Antalya’nın turizm gözdesi Kundu’da denizin içerisine kadar uzan beton duvar tepkilere rağmen bir türlü kaldırılmadı. Turizm sezonunun başlaması ile hem yerli hem de yabancı turistlerin hayatını tehlikeye atan beton duvar çirkin bir görüntüye de neden oluyor. Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Bu ucube yapı insan sağlığını çok ciddi tehdit ediyor. Bunu yapan aslında kendisini ihbar ediyor. Beton yan yatınca mı müdahale gelecek.” diyerek tepkisini gösterdi.
KIYI İŞGALLERİ DEVAM EDİYOR
Antalya dünyanın birçok ülkesinden her yıl milyonlarca turist ağılıyor. Sahip olduğu deniz, kum ve güneş ile adeta çekim noktası haline gelen bu güzel kentte yüzlerce 5 yıldızlı otel ve tatil köyü bulunuyor. Turizm kenti ağırladığı turist sayısı ile dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alırken, işletmelerin kanun tanımaz bir şekilde kıyı işgallerinin önüne ise geçilemiyor.
ÇARDAKLAR GİTTİ, BETON DUVAR KALDI
Aksu Kumköy sahilinde vatandaşlar tarafından 60 yıllık çardaklar, sahili işgal ettiği gerekçesi ile Antalya Valiliğinin kararı doğrultusunda geçtiğimiz aylarda yıkılmıştı. Kumköy’de halkın kullanımına açık çardakların kaldırılmasının ardından 500 metre uzaklıkta Kundu sahilinde iki otelin denizin içerisine kadar uzanan beton duvarlar inşa etmesi, kıyı işgalinin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.
DUVARIN ÜZERİNE TEL ÖRÜLDÜ
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; tepkiler üzerine otellerden biri, beton duvarını ortadan ikiye bölerek bir yaya geçidi açtı. Ancak bu müdahale, yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 2 metre yüksekliğinde kalan beton duvar nedeniyle sahilin estetik görünümünü daha da bozdu. Bununla da kalınmayarak beton duvarın üzerine tel örüldü. Bölge halkı arasında “utanç duvarları” olarak adlandırılan bu yapı, kıyıların korunmasına yönelik eksiklikleri bir kez daha gündeme taşıdı.
DENİZİN İÇERİSİNDE UTANÇ VESİLESİ
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, denizin içerisine kadar giden beton duvara tepki gösterdi. Bir turist için fotoğrafların utanç vesilesi olduğunu ifade eden Akdoğan, “Bunu siz gelişmiş ülkelerde göremezsiniz. Bunun asla kabul edilebilir tarafı yok. Otel ‘burası bana tahsis edildi buraya insan girmesin’ zihniyeti güdüyor. İsteyen istediği yerde denize girebilir” dedi.
BİR TÜRLÜ KALDIRILMADI
Daha önce 2 kez gündeme getirilen beton duvar bir türlü kaldırılmadı. Korozyona uğramış bir şekilde insan sağlığını ve canını tehdit eden beton duvarın neden kaldırılmadığı merak konusu oldu. Bunun yanında beton duvarın üzerindeki demir çitin yıkılması ise an meselesi. Ortadan ikiye ayrılan duvarın bir bölümü ise yaklaşık 15 santim batıya doğru eğrildiği görüldü.
UCUBE SAHİLİ İŞGAL EDİYOR
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, deniz sezonunun başladığı şu günlerde sahili işgal eden beton duvarın bunca zamandır kaldırılmamasına bir kez daha tepki gösterdi. Akdoğan, “Bu ucube yapı neden ve niçin burada kullanılıyor? Bunu bilmiyoruz. Gördüğümüz kadarı ile hiçbir işe yaramıyor. Ucube bir şekilde sahili işgal ediyor” dedi.
KOROZYONA UĞRAMIŞ BİR YAPI VAR
Akdoğan, “Sahillere hiçbir şekilde beton dökemezsin, sahiller her zaman halkındır ve halkın kullanımına açık olması gerekir. Bu betonu kim döktü, dökülmesine kim göz yumdu; anlamış değiliz. Korozyona uğramış bir yapı var. Demirler paslanmış, nerede ise emanet şekilde betonun üzerinde duruyor” ifadelerini kullandı.
İNSAN CANI TEHLİKE ALTINDA
Paslanan demir tellerin tetanoza yol açabileceği uyarısında bulunan Akdoğan, “Bir çocuğun üzerine devrilebilir. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı? Bu duvar daha önce de gündeme geldi. Birileri kaldırmamakta inat ediyor? Neden burada kaldığına dair kamuoyunun aydınlatılsın. Bizler de bilelim, duyalım. Ona göre açıklamalarımızı yapalım. Biz de kimseyi rahatsız etmeyiz” sözlerine yer verdi.
SUÇLU KENDİSİNİ İHBAR EDİYOR
Akdoğan, “Sahile kalcı tahribat verecek bu tür yapılar yapamazsınız. Bir set kuramazsınız. Burada bunu yapan suçlu kendisini ihbar ediyor. Birilerinin buna dur demesi gerekir. Bu şekilde nereye kadar gidecek. Beton yan yatınca mı müdahale gelecek” tepkisini gösterdi.
YAPILAŞMA YASAK
1990 yılında yürürlüğe giren Kıyı Kanunu, kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlarda yalnızca kamu yararına kullanılabilecek yapıların yapılmasına izin veriyor. Kanuna göre iskele, liman, kayıkhane gibi yapılar dışında kıyılarda herhangi bir yapılaşma yasak.
GÖZLER ANTALYA VALİLİĞİNDE
Diğer taraftan Haziran 2024 tarihinde Antalya'da kıyı işgallerinin kaldırılması ve önlenmesini amaçlayan Denizler Halkındır Projesi Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleştirilmişti. Plaj, sahil ve denizlerdeki kaçak ve işgalci yapıların kaldırılmasını ve vatandaşların denizlere daha rahat ulaşmasını hedefleyen toplantıda Vali Şahin, “Uygulamaya koyacağımız haftalık planlar ile bu işgalleri bertaraf edeceğiz. Herkes plaj ve sahillerde vatandaşı rahatsız eden kaçak yapıları tespit etsin ve bize bildirsin.” sözlerine yer vermişti.