binada bulunan tüm maliklerden izin alınmak zorunda. İzin alınmadığı taktirde günübirlik kiralama yapamazsın. Son yıllarda Antalya ve başka şehirlerde yabancı yatırımcılara yönelik tasarlanan yapılar var. Günümüzde 2+1 daireler artık çok az var. Genelde 1+1 ve 1+0 daireler var. Yerliler de konuta ulaşamıyor” sözlerine yer verdi. 

SATIŞLAR DURDU

Antalya’da konut satışlarının durduğunu ifade eden Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail İltemir, “Küçük bütçeli daireler satılmaya başlandı. Bu faiz politikasında satışlar olmaz. Faizlerin en çok düşmesini biz istiyoruz. Fiyatlar yükseldikçe daire satamıyoruz. Faizlere düşürerek ihtiyaç sahiplerine alım fırsatı tanınması gerekir. Faiz yüksek olunca vatandaşlarımız yatırımını bankaya yapıyor, inşaata yatırım olmuyor. Zor durumda olan yatırımcılarımız 5 milyon TL değerindeki daireyi 3 milyona satmaya çalışıyor. Son zamanlarda maliyetler de çok arttı. Bugün 1+1 dairenin maliyeti 3 milyon TL” sözlerine yer verdi. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN