Türkiye geçtiğimiz günlerde yüksek basınçlı havanın etkisine girdi. Bu dönemde rüzgar kesilmeye başladığı için denizlere doğru bir taşınma yaşanmadı ve kireçler atmosferde birikmeye başladı. Yağışlarda olmadığı için bu birikme şehirlere hava kirliliği olarak döndü. Yaşanan hava kirliliği insan sağlığına da ciddi oranda zarar veriyor. Önümüzdeki 4 gün sürecek olan bu hava olayı nedeniyle öksürük, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler çoğalırken yaşlı, çocuk ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların gerekli olmadıkça evden çıkmaması tavsiye ediliyor.
KİRLİ HAVA ÜLKE GENELİNDE ETKİLİ OLDU
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye giriş yapan yüksek basınçlı hava ülke genelinde etkili oldu. Basınç nedeniyle sıcaklıklarda gözle görülür bir yükseliş gözlemlendi. Bu süreç boyunca rüzgarlar kesildiği için dağlardan denizlere doğru bir taşınma olmadı. Bu durum kireçlerin atmosferde birikmesine ve rüzgar olmadığı için şehirlere hava kirliliği olarak dönmesine neden oldu. Yaşanan hava olayından dolayı öksürük, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler arttı.
YÜKSEK BASINÇ NEDENİYLE HAVA ISINIYOR
10 gün süren yağışların ardından yüksek basınç nedeniyle havaların bulutsuz sıcak geçtiğini söyleyen Çevre Mühendisleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Görevlisi Doktor Güray Doğan, “Yüksek basınç olduğu zaman havada bulut olmuyor. Havada bulut olmayınca sıcaklık artıyor. Antalya gün içerisinde çok fazla güneş aldığı için çok hızlı bir soğumaya gidiyor. Bu ‘inversiyon’ dediğimiz hava olayına sebep veriyor. İnversiyon dediğimiz olayda şöyle oluyor; Güneş yeri ısıtır, yer havayı ısıtır. Olayın temeli budur. Yer aniden soğuyunca bu sefer yer havayı ısıtamadığı için hava daha çabuk soğuyor. Sıcaklık yerden yükseldikçe ısınmaya başlıyor. Özellikle gün batımıyla beraber yaşadığımız bir durum bu. Zaten Antalya’nın da en temel sorunu bu” dedi.
KİRLİLİK RÜZGARLA BERABER DENİZE DOĞRU TAŞINIR
Gün batımı ve gündoğumun da havanın kararsız hale gelmesiyle beraber atmosferde kireçlerin biriktiğine ve bu durumun da hava kirliliğine neden olduğuna değinen Doğan, “Bu dönemde ayrıca bir de rüzgar kesilmesi oluyor. Gün içerisinde denizden meltem eser, akşamda karadan denize doğru eser. Bu da gene sıcaklık farkından oluşur. Gün batımı ve gündoğumu sıralarında hava böyle kararsız bir hale gelir. O zaman da atmosferde kireçler birikir. Bu da hem trafik kaynaklı hem de insan kaynaklı emisyonlarının aşırı olduğu bir döneme denk gelirken aynı zamanda atmosferde kireçlerin birikmesine sebebiyet verir. Bu olay gecenin geç saatlerine kadar devam eder. Gecenin geç saatlerinde dağlardan esen rüzgarla beraber bu kirlilik denize doğru taşınır” diye konuştu.
GEREKLİ OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN
Güneyli rüzgarların etkili olmasıyla beraber, denize doğru bir taşınma olmayacağının ve bu durumun da insan sağlığı için son derece tehlikeli olduğuna değinen Doğan, “Önümüzdeki günlerde burada farklı olarak ne olacak? Güneyli rüzgarların daha etkili olması bekleniyor. Dolayısıyla dağlardan denize doğru bir taşıma olmayacak ya da çok az olacak. Bu da birikme anlamına geliyor. Kirlilik şehirde birikiyor. Bu da önemli ve bir sorun ciddi bir sorun. Bundan dolayı yaşlı, çocuk veya sağlık sorunları olanların dışarıda herhangi bir aktiviteye katılmaması gerekiyor. Özellikle solunum yolu ve kalp rahatsızlığı olanların dışarıya çıkmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
PAZARTESİ GÜNÜ SONA ERECEK
Yüksek basınçlı havanın 13 Ocak 2025 Pazartesi günü yani yağışların başlamasıyla beraber sona ereceğini ama önümüzdeki bu 4 günün oldukça zorlu geçeceğine değinen Güral Doğan, “Bu durum pazar (12 Ocak 2025) ya da pazartesi (13 Ocak 2025) günü geçecek gibi duruyor. Pazartesiye kadar aslında ilk yağışa kadar, biraz dikkat etmek gerekiyor. İlk yağış şu anda pazartesi görünüyor. Pazartesi yağabilir… Tahminlerim bu yönde. Yağışlar başlayana kadar dışarıdaki aktiviteleri azaltmak, mümkünse evde oturmak gibi önlemler alınabilir. Önümüzdeki 4 gün biraz zorlu geçecek gibi duruyor” dedi.