Antalya Barosu son günlerde meslektaşlarından çokça şikayet almaya başladı. Çok sayıda avukat Antalya ili içerisinde bulunan mahkemelerde yaşanan teknik aksaklıktan dolayı e-duruşma taleplerinin reddedildiğini iddia etti. Bunun üzerine Antalya Barosu Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'ne meslektaşlarının şikayetlerini illeti. Şikayet üzerine Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen yanıtı Antalya Barosu sosyal medya üzerinden paylaştı. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü “Duruşma talebi hakkının karar verme yetkisi mahkemenin takdirinde” diyerek Antalya Barosu’na yanıt verdi. 

ANTALYA’DA E-DURUŞMA KRİZİ

Antalya Barosu geçtiğimiz günlerde meslektaşları tarafından şikayetler almaya başladı. Çok sayıda avukat Antalya genelinde e-duruşma taleplerini teknik aksaklık nedeniyle iptal olduğunu iddia etti Bunun üzerine Antalya Barosu bu şikayetlerini Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'ne iletti. Yaşanan süreçleri Antalya Barosu sosyal medya üzerinden paylaştı. 

Ceza Mahkemesinde Duruşma Nasıl Olur

ANTALYA BAROSU’NUN ŞİKAYETİ 

Antalya Barosu sosyal medya yaptıkları şikayeti paylaştı. 

Taraflardan biri veya vekili, duruşmaya e-Duruşma Sistemi yoluyla katılmayı, usul işlemleri yapmayı ya da tanığın, bilirkişinin veya uzmanın e-Duruşma Sistemi yoluyla dinlenilmesini gerekçesiyle birlikte mahkemeden talep edebilir.
(2) e-Duruşma, UYAP mobil uygulamaları, avukat veya vatandaş portalı üzerinden duruşma gününden en az iki iş günü önce mahkemesinden talep edilir.
E-Duruşma talebinin değerlendirilmesi
MADDE 9 - (1) c-Duruşma talebi hakkında hakim, duruşma gününden en az bir iş günü önce kabul veya ret hususunda karar verir. Bu karar kesindir.
(2) Aşağıdaki sebeplerden birinin bulunması durumunda e-Duruşma talebi gerekçesi gösterilmek suretiyle reddedilebilir.
A) Talebin süresinde yapılmaması.
B) Talebin hakkın kötüye kullanılması veya yargılamayı sürüncemede bırakma amacı taşıması.
C) e-Duruşma yapılmasını zorlaştıran hukuki, fiili veya teknik engellerin bulunması.
3) Hastalığı, yaşlılığı veya engelliliği sebebiyle mahkemeye bizzat gelmesi durumunda zorluk yaşaması muhtemel olan taraf, tanık, bilirkişi, uzman ve diğer ilgililerin talepleri hâlinde öncelikle e-Duruşma Sistemi yoluyla dinlenilmelerine karar verilir.
(4) e-Duruşma talebinin kabulüne veya reddine ilişkin karar, UYAP üzerinden veya diğer usullerle talepte bulunana bildirilir." maddelerinde e-duruşma talep usulü ve talebin değerlendirilmesi ve talebin reddi sebepleri düzenlenmiş olup, e duruşma talebinin reddi sebepleri Yönetmeliğin 9/2. maddesinde sayılıdır,
Buna rağmen bir kısım mahkemelerde e-duruşma talebinde bulunan vekilin talepte bulunulan mahkeme ile aynı il/ilçede faaliyet gösteriyor olması nedeniyle talebin reddedilmesi ile karşı karşıya kalınmakta ret sebebi ise: "teknik aksaklıklar" olarak belirtilmektedir. Ne var ki aynı gün ilgili mahkemelerde e-duruşmaların yapıldığı, bu uygulamanın mahkemenin bulunduğu yerde faaliyet gösteren vekillere yönelik geliştirilen bir uygulama olduğu görülmektedir.
İlgili yönetmelik uyarınca e-duruşma talebi için mahkemenin bulunduğu il/ilçe dışında faaliyet gösteren vekil ayrımı yapılmamış olup, nitekim vekilin duruşma günü başka bir il/ilçede duruşmasının bulunma ihtimali de bulunmaktadır. Ancak uygulamada mahkemeler tarafından bu şekilde ayrım yapılmakta olup, bu hususun genel müdürlüğünüze bildirilmesi ve konu hakkında görüş sorulması zorunluluğu doğmuştur. 

‘DURUŞMA TALEBİ HAKKININ KARAR VERME YETKİSİ MAHKEMENİN TAKDİRİNDE’

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ise Antalya Barosu’nun şikayetine yanıt verdi. 

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, e-duruşma talebi hakkının karar verme yetkisi mahkemenin takdirinde olduğuna vurgu yaparak  “6100 sayılı Kanunun 149 uncu maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak çıkarılan ve ses ve görüntü nakli yoluyla duruşma icrasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Yönetmeliğin, e-Duruşma talep ve usulü başlıklı 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında, e-Duruşma talebinin, duruşma gününden en az iki iş günü önce mahkemesinden talep edileceği hüküm altına alınmış olup, talebin süresinde yapılmaması, talebin hakkın kötüye kullanılması veya yargılamayı sürüncemede bırakma amacı taşıması ve e-duruşma yapılmasını zorlaştıran hukuki, fiili veya teknik engellerin bulunması hususları Yönetmeliğin e-Duruşma talebinin değerlendirilmesi başlıklı 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında ret sebepleri arasında gösterilmiştir. 6100 sayılı Kanunun 149 uncu maddesi ile Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası birlikte değerlendirildiğinde; e-Duruşma talebi hakkında karar verme yetkisi mahkemenin takdirindedir. Mahkeme, süresinde yapılmayan, hakkın kötüye kullanılması veya yargılamayı sürüncemede bırakma amacı taşıyan ve e-duruşma yapılmasını zorlaştıran hukuki, fiili veya teknik engel bulunan hallerde e-Duruşma talebi hakkında Yönetmeliğin bu hükmüne dayanarak ret kararı verebileceği gibi, gerekli gördüğü takdirde süresine bakmaksızın kabul yönünde de karar verebilecektir.”

 
 

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP