Antalya Eczacılar Odası Başkanı İsmail Erçin, gazetecilerle bir araya gelerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bolu Kartalkaya’da otelde meydana gelen yangın faciasının büyük bir üzüntüye sebep olduğunu belirten Erçin, tüm sorumluların tespit edilmesini ve en ağır cezanın alması gerektiğini söyledi.

HEM ECZACILAR HEM DE HASTALAR MAĞDUR 

Türkiye’nin dört bir yanında kesintisiz sağlık hizmeti sunan eczacıların, halkın ilaçlara en hızlı ve güvenilir şekilde ulaşmasını sağladığını belirten Erçin, ekonomik şartların giderek ağırlaşması nedeniyle eczanelerin zor günler geçirdiğini ifade etti. Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında 1 Ekim 2024’te sona eren ilaç temin protokolünün hâlâ yenilenemediğini hatırlatan Erçin, bu belirsizliğin hem eczacıları hem de hastaları mağdur ettiğini vurguladı.

“KARANLIK YIL OLACAK”

Eczanelerin içerisinde bulunduğu zor durumun görmezden gelindiğini ifade den Erçin, “Bizler, köylerden kentlere, ilçelerden mahallelere, ülkemizin dört bir yanında kesintisiz hizmet sunan, toplumla iç içe, birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olan eczacılarız. Bizler, hastalarımızın ihtiyaç duydukları ilaçlara en güvenilir ve en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayan, en yakın sağlık danışmanlarıyız. Birinci basamak sağlık hizmetinin ayrılmaz bir parçasıyız. Ancak mevcut ekonomik koşullar ve artan maliyetler karşısında eczanelerimizi koruyan, onları ayakta tutan gerçekçi önlemlerin alınmadığı bir noktadayız. Defalarca dile getirmemize, taleplerimizi ısrarla ifade etmemize rağmen eczanelerdeki kan kaybı görmezden gelindi. Bu anlamda 2024 yılı hem hastalarımız hem de bizim açımızdan çok zor geçti. 30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sırtındaki mali yüklerle boğuşarak sürdürebildi. Ama daha da kötüsü sesimiz duyulmazsa, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olarak anılacak” dedi.

İLAÇ FİRMALARINA İZİN VERİLMEMELİ

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü 1 Ekim 2024 tarihinde sona erdiğini hatırlatan Erçin, “4 aydır yeni bir protokol üzerinde mutabakat sağlanamadı. Yeni bir protokol imzalanmadı. Buna rağmen, eczanelerimizde ilaç eczacılık hizmetleri halen büyük bir özveriyle sürdürülüyor.  Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği, günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçmesini hem kendimiz hem de hastalarımız adına talep ediyoruz. 30 bini aşkın eczanemizin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak protokole bağlıdır.  Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatta bulunmasına rağmen, Kamu Kurum İskontosunu ülkeden çekilme tehdidiyle uygulamayan, aradaki fiyat farkını vatandaşlarımızın sırtına yükleyen ilaç firmalarına izin vermemelidir. Sosyal Güvenlik Kurumunu göreve davet ediyoruz; Kamu Kurum İskontosundan doğan fiyat farkları vatandaşlarımızın cebinden çıkmasın istiyoruz” açıklamasına yer verdi. 

ECZANELERİMİZ KAPANACAK

Sağlık Uygulama Tebliğinde son yapılan düzenleme ile hasta katılım paylarına yüzde 542’ye ulaşan artışlar yaşandığını kaydeden Erçin, “Emekli, asgari ücretli ve özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızı çok zor durumda bırakan bu artışların geri çekilmesini istiyoruz. Ayrıca söz konusu muayene ücretlerinin tahsilatı, hiçbir ilgisi olmamasına rağmen eczanelerimize yaptırılmakta, vatandaşlarımızla meslektaşlarımızı karşı karşıya getirmektedir. Eczacılar olarak muayene ücretlerini SGK adına vatandaşlarımızdan tahsil etmek istemiyoruz. Hem Bölge Eczacı Odalarımızın Başkanları hem de Türk Eczacıları Birliği yöneticileri olarak bizler yaşadığımız bu zorlukları konunun yetkililerine, siyasi partilerin değerli temsilcilerine defalarca aktardık. Ancak ne yazık ki ne hastalarımız ne de meslektaşlarımız adına kalıcı ve gerçekçi bir çözüme henüz ulaşamadık. Bugün sessiz kalırsak, hastalarımız ilaçlarına erişimde çok daha büyük sorunlar yaşayacak. Bugün sessiz kalırsak, eczanelerimiz birer birer kapanacak. Bu nedenle buradan tüm Bölge Eczacı Odalarımız ile birlikte haykırıyoruz: İlaç ve sağlık hizmetlerinde bilginin, emeğin ve güvenin ilk adresi olan eczanelerimizin bu şartlarda ayakta kalması mümkün değildir” dedi.

GEREKLİ ADIMLAR ATILSIN 

Erçin, acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının başlaması an meselesi olduğunu belirten Erçin, “Bu talebimiz sadece meslek grubumuz adına yapılan bir çağrı değildir! Bilinmelidir ki, ülkemizde halk sağlığı sisteminin etkinliği ve ayakta kalması da ancak bu şekilde mümkündür. Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz. Haklı taleplerimizin karşılanması için gerekli adımlar atılsın, sağlık kapınız açık kalsın” açıklamasını yaptı. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN