Eğitim ve öğretim yılının başlamasının ardından öğrenci velileri kırtasiye, giyim ve beslenme giderlerini hesap ederken son olarak veliler kaynak kitap derdine düştü. Bir öğrenciden istenen kaynak kitapların ortalama rakamı ise 2 bin TL’nin üzerinde. Yaşanan ekonomik kriz karşısında öğrenci velileri okul masraflarını karşılayamaz duruma geldi.

ÖĞRENCİ VELİLERİ İSYAN EDİYOR

Antalya’da okullarda eğitim ve öğretimin başlamasıyla birlikte velilerin kaynak kitap çilesi başladı. Okullarda ücretsiz ders kitabı dağıtılıyor olmasına rağmen öğrencilerden talep edilen kaynak kitaplar, aileleri büyük bir maddi külfet altına sokuyor. Antalya’da okullarda MEB tarafından ücretsiz dağıtılan kitapların kapakları neredeyse bu yüzden bir eğitim yılı boyunca hiç açılmıyor. Bu duruma öğrencilerin yanı sıra velilerde bir anlam veremiyor. Öğretmenlerin dersleri işlemek için kaynak kitaplardan kullanmak istemeleri, öğrencileri kaynak kitap almaya itiyor.

Öğrenciler Ders 1

VELİLERİN BÜTÇELERİ ZORLANIYOR!

2024-2025 eğitim ve öğretim yılının başlamasının hemen ardından okulların neredeyse tamamında öğrencilerden MEB tarafından dağıtılan ücretsiz kitapların dışında kaynak kitap almaları isteniyor. Bir öğrenciden istenen kaynak kitapların ortalama ücreti ise 2 bin TL’den başlıyor. Öğrenci velileri, “Madem okullarda ücretsiz olarak dağıtılan kitaplar hiçbir işe yaramıyor o halde bu kitapların dağıtımı neden yapılıyor? Madem okullarda ücretsiz kitap dağıtılıyor o halde öğrencilerden neden kaynak kitap isteniyor?” diye yetkililere soruyorlar.

Okulun Ilk Günü Öğrenciler

KAYNAK KİTAP ALIMINDA YÖNLENDİRME İDDİASI!

Öte yandan kaynak kitap alımı için öğretmenler tarafından bazı kitapçılara yapılan yönlendirmeler olduğunu kaydeden öğrenci veliler, bu duruma tepki gösterdiler. Bazı öğrenci velileri, “Öğretmenler anlaştıkları kitapçılara bizleri yönlendiriyorlar. Kitapların fiyatlarını bile öğretmenler ile kitapçılar beraber belirliyorlar. Kitap satın alınması için özellikle belli başlı noktalara yönlendiriliyoruz. Pazarlık bile yapmamız mümkün değil. Okulun ve öğretmenin adını söylüyoruz, fiyat neyse ödeyip çıkıyoruz. Öğretmenle konuştuğumuzda, ‘almak için zorunlu değilsiniz ama dersi bu kitaptan işleyeceğim’ diyor. Buda zorunlu tutulmamız anlamına geliyor doğal olarak. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin buna müsaade etmemesini ve kitapçıların okullarda ellini kolunu sallayarak öğretmenlerle pazarlık etmelerinin önüne geçilmesini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
Kitap Dolu Heybe

EĞİTİM-İŞ SENDİKASI: “KAYNAK KİTAP ÖĞRENCİLERE DAYATILAMAZ”

Eğitim-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, Milli Eğitim Bakanlığının dağıttığı ücretsiz ders kitapları dışında öğrencilere kaynak kitapları almaları noktasında zorlanamayacağını ifade etti. Acar, “Öğrencilerimizden istenen kaynak kitaplar zorla aldırılamaz. Öğrencilerimizden kaynak kitabı istenmesini bizler MEB’in dağıttığı ücretsiz ders kitaplarının yetersiz olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Ne yazık ki her yıl yaşanan sorunlar bu yılda eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte yine yaşanır oldu. Öğrencilerimiz okullarda temizlik, güvenlik ve beslenme gibi sorunların yaşandığı bir süreçte öğrenci velilerinden istenen kaynak kitaplar ailelerimizi ekonomik açıdan zor bir duruma itiyor. Diğer yandan aldığımız duyumlara göre kaynak kitapların bir tek noktadan satıldığına dair bilgiler geliyor. Buda istenen kaynak kitapların tek rakam üzerinden satılıyor olması demek. Bu tür durumların yaşanmamasını, öğrencilerimizin temizlik, güvenlik ve beslenmeleri konusunda yaşanan sorunların MEB tarafından çözülmesini istiyoruz. Eğitimde tasarruf olmaz” diye konuştu. 

EĞİTİM-SEN: “ÖĞRENCİ VELİLERİ DE BU DURUMA ARTIK TEPKİ GÖSTERMELİ”

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, Antalya’da her eğitim ve öğretim yılında öğrenci velilerinden istenen kaynak kitap sorununun bu yıl da yaşandığına dikkat çekti. Öztürk, “Bizler her eğitim ve öğretim yılında yaşanan bu sorun karşısında ses yükseltiyoruz. Bu eğitim öğretim yılında da kaynak kitap sorunu yine karşımıza çıktı. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı geçen eğitim ve öğretim yıllarında olduğu gibi yine krizlerle başladı. Bizler eğitimde yaşanan sorunların tamamına karşı çözüm üretilmesi yönünde ses yükselttik. Fakat artık birazda öğrenci velilerinin ses yükseltmesi gerekiyor. Ekonomik sorunların giderek büyüdüğü günümüzde öğrencilerimizden istenen kaynak kitaplardan dolayı birazda velilerimiz bu duruma tepki göstermeli. Öğrenci velilerimiz sorunların çözümü noktasında kendi aralarında örgütlenmeli ve yaşanan sorunlara karşı mücadele etmeliler” dedi. 

Muhabir: BÜLENT ÖNER