Muratpaşa ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde kurulan Çarşamba Pazarı’nda esnaflık yapan emekli Ali Yener, pazara gelen emeklilerin önemli bölümünün istedikleri oranda alışveriş yapamadığını ifade etti. Artan ürün fiyatları karşısında sadece emeklilerin değil, asgari ücretli çalışanlarında gıdaya erişmekte zorlandığını anlatan Yener, iş yapamaz hale geldiklerini anlattı. 

PAZARA GELEN EMEKLİ VATANDAŞ SAYISINDA DÜŞÜŞ

Emekli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Antalya’da yeni yılla birlikte özellikle gıda ürünlerine üst üste gelen zamlar aldığı maaşla geçinemeyen emeklilerin belini büktü. Kendisi de emekli olan semt pazarı esnafı Ali Yener, pazara gelen emeklilerin artan fiyatlar karşısında alışveriş yapamaz hale geldiğini dile getirdi. Yener, “Pazarda alışveriş oranı geçtiğimiz yıllara oranla oldukça düştü. Özellikle emekli vatandaşlarımız artan ürün fiyatları karşısında alışveriş yapamaz duruma geldi. Alışveriş olmayınca haliyle bizlerde para kazanamaz duruma geldik” diye konuştu.

İKİ EVLADIM İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM!

Antalya’da emekli olduktan sonra aldığı emekli maaşıyla geçinemeyen Ali Yener, 19 yıldır semt pazarlarında kurduğu tezgahta sebze satarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Emekli olduktan sonra çocuklarını okutmak için pazarcılık yapmaya başladığını ifade eden emekli Ali Yener, üniversite öğrenimini tamamlayan çocuklarının işsiz kalması sonucu hala çalışmaya devam ediyor.  Yener, “Emekli olduktan sonra aldığım emekli maaşı ile geçinemedim. Üniversiteye giden iki evladımın geleceğini kurtarmak ve onların okul masraflarını çıkartabilmek için pazarcılık yapmaya karar verdim. Çocuklarım okulu bitirdiler ama şimdi iş bulamıyorlar” şeklinde konuştu.

HAFTANIN 4 GÜNÜ SEMT PAZARLARINDA

Antalya'da geçim sıkıntısı çeken ve ilerleyen yaşına rağmen çalışmak zorunda kalan binlerce emekliden sadece biri olan Ali öğretmen 65 yaşında olmasına rağmen ailesi için para kazanma çabası içerisinde. Bir dönem rahatsızlandığını ancak geçimini sağlamak için pazarlarda sebze satmaya devam etmek zorunda kaldığını belirten emekli Ali öğretmen, “19 yıldır semt pazarlarında domates ve biber satarak ailemin yaşamını sürdürmesini ve çocuklarımın geleceği için adım atmaya çalışıyorum. Ekonomide yaşanan kötü gidişat nedeniyle ben ve benim gibi yüzlerce emekli arkadaşım ilerleyen yaşlarına rağmen çalışmak zorundalar. Yaptığım işi seviyorum. Yıllarca eğitim verdiğim yüzlerce öğrenci bugün belirli mevki ve makamdalar. Onları gördükçe onlardan iyi haberler aldıkça mutlu oluyorum” dedi.

Muhabir: BÜLENT ÖNER